Quiz about Thomas Jefferson
Quiz about Thomas Jefferson

Thomas Jefferson | 15 Question World Multiple Choice Quiz


This is a quiz on the USA's third president, Thomas Jefferson.

A multiple-choice quiz by nightwalker. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Presidents
  8. »
  9. Thomas Jefferson

Author
nightwalker
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
123,057
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
1308
Last 3 plays: Guest 172 (12/15), Guest 208 (2/15), Guest 204 (12/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When was Thomas Jefferson born? Hint

April 13, 1743
January 9, 1740
March 1, 1745
February 1, 1742

2. Where was Jefferson born? Hint

Shadwell, Virginia
Richmond, Virginia
Williamsburg, Virginia
Roanoke, Virginia

3. Which university did Jefferson found? Hint

Roanoke College
University of Virginia
University of the Potomac
Hampton University

4. What was Jefferson's mother's maiden name? Hint

Custis
Jefferson
Brown
Randolph

5. Which of these occupations did Jefferson NOT have? Hint

Philosopher
Public official
Historian
Journalist

6. What was Thomas Jefferson's wife's first name? Hint

Abigail
Martha
Dolly
Mary

7. What were First Lady Jefferson's middle and maiden names? Hint

Wayles Skelton
Marie Custis
Dandridge Brown
Penelope Monticello

8. In a typical year, Jefferson owned around 200 slaves.

True
False

9. Which college or university did Jefferson attend? Hint

William and Mary
Harvard
Yale
Princetown

10. What discipline did Jefferson begin to study in 1762? Hint

English
Government
Mathematics
Law

11. In what year did Jefferson draft the Declaration of Independence? Hint

1780
1775
1776
1778

12. Was Jefferson ever a governor?

Yes
No

13. In what year did Jefferson assume the office of Secretary of State? Hint

1790
1785
1787
1793

14. In what year was Jefferson elected president? Hint

1800
1798
1802
1805

15. What year did Jefferson die? Hint

July 4, 1827
July 4, 1826
July 4, 1825
July 4, 1824


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When was Thomas Jefferson born?

Answer: April 13, 1743

He was born on April 13, 1743 to Peter and Jane.
2. Where was Jefferson born?

Answer: Shadwell, Virginia

Shadwell is just east of Charlottesville and was the former home of Peter Jefferson. His house burned to the ground in 1770.
3. Which university did Jefferson found?

Answer: University of Virginia

UVa opened in March in 1825 to its first 123 students. Edgar Allan Poe attended the university in 1826-27.
4. What was Jefferson's mother's maiden name?

Answer: Randolph

Jane was born in 1720 and died in 1776.
5. Which of these occupations did Jefferson NOT have?

Answer: Journalist

He was a public official, historian, philosopher and plantation owner and an architect.
6. What was Thomas Jefferson's wife's first name?

Answer: Martha

Martha is also the first name of Washington's wife.
7. What were First Lady Jefferson's middle and maiden names?

Answer: Wayles Skelton

At 56, Thomas Jefferson married Martha Wayles Skelton and were married for ten years before Martha's death. They had six children, but only two of whom lived to adulthood.
8. In a typical year, Jefferson owned around 200 slaves.

Answer: True

He inherited slaves from his father. Jefferson freed two slaves in his lifetime and five in his will and chose not to pursue the two others who ran away. The seven he eventually freed were skilled tradesmen.
9. Which college or university did Jefferson attend?

Answer: William and Mary

The College of William and Mary was founded in 1693, when Johnstown was still capital of the Virginia colony.
10. What discipline did Jefferson begin to study in 1762?

Answer: Law

Jefferson studied law and served in a local government as a magistrate, county lieutenant, and a member of the House of Burgesses in his early professional life.
11. In what year did Jefferson draft the Declaration of Independence?

Answer: 1776

As a member of the Continental Congress Jefferson was chosen to draft the Declaration of Independence in 1776.
12. Was Jefferson ever a governor?

Answer: Yes

He served two one-year terms as governor of Virginia, in 1779 and 1780.
13. In what year did Jefferson assume the office of Secretary of State?

Answer: 1790

He was chosen as secretary of state in 1789 by his friend George Washington, but wasn't able to take office till the following year, as he was abroad at the time.
14. In what year was Jefferson elected president?

Answer: 1800

When he defeated Adams and became president it was the first peaceful transfer of one authority from one party to another in the history of the young nation.
15. What year did Jefferson die?

Answer: July 4, 1826

This is what it says on his epitaph, "HERE WAS BURIED THOMAS JEFFERSON AUTHOR OF THE DECLARATION OF AMERICAN INDEPENDENCE OF THE STATUTE OF VIRGINIA FOR RELIGIOUS FREEDOM AND FATHER OF THE UNIVERSITY OF VIRGINIA BORN APRIL 2, 1743, O.S. DIED JULY 4, 1826."
Source: Author nightwalker

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Lanni before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 24 2023 : Guest 172: 12/15
Jan 24 2023 : Guest 208: 2/15
Jan 22 2023 : Guest 204: 12/15
Jan 19 2023 : Guest 172: 9/15
Jan 13 2023 : Guest 68: 15/15
Jan 12 2023 : Guest 68: 10/15
Jan 04 2023 : Guest 162: 12/15
Dec 17 2022 : Guest 172: 6/15
Dec 16 2022 : dmaxst: 12/15

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us