Quiz about The Awesome Harley  Davidson
Quiz about The Awesome Harley  Davidson

The Awesome Harley - Davidson Trivia Quiz


This quiz is about the greatest motorcycle ever created, Harley-Davidson. This quiz is dedicated to the creators of the Harley-Davidson, to the people who ride these cool cycles, and to the people who just love the way they look. Good luck and have fun!

A multiple-choice quiz by JuniorTheJaws. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Motorcycles
  8. »
  9. Harley Davidson

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
64,562
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
996
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The very first Harley-Davidson was created by three brothers and their friend. What are their names? Hint

Henry, Arthur, William Davidson and William Harley
Arthur, William, Walter Davidson and Wayne Harley
Wayne, Walter, William Davidson and William Harley
Arthur, William, Walter Davidson and William Harley

2. Where was the first Harley-Davidson building located? Hint

Michigan Avenue
Davidson Lane
Harley Boulevard
Juneau Avenue

3. In which year did the police department start using the Harley-Davidson? Hint

1908
1907
1906
1905

4. In 1913, how many motorcycles were produced by Harley-Davidson? Hint

10,391
12,904
9,929
14,873

5. True or False: The Harley-Davidson motorcycles were used during World War I?

True
False

6. In 1922, Harley-Davidson created a bike so that they could test their new product. Even in 2002 this feature is just one of many that makes the Harley so special. What was the special feature that was added to the motorcycles 1922? Hint

Teardrop gas tank
74 cu in. V-Twin Engine
Front brake assembly
A transmission

7. In 1936, Harley-Davidson manufactured a cycle that had a 61 cu in. overhead valve engine. What nickname did the company give this bike?

Answer: (One Word. There is only one way to spell it. Spelling is VERY important.)
8. After World War II, Harley-Davidson was awarded the 'E' award by the Navy, for their support of the Allied forces by creating perfect cycles for the government?

Yes
No

9. In 1948, Harley-Davidson created yet another motorcycle. This cycle sported a new 74 cu in. engine with hydraulic valve lifters and aluminum heads. What is the name of this bike? Hint

Wild One
Panhead
Pinhead
Model H

10. In 1953, Harley-Davidson's oldest competitor closed its doors. What was the name of their competition?

Answer: (One Word. Think Native American)
11. In 1957, Harley-Davidson created the bike that would boost them to stardom. This bike design is still in existence today. What is the name of this bike? Hint

The Lowrider
The Sportster
The Fatboy
The Comfort Ride

12. In 1965, a world land speed record of 177.225 mph for 250CC motorcycles on a modified Harley-Davidson Sprint was set. What is the name of the man who set this record? Hint

George Rueter
George Reeder
George Roeder
George Rider

13. In 1974, Harley-Davidson built a second manufacturing plant. Which city and state was this plant built in? Hint

York, PA
Pittsburgh, PA
Harrisburg, PA
Erie, PA

14. In March of 1987, Harley-Davidson asked the International Trade Commission to terminate the imposed tariffs that had been in place against Japanese manufacturers of motorcylces?

True
False

15. In July 2001, Harley-Davidson released VRSCA V-Rod. What type of engine does this motorcycle have? Hint

74 cu in. V-Twin Engine
Liquid-cooled engine
250CC Engine
61 cu in. V-Twin Engine


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The very first Harley-Davidson was created by three brothers and their friend. What are their names?

Answer: Arthur, William, Walter Davidson and William Harley

In 1901, Arthur, William, Walter Davidson, and their friend William Harley came up with a fanastic idea while in a small shed. They decided to make the normal mode of transporation, a bicycle, that was available in 1901 and make it motorized. They combined all of their efforts and made a motorized bicycle. The first Harley-Davidson was born.
2. Where was the first Harley-Davidson building located?

Answer: Juneau Avenue

Harley-Davidson built its very first manufacturing site in 1906 on Juneau Avenue in Milwaukee, WI. In 1907, the company produced 150 motorcycles. The idea that had begun in a small shed, had started to take off.
3. In which year did the police department start using the Harley-Davidson?

Answer: 1907

In 1907, police departments started to use the motorized cycle to catch crimals at a quicker speed. They enjoyed the freedom that the cycle gave them. Thus, making their jobs easier. Even today police departments throughout the country still have policemen that perform their duties while riding a Harley-Davidson.
4. In 1913, how many motorcycles were produced by Harley-Davidson?

