FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Indian Politics
Quiz about Indian Politics

Indian Politics Trivia Quiz


Hello everybody! This is a quiz on Indian Politics. Hope you will enjoy it.

A multiple-choice quiz by samyquizmaster. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. Indian Government

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
309,220
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1045
Last 3 plays: Guest 120 (7/10), Guest 157 (10/10), Guest 42 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of these parties have formed the Government at the center in India the most amount of times? Hint


Question 2 of 10
2. Which party was formed by Sharad Pawar,Tariq Anwar and P.A Sangma after splitting from the Indian National Congress(INC)? Hint


Question 3 of 10
3. Which Political alliance formed the Government in Maharashtra during 1995-1999? Hint


Question 4 of 10
4. How many Lok Sabha seats did INC won in 14th Lok Sabha elections? Hint


Question 5 of 10
5. Who was the Prime Minister of India during the rule of the BJP-led National Democratic Alliance? Hint


Question 6 of 10
6. Which former Chief Minister of the state of Madhya Pradesh was expelled from BJP? Hint


Question 7 of 10
7. Who was the First Chief Minister of United Provinces (now known as Uttar Pradesh)? Hint


Question 8 of 10
8. Who was the First Prime Minister of India ? Hint


Question 9 of 10
9. Mohammad Ali Jinnah,who is credited with the creation of Pakistan,belonged to which party? Hint


Question 10 of 10
10. Who served as the last Governor-General of India ? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 11 2024 : Guest 120: 7/10
Feb 07 2024 : Guest 157: 10/10
Jan 12 2024 : Guest 42: 6/10
Jan 10 2024 : Guest 49: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these parties have formed the Government at the center in India the most amount of times?

Answer: Indian National Congress

In the history of Indian Politics, Congress has been the most influential party, forming the government maximum times.
2. Which party was formed by Sharad Pawar,Tariq Anwar and P.A Sangma after splitting from the Indian National Congress(INC)?

Answer: Nationalist Congress Party

NCP was formed on 25 May 1999, by Sharad Pawar, P.A. Sangma, and Tariq Anwar after they were expelled from the Indian National Congress (INC) for disputing the right of Italian-born Sonia Gandhi to lead the party. At the time of formation, the party also absorbed Indian Congress (Socialist) - which traced its origins to anti-Gandhi Congress of 1977-78.
3. Which Political alliance formed the Government in Maharashtra during 1995-1999?

Answer: Bharatiya Janata Party - Shiv Sena

The saffron alliance won for the first time in Maharashtra in 1995,with Mr. Manohar joshi as its Chief Minister.
4. How many Lok Sabha seats did INC won in 14th Lok Sabha elections?

Answer: 141

Indian National Congress (INC) won 141 while BJP won 137 seats. This is the time when INC led UPA Government ruled India after a brief BJP rule of 6 years.
5. Who was the Prime Minister of India during the rule of the BJP-led National Democratic Alliance?

Answer: Atal Behari Vajpayee

Atal Bihari Vajpayee was the PM during the NDA Government, twice in this time period, once in 1998 and second time between 1999-2004. He was re-elected for the second time as the Bharatiya Janata Party (BJP)-led NDA won the Lok Sabha polls with a clear majority after AIADMK pulled out its support at the center in 1998, resulting in re-elections.
6. Which former Chief Minister of the state of Madhya Pradesh was expelled from BJP?

Answer: Uma Bharti

Uma Bharati resigned from the post of Chief Minister in August 2004, when an arrest warrant was issued against her regarding the 1994 Hubli riot case.
7. Who was the First Chief Minister of United Provinces (now known as Uttar Pradesh)?

Answer: Govind Ballabh Pant

GB Pant was instrumental in making Hindi as the national language of India.
8. Who was the First Prime Minister of India ?

Answer: Jawaharlal Nehru

Jawaharlal Nehru became the first prime minister till his death in 1964.He also played an instrumental part in the freedom struggle of India.
9. Mohammad Ali Jinnah,who is credited with the creation of Pakistan,belonged to which party?

Answer: Muslim League

Jinnah was the front runner of Muslim League after Sir Syed Ahmed Khan.
10. Who served as the last Governor-General of India ?

Answer: C. Rajagopalachari

C Rajagopalachari was the Last Governor General to hold this office. After this,the post of Governor-general in India was abolished.
Source: Author samyquizmaster

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us