Quiz about History of Freemasonry  The 18th Century
Quiz about History of Freemasonry  The 18th Century

History of Freemasonry - The 18th Century Quiz


A short quiz on the history of Freemasonry during the 18th Century.

A multiple-choice quiz by Lalo5555. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Organizations

Author
Lalo5555
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
391,167
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
137
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which Masonic Grand Lodge was founded in 1717? Hint

United Grand Lodge of England (UGLE)
Grand Lodge of London and Westminster (Moderns)
The Grand Lodge of the Most Antient and Honourable Fraternity of Free and Accepted Masons (Antients)
The Grand Lodge of All England (City of York)

2. When was the Grand Orient de France (GOdF) founded? Hint

1773
1783
1763
1753

3. Who compiled the "Constitutions of the Ancients"? Hint

James Anderson
Laurence Dermott
Theophile Desaguliers
Anthony Sayer

4. Who compiled the "Constitutions of the Moderns"? Hint

James Anderson
Theophile Desaguliers
Laurence Dermott
Anthony Sayer

5. Duke Philip Wharton (1698-1731) served as Grand Master in which two countries? Hint

Ireland and England
France and Spain
England and France
Spain and Ireland

6. What was the language used by the first Hungarian Grand Lodge, known as Latomia Libertatis sub corona Hungariae in Provinciam redactae (1775)? Hint

Hungarian
French
German
Latin

7. Where did the "First Moorish Freemason", Angelo Soliman (1721?-1796), live? Hint

Vienna
Prague
Pesth
Berlin

8. When, and in what city, were women first initiated into a masonic lodge in Hungary? Hint

1778 in Eperjes (now Presov, Slovakia)
1772 in Eszék (now Osijek, Croatia)
1775, in Brassó (now Brașov, Romania)
1769 in Újvidék (now Novi Sad, Serbia)

9. Who issued the first papal condemnation of Freemasonry? Hint

Pope Leo XIII (Humanum Genus)
Pope Pius IX (Quanta cura)
Pope Benedict XIV (Providas Romanorum)
Pope Clement XII (In Eminenti)

10. What caused the termination of Hungarian Freemasonry in the 18th century? Hint

Emperor Joseph II banned it there in 1785
Emperor Leopold II banned it there in 1790
The lodges voluntarily stopped operating in 1799
Emperor Francis II banned it in all his lands in 1795


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which Masonic Grand Lodge was founded in 1717?

Answer: Grand Lodge of London and Westminster (Moderns)

The Grand Lodge of London and Westminster was founded on 24 June 1717. Later it became known as the Grand Lodge of England.
2. When was the Grand Orient de France (GOdF) founded?

Answer: 1773

The Grand Orient de France (GOdF) was transformed in 1773 from the Grand Lodge of France.
3. Who compiled the "Constitutions of the Ancients"?

Answer: Laurence Dermott

Laurence Dermott, an Irish freemason and masonic leader, wrote and published in 1751 the "Book of Constitutions of the Ancient Grand Lodge of England", which he also named the "Ahiman Rezon".
4. Who compiled the "Constitutions of the Moderns"?

Answer: James Anderson

James Anderson, a Scottish writer and Presbyterian minister, wrote and published in 1723 the "Constitutions of the Free-Masons" for the Grand Lodge of London and Westminster.
5. Duke Philip Wharton (1698-1731) served as Grand Master in which two countries?

Answer: England and France

In 1722, Duke Philip was elected as Grand Master of the Premier Grand Lodge of England. In 1723, when he could not enforce his will, he "retired without ceremony" as was recorded in the Lodge records. Later he invented the fictional order of the Gormogons, and in 1729 was elected again as Grand Master but in the Grand Lodge of France and served here for two years.
6. What was the language used by the first Hungarian Grand Lodge, known as Latomia Libertatis sub corona Hungariae in Provinciam redactae (1775)?

Answer: Latin

The Hungarian freemasons used the Latin language as a "lingua franca", in the light of the many languages spoken in the countries of the Habsburg empire.
7. Where did the "First Moorish Freemason", Angelo Soliman (1721?-1796), live?

Answer: Vienna

Angelo Soliman, a black man from Africa, at the age of seven was kidnapped and sold into slavery in Europe, being finally taken to Vienna. Here he redeemed himself from slavery and joined the Masonic lodge "True Harmony" in 1783. His masonic name was "Masinissa". He was a friend of both the composer Mozart and Francis Kazinczy, the famous Hungarian writer.
8. When, and in what city, were women first initiated into a masonic lodge in Hungary?

Answer: 1778 in Eperjes (now Presov, Slovakia)

The Worshipful Master of the "Lodge of the Virtuous Traveller" in Eperjes, Martin Heinzeli (1735-98), initiated three women in 1778.
9. Who issued the first papal condemnation of Freemasonry?

Answer: Pope Clement XII (In Eminenti)

Pope Clement XII issued the bull "In Eminenti" on 28 April 1738, in which he banned Catholics from becoming Freemasons.
10. What caused the termination of Hungarian Freemasonry in the 18th century?

Answer: Emperor Francis II banned it in all his lands in 1795

After the Martinovics conspiracy (he was a freemason), Emperor Francis II banned freemasonry in his lands, which included Hungary.
Source: Author Lalo5555

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 01 2022 : Andyboy2021: 10/10
Dec 01 2022 : Guest 83: 0/10

1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us