FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Thomas Jefferson
Quiz about Thomas Jefferson

10 Thomas Jefferson Questions | U.S. Presidents Trivia Quiz


Jefferson is not my favorite president because that would be Andrew Jackson. This quiz is on one of the most controversial and brightest presidents: Thomas Jefferson

A multiple-choice quiz by garvol. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Presidents
  8. »
  9. Thomas Jefferson

Author
garvol
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
185,295
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1442
Last 3 plays: Guest 68 (8/10), Guest 45 (10/10), Guest 104 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Thomas Jefferson was the vice president to whom? Hint


Question 2 of 10
2. Thomas Jefferson would serve as ambassador to France during George Washington's tenure. Name the French lady that he would become involved with. Hint


Question 3 of 10
3. Name the vice president under Jefferson. Hint


Question 4 of 10
4. Thomas Jefferson's father would pass away early in his life. Name him. Hint


Question 5 of 10
5. Young Jefferson would study the law at William and Mary. William and Mary was the second university established in the United States and the first to offer law as a curriculum. Name his mentor and law professor. Hint


Question 6 of 10
6. Which of the following was not a political position of Jefferson? Hint


Question 7 of 10
7. Where is the University of Virginia located? Hint


Question 8 of 10
8. Jefferson was a governor of Virginia. Name the capital of the state at the time. Hint


Question 9 of 10
9. Jefferson would be responsible for this branch of the armed forces becoming active. Hint


Question 10 of 10
10. Who was the co-author of the Virginia Resolutions, along with Jefferson? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 30 2024 : Guest 68: 8/10
May 04 2024 : Guest 45: 10/10
Apr 25 2024 : Guest 104: 8/10
Apr 19 2024 : Guest 78: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Thomas Jefferson was the vice president to whom?

Answer: Adams

Jefferson was the vice-president to Adams. At the time, it was the practice for the vice-president to be the individual who received the second-highest number of votes, meaning they were often from different parties. This was changed under the 12th Amendment in 1804, after which time the president and vice-president ran on the same ticket.
2. Thomas Jefferson would serve as ambassador to France during George Washington's tenure. Name the French lady that he would become involved with.

Answer: Maria Cosway

Mrs. Cosway was a painter by trade. Jefferson wrote the longest letter of his life pointing out that his decision to leave her was because of a conflict between his heart and head.
3. Name the vice president under Jefferson.

Answer: Aaron Burr

Jefferson should have forced Burr to resign. Jefferson would wear both caps during the remaining part of his presidency.
4. Thomas Jefferson's father would pass away early in his life. Name him.

Answer: Peter

His father was Peter Jefferson. He would pass away in 1758. Peter was an aristocratic land owner who would receive his land through inheritance. The Jeffersons had moved from France three generations before.
5. Young Jefferson would study the law at William and Mary. William and Mary was the second university established in the United States and the first to offer law as a curriculum. Name his mentor and law professor.

Answer: George Wythe

George Wythe was the first law professor in the United States. My name is spelled Wyatt. It is said that he did have an affair with a lady who moved after becoming pregnant. Wythe was married at the time. The lady would change the family name to Wyatt from Wythe.
6. Which of the following was not a political position of Jefferson?

Answer: Secretary of Treasury

He was also a member of the House of Burgesses in Virginia and Vice-President under John Adams. He was the governor of Virginia and the founding father of the University of Virginia. Although there was a slight overlap in Jefferson's ambassadorship and Washington's presidency, Jefferson was basically ambassador to France under the Articles of Confederation. Shortly after Washington was elected, he recalled Jefferson to become Secretary of State.
7. Where is the University of Virginia located?

Answer: Charlottesville

Charlottesville would become the center for the university because of its proximity to Monticello. Jefferson was the founder of this university. Monticello was the home that Thomas Jefferson would establish after his marriage.
8. Jefferson was a governor of Virginia. Name the capital of the state at the time.

Answer: Williamsburg

The first capital was at Jamestown, but infestations of mosquitoes drove the capital inland. It would move permanently to Richmond after the Revolutionary War. Jefferson would give his blessing to this permanent move because of the geography.
9. Jefferson would be responsible for this branch of the armed forces becoming active.

Answer: Marines

The Marines would invade the shores of Tripoli in 1791 under the command of John Paul Jones.
10. Who was the co-author of the Virginia Resolutions, along with Jefferson?

Answer: James Madison

The Virginia Resolutions would be the prelude to the 10th amendment which offered relief from Adams Alien and Sedition Laws.
Source: Author garvol

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us