FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Northern Ireland Political Quotations
Quiz about Northern Ireland Political Quotations

Northern Ireland Political Quotations Quiz


Some policitians spoke too much on Northern Ireland; others spoke too little. Can you remembers some of the more famous political sayings, slogans and quotations from here in recent years?

A multiple-choice quiz by btpriest. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. U.K. Government

Author
btpriest
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
89,936
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
545
- -
Question 1 of 10
1. 1.In 1968, as the Troubles were starting, the Northern Ireland Prime Minister, Captain Terrence O'Neill, went on television to caution people to what was developing. How did he describe the situation the Province was finding itself in? Hint


Question 2 of 10
2. In 1974, who described Northern Ireland Unionists as "spongers"? Hint


Question 3 of 10
3. During a rally in 1995, Sinn Féin leader Gerry Adams made an off-the-cuff remark about the IRA's activities. What did he say? Hint


Question 4 of 10
4. Not strictly a quotation, but rather an inappropriate performance. In 1992, there were calls for the resignation of Secretary of State Peter Brooke after he sang on a live TV show only hours after a major terrorist attack in County Tyrone. Name the song. Hint


Question 5 of 10
5. In outlining her view that terrorist acts were to be treated as criminal acts, Prime Minister Margaret Thatcher said during the 1981 Republican Hunger Strikes that "_____ is _____ is _____, it is not political". What word has been omitted?

Answer: (one word - five letters)
Question 6 of 10
6. During his first visit to Belfast (1995), US President Bill Clinton addressed words to terrorists. How did he describe them? Hint


Question 7 of 10
7. "We've jumped: you follow." Whom did Ulster Unionist leader David Trimble issue this 1999 challenge to? Hint


Question 8 of 10
8. In 1985 DUP leader Ian Paisley led a rally at Belfast City Hall in opposition to the recently signed Anglo-Irish Agreement. What word did he repeat in a defiant message: "_____; _____; _____; _____!"

Answer: (one word - five letters)
Question 9 of 10
9. A slogan in the mid-1980s appeared on billboards, t-shirts and the offices of statuary agencies. According to this campaign, what did Ulster say? Hint


Question 10 of 10
10. British Prime Minister Tony Blair admitted he could sense the the "hand of history" guiding events. He said this prior to which political breakthrough? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 1.In 1968, as the Troubles were starting, the Northern Ireland Prime Minister, Captain Terrence O'Neill, went on television to caution people to what was developing. How did he describe the situation the Province was finding itself in?

Answer: Ulster stands at the crossroads.

Captain O'Neill made this famous broadcast in December 1968, as the Civil Right Movements was gaining momentum.
2. In 1974, who described Northern Ireland Unionists as "spongers"?

Answer: Harold Wilson

During the Ulster Workers' Council strike, aimed at ending the power-sharing Sunningdale Agreement, the Prime Minister of the day, Harold Wilson, criticized Unionists "who spend their lives sponging on Westminster and British democracy and then systematically assault democratic methods". Edward Heath had been Mr Wilson's predecessor as British PM. Gerry Fitt was a Nationalist MP. Charles Haughey is a former Taoiseagh (Irish Prime Minister).
3. During a rally in 1995, Sinn Féin leader Gerry Adams made an off-the-cuff remark about the IRA's activities. What did he say?

Answer: They haven't gone away

At the Belfast City Hall rally, a man known by Mr Adams shouted out "Bring back the IRA". The spontaneous response, "They haven't gone away, you know" was siezed upon by Sinn Féin's opponents.
4. Not strictly a quotation, but rather an inappropriate performance. In 1992, there were calls for the resignation of Secretary of State Peter Brooke after he sang on a live TV show only hours after a major terrorist attack in County Tyrone. Name the song.

Answer: My Darling Clementine

Mr Brooke was scheduled to appear on RTÉ's 'The Late Late Show' that evening. He honoured the appointment, despite a fatal bombing at Teebane Crossroads that teatime.
5. In outlining her view that terrorist acts were to be treated as criminal acts, Prime Minister Margaret Thatcher said during the 1981 Republican Hunger Strikes that "_____ is _____ is _____, it is not political". What word has been omitted?

Answer: crime

Mrs Thachter said this during a press conference in Saudi Arabia.
6. During his first visit to Belfast (1995), US President Bill Clinton addressed words to terrorists. How did he describe them?

Answer: History

At the famous Mackie's factory straddling a Belfast peaceline, Mr Clinton said to terrorists: "You're History."
7. "We've jumped: you follow." Whom did Ulster Unionist leader David Trimble issue this 1999 challenge to?

Answer: Sinn Féin

The Ulster Unionist Party had refused to enter into Executive government with Sinn Féin unless the IRA decommissioned its weapons first. After the party decided to go into an Executive, Mr Trimble threw down the gauntlet to the Republican party.
8. In 1985 DUP leader Ian Paisley led a rally at Belfast City Hall in opposition to the recently signed Anglo-Irish Agreement. What word did he repeat in a defiant message: "_____; _____; _____; _____!"

Answer: never

This was one of largest political rallies ever staged in Northern Ireland.
9. A slogan in the mid-1980s appeared on billboards, t-shirts and the offices of statuary agencies. According to this campaign, what did Ulster say?

Answer: Ulster Says No

"Ulster Says No" to Anglo-Irish Agreement, which gave the Republic's government a formal say in Northern Ireland's affairs. Belfast City Council's 'Belfast Says No' banner is now thought to lying in a City Hall storeroom. Céad Mile Fáilte is a Irish greeting (literally 'A Hundred Thousand Welcomes').
10. British Prime Minister Tony Blair admitted he could sense the the "hand of history" guiding events. He said this prior to which political breakthrough?

Answer: The signing of the Good Friday Agreement

"This is not a time for soundbites ... but I feel the hand of history".
Source: Author btpriest

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us