Quiz about Jeffersons Presidency
Quiz about Jeffersons Presidency

Jefferson's Presidency Trivia Quiz


Quiz on the third US president's term.

A multiple-choice quiz by heathernicole001. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Presidents
  8. »
  9. Thomas Jefferson

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
67,709
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1418
Last 3 plays: Guest 198 (1/10), Guest 162 (7/10), Guest 174 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Jefferson was a very formal person.

True
False

2. Jefferson tried to make the government more ______ ? Hint

formal
federal
democratic
wealthy

3. What was the idea behind 'laissez faire'? Hint

the government should have the largest possible role in economics
the government should be federal
only trade with Britain and France
the government should have as small a role as possible in the economy

4. Who was Jefferson's Secretary of State? Hint

Albert Gallatin
James Madison
Alexander Hamilton
Aaron Burr

5. Which of the following did Jefferson not do? Hint

repealed the whiskey tax
reduced size of army
declare war on Britain
reduced size of navy

6. Did Jefferson keep the Federalist idea of a national bank?

Yes
No

7. The power of the Supreme Court to decide whether laws passed by Congress are Constitutional is called "judicial review"?

Yes
No

8. Adams appointed William Marbury as a judge on the last night of his presidency.

True
False

9. The man Adams appointed as a judge on the last night of his presidency: did this man take office before Adams' term ended?

Yes
No

10. Who, by Jefferson's order, did not deliver the official papers confirming Marbury's appointment (he was sued by Marbury for this)? Hint

Burr
Gallatin
Madison
Marshall


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Jefferson was a very formal person.

Answer: false

As a Virginian, Jefferson was a very informal person.
2. Jefferson tried to make the government more ______ ?

Answer: democratic

He was against federal power from the beginning.
3. What was the idea behind 'laissez faire'?

Answer: the government should have as small a role as possible in the economy

Laissez faire is from a French term meaning 'leave alone.'
4. Who was Jefferson's Secretary of State?

Answer: James Madison

Aaron Burr was a vice president, Gallatin was Secretary of the Treasury, Hamilton was a former Secretary of Treasury and Jefferson's rival. Burr killed Hamilton in a duel.
5. Which of the following did Jefferson not do?

Answer: declare war on Britain

Madison declared war with Britain in 1812.
6. Did Jefferson keep the Federalist idea of a national bank?

Answer: yes

7. The power of the Supreme Court to decide whether laws passed by Congress are Constitutional is called "judicial review"?

Answer: Yes

This was decided after the Marbury vs. Madison case.
8. Adams appointed William Marbury as a judge on the last night of his presidency.

Answer: True

9. The man Adams appointed as a judge on the last night of his presidency: did this man take office before Adams' term ended?

Answer: no

10. Who, by Jefferson's order, did not deliver the official papers confirming Marbury's appointment (he was sued by Marbury for this)?

Answer: Madison

Jefferson refused to accept Marbury because he was not appointed in time. The Supreme Court ruled against Marbury. The Supreme Court stated that the Judiciary Act was unconstitutional since the Constitution did not give the Supreme Court the power to decide cases brought against federal officials, such as Madison.
Source: Author heathernicole001

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 18 2023 : Guest 198: 1/10
Jan 04 2023 : Guest 162: 7/10
Dec 20 2022 : Guest 174: 9/10
Dec 13 2022 : Guest 50: 5/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us