FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Harley Davidson Sportster
Quiz about Harley Davidson Sportster

Harley Davidson Sportster Trivia Quiz


The Harley Davidson Sportster is the longest running production bike. This trivia quiz checks what is your level of information about this great motorcycle.

A multiple-choice quiz by Incubus. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Motorcycles
  8. »
  9. Harley Davidson

Author
Incubus
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
212,511
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
327
- -
Question 1 of 10
1. The Sportster Model was introduced in 1957.


Question 2 of 10
2. 1986 is considered an important year for the Sportster model. This year the _________ Sportster was introduced.

Answer: (a 3 letter word)
Question 3 of 10
3. Harley Davidson motorbikes are popular for having a belt drive. Which year was this introduced on ALL Sportster models ? Hint


Question 4 of 10
4. The Sportster was given a model number that began with the letter ____

Answer: (One Letter)
Question 5 of 10
5. Sportster model is synonymous with the peanut tank. The first model having this original tank came out in 1983.


Question 6 of 10
6. Erik Buell introduced a futuristic Buell model using the Sportster engine in 1986. What was the name of this model ? Hint


Question 7 of 10
7. Sportster Hugger was introduced in 1988. This model offered a drastic change over the other models. Which one of these ? Hint


Question 8 of 10
8. Harley Davidson tried to get into action with the Sportster model by introducing a newer model. In 1977, Cafe ______ model was introduced.

Answer: (a 5 letter word)
Question 9 of 10
9. A stock HD Sportster 883 can provide up to 45 HP.


Question 10 of 10
10. The following are all Sportster models launched over the years. Only one of them is not. Which one? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Sportster Model was introduced in 1957.

Answer: True

The Harley-Davidson Sportster was first sold in 1957. That makes it one of the longest continuously produced motorcycle models. In all that time, a lot of people have ridden Sportsters and a lot of changes have occurred to improve the model.
2. 1986 is considered an important year for the Sportster model. This year the _________ Sportster was introduced.

Answer: Evo

In the first year of the Evo Sportster this model came with 883cc and 1100cc engine. This model used aluminum heads and cylinders. It was an 883cc machine developing 43 bhp. Also announced was an 1100cc model with 53 bhp.
3. Harley Davidson motorbikes are popular for having a belt drive. Which year was this introduced on ALL Sportster models ?

Answer: 1993

The advantages of a belt drive over a chain are that it is more silent and much cleaner.
4. The Sportster was given a model number that began with the letter ____

Answer: X

X was the next available letter in the alphabet that Harley had not previously used. It was known as the Sportster XL.
5. Sportster model is synonymous with the peanut tank. The first model having this original tank came out in 1983.

Answer: True

Various other models appeared including the 1983 XLX-61 that was a black stripped-down model with no other name. It had a solo seat, peanut tank and one front disc brake.
6. Erik Buell introduced a futuristic Buell model using the Sportster engine in 1986. What was the name of this model ?

Answer: RR1000

Erik Buell introduced his futuristic Buell RR1000 model using the Sportster engine in 1986. The engine was completely covered as in the Honda Pacific Coast or the Vincent Black Prince.
7. Sportster Hugger was introduced in 1988. This model offered a drastic change over the other models. Which one of these ?

Answer: lowered the suspension to a 26 inch seat height

By 1988, the Sportster Hugger package was offered that lowered the suspension to a 26 inch seat height. The Motor Company offered this model so it would be attractive to women riders. Apparently, no advertising was addressed at women in fear that men might think of the Sportster in less than manly terms. Unfortunately, many still view the Sportster as a women's bike or as an entry-level motorcycle. The fact that the Sporty is considered the "hot rod" of Harleys apparently does nothing to dispel this misconception.
8. Harley Davidson tried to get into action with the Sportster model by introducing a newer model. In 1977, Cafe ______ model was introduced.

Answer: Racer

Cafe racers were bikes that were raced from watering hole to watering hole at night. Harley-Davidson got in on the action but this model lasted only two years.
9. A stock HD Sportster 883 can provide up to 45 HP.

Answer: True

That is HP provided on a stock bike.
10. The following are all Sportster models launched over the years. Only one of them is not. Which one?

Answer: XLD-883

XLX-61 was a new model launched in 1983. XLH-1200 was introduced in 1988 and the XR-750 in 1970.
Source: Author Incubus

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us