Quiz about The 10th President of the USA
Quiz about The 10th President of the USA

The 10th President of the USA Trivia Quiz


A quiz about John Tyler, one of the more obscure but nevertheless important presidents of the USA.

A multiple-choice quiz by travieso. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Presidents
  8. »
  9. John Tyler

Author
travieso
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
138,157
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
482
Last 3 plays: Guest 69 (8/10), Guest 162 (8/10), Guest 89 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. To what political party did Tyler belong upon entering the White House? Hint

Federalist
Democratic
Whig
Republican

2. Tyler did not have any children. True or false?

True
False

3. What was a noted accomplishment of Tyler's presidency? Hint

Annexation of Texas
Enlarged the Monroe Doctrine
Acquisition of California
Establishment of an independent treasury

4. Where did Tyler attend college? Hint

Harvard
Virginia Military Institute
Princeton
William and Mary

5. What was Tyler doing (according to one story) when he learned of President Harrison's death? Hint

Playing marbles with his sons
Arguing with Henry Clay
Eating dinner with his wife
Attending Harrison's inaugural ball

6. What was Tyler's first wife's name? Hint

Julia Gardiner
Sarah Childress
Anna Symmes
Letitia Christian

7. During what years did Tyler serve as Governor of Virginia? Hint

1825-1827
1827-1836
1817-1821
1841-1845

8. Tyler was a strong supporter of the federal government. True or false?

True
False

9. On September 11, 1841 every member of the cabinet except _______ sent in his resignation. Hint

Henry Clay
John C. Calhoun
John McKeon
Daniel Webster

10. Tyler died in 1859, just before the outbreak of the Civil War. True or false?

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. To what political party did Tyler belong upon entering the White House?

Answer: Whig

During his presidency he vetoed one bill after another passed by the Whigs in Congress, thus alienating most of the leaders of the party. Henry Clay dismissed him contemptuously as "a President without a party".
2. Tyler did not have any children. True or false?

Answer: False

Very false - Tyler fathered 15 children. How did he ever find time to be president?
3. What was a noted accomplishment of Tyler's presidency?

Answer: Annexation of Texas

All of the other choices were accomplishments of his successor, James K. Polk.
4. Where did Tyler attend college?

Answer: William and Mary

He studied law and politics.
5. What was Tyler doing (according to one story) when he learned of President Harrison's death?

Answer: Playing marbles with his sons

He had just lost a game of "knucks" and was on his hands and knees with his knuckles on the ground, ready to receive his penalty, when Fletcher Webster, son of Secretary of State Daniel Webster, rode up to tell him he was now the President of the United States of America!
6. What was Tyler's first wife's name?

Answer: Letitia Christian

Julia Gardiner was his second wife whom he married while in office, two years after the death of his first wife. Anna Symmes was the wife of William Henry Harrison. Sarah Childress was the wife of James K. Polk.
7. During what years did Tyler serve as Governor of Virginia?

Answer: 1825-1827

He served in the house of Representatives in the years 1817-1821. He served as senator 1827-1836. He was, of course, president from 1841-1845.
8. Tyler was a strong supporter of the federal government. True or false?

Answer: false

Tyler was a states'-righter and strict constructionalist; he took a narrow view of what the constitution permits the federal government to do.
9. On September 11, 1841 every member of the cabinet except _______ sent in his resignation.

Answer: Daniel Webster

Webster said "If you leave it up to me I will stay where I am." Tyler got up, extended his hand, and said warmly, "Give me your hand on that, and now I will say Henry Clay is a doomed man." John McKeon introduced a resolution stipulating that Tyler's title should be "acting president", when Harrison died.

The resolution was defeated. Setting a precedent followed by every vice-president who has succeeded to the presidency. John C. Calhoun was his last secretary of state.
10. Tyler died in 1859, just before the outbreak of the Civil War. True or false?

Answer: false

Tyler died on January 18, 1862. He was an ardent supporter of the Confederacy and, in fact, served as a delegate to the provisional congress of the Confederacy.
Source: Author travieso

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 16 2023 : Guest 69: 8/10
Jan 11 2023 : Guest 162: 8/10
Dec 17 2022 : Guest 89: 9/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us