Answer: 12,904

The inventors of the cycle were so impressed. They could not believe that everyone wanted to own a Harley-Davidson.
5. True or False: The Harley-Davidson motorcycles were used during World War I?

Answer: True

Since the use of the Harley, by various police departments, the government decided to use the cycles during World War I. At the end of the war, there was approximately 20,000 Harley-Davidsons being used by members of the armed forces.
6. In 1922, Harley-Davidson created a bike so that they could test their new product. Even in 2002 this feature is just one of many that makes the Harley so special. What was the special feature that was added to the motorcycles 1922?

Answer: 74 cu in. V-Twin Engine

With the success of their motorcycles, the inventors were willing and able to try something new. In 1922, they invented the 74 cu in. V-Twin Engine. By doing so, they made the Harley the fastest motorcycle around. Today, the Harley-Davidson is world renowned for its speed.
7. In 1936, Harley-Davidson manufactured a cycle that had a 61 cu in. overhead valve engine. What nickname did the company give this bike?

Answer: Knucklehead

After the Great Depression, Harley-Davidson created an EL model bike, that was also known as the Knucklehead. They produced 9,812 of these cool cycles. This bike is considered to be a must have for Harley-Davidson collectors.
8. After World War II, Harley-Davidson was awarded the 'E' award by the Navy, for their support of the Allied forces by creating perfect cycles for the government?

Answer: Yes

9. In 1948, Harley-Davidson created yet another motorcycle. This cycle sported a new 74 cu in. engine with hydraulic valve lifters and aluminum heads. What is the name of this bike?

Answer: Panhead

In 1948, Harley-Davidson motorcycles were on the rise, everyone wanted one. The company decided to created the Panhead. By doing this they proved that they could and would keep their customers happy. At the end of 1948, they had produced 31,163 Panhead motorcycles.
10. In 1953, Harley-Davidson's oldest competitor closed its doors. What was the name of their competition?

Answer: Indian

The Indian Motorcycle Company, was a fierce competitor. However, after the Great Depression and the two World Wars, they could no longer manage to keep their business on the rise. Once Indian closed its doors for business, they ultimately made Harley-Davidson the biggest manufacturer of motorcycles.
11. In 1957, Harley-Davidson created the bike that would boost them to stardom. This bike design is still in existence today. What is the name of this bike?

Answer: The Sportster

In 1957, Harley-Davidson created the Sportster. This bike is the most favored design ever created by Harley-Davidson. WWF's Undertaker rides the Sportster Lowrider. Harley-Davidson combined the design of both bikes in 1991 to create the Sportster Lowrider.

This bike was mainly designed for cruising, but a word of advice, don't try to out race this bike. This bike rivals all bikes that have been manufactured by Harley-Davidson. The only changes that have been made through the years on this model cycle, is the speed of its engine.
12. In 1965, a world land speed record of 177.225 mph for 250CC motorcycles on a modified Harley-Davidson Sprint was set. What is the name of the man who set this record?

Answer: George Roeder

13. In 1974, Harley-Davidson built a second manufacturing plant. Which city and state was this plant built in?

Answer: York, PA

The main manufacturing plant remains in Milwaukee,WI. However, with their business booming, Harley-Davidson decided to build a second plant in York, PA that was to be used for building the chassis for this famous cycle. It would also serve as a final assembley plant for the Harley-Davidson.
14. In March of 1987, Harley-Davidson asked the International Trade Commission to terminate the imposed tariffs that had been in place against Japanese manufacturers of motorcylces?

Answer: True

They are the only company that has ever requested early tariff termination for their competitors.
15. In July 2001, Harley-Davidson released VRSCA V-Rod. What type of engine does this motorcycle have?

Answer: Liquid-cooled engine

This bike was released on July 13, 2001. It has the first ever watercooled engine. This motorcycle weighs in at 595.7 lbs., has electronic sequential port fuel injection, and holds 3.7 gallons of fuel. This bike is truly remarkable. All of this information can be found at 'A Little Shack, The History Of Harley-Davidson' website.
Source: Author JuniorTheJaws

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Leau before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us