Quiz about John Tyler
Quiz about John Tyler

John Tyler Trivia Quiz


A quiz on the 10th president of the United States, John Tyler.

A multiple-choice quiz by AdmiralShark. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Presidents
  8. »
  9. John Tyler

Author
AdmiralShark
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
182,762
Updated
Jan 17 22
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
367
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How old was Tyler when his mother died? Hint

2
21
16
7

2. John Tyler was at one time believed to be a great-great-great-uncle to which future US President? Hint

John F. Kennedy
Herbert Hoover
Harry Truman
Richard Nixon

3. How many children did Tyler have by his two marriages that lived to maturity? Hint

14
10
8
12

4. While Tyler was a member of the House of Representatives, he supported the Missouri Compromise of 1820.

True
False

5. Because of his service in the War of 1812, Tyler was awarded a veteran's bonus of 160 acres. That land was located near what present US city? Hint

Sioux City, Iowa
Roanoke, VA
Memphis, Tenn.
Tupelo, MS

6. Which of these offices did Tyler not hold before becoming vice-president in 1841? Hint

Virginia state senator
US senator
member, Virginia House of Delegates
US house representitive

7. Which of the following men did not serve Tyler as secretary of state? Hint

Daniel Webster
John C. Calhoun
Abel Upshur
John Bell

8. The veto of what bill by Tyler caused every member of his cabinet, except one, to resign? Hint

admission of Florida to the union as a slave state
annexation of Texas
creation of the 3rd Bank of the US
his claim to the office of president

9. Six people were killed when a cannon exploded during a firing exhibition attended by Tyler on February 28, 1844. The cannon was named what? Hint

Washington
Princeton
Peacemaker
Stockton

10. Who was the only man that Tyler nominated to the US supreme court? Hint

John McKinley
Roger Taney
Samuel Nelson
Robert Grier

11. Texas officially became a state during the Tyler administration.

True
False

12. What was the name of the hotel that Tyler was staying at when he died in 1862? Hint

Mutual Hotel
Richmond Hotel
Exchange Hotel
George Washington Hotel

13. What were John Tyler's last words? Hint

I want to go, God take me.
Doctor, I am going.
Perhaps, it is best.
Please put out the light.

14. John Tyler was buried in Hollywood Cemetary in Richmond near which former US president? Hint

Zachary Taylor
James Madison
James Monroe
William Henry Harrison

15. When did the US Congress authorize a memorial stone for the grave of John Tyler? Hint

1876
1915
1900
1886


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How old was Tyler when his mother died?

Answer: 7

Mary Tyler died in 1797. Little is known about her.
2. John Tyler was at one time believed to be a great-great-great-uncle to which future US President?

Answer: Harry Truman

It was thought at one time that Truman's Tyler ancestry was also that of President John Tyler, but latest scholarship (2021) casts doubt on this claim.

Herbert Hoover and Richard Nixon are 8th cousins, once removed.
3. How many children did Tyler have by his two marriages that lived to maturity?

Answer: 14

Tyler had seven kids that lived to maturity by his first wife and seven by his second. His last living child, Pearl, died in 1947.
4. While Tyler was a member of the House of Representatives, he supported the Missouri Compromise of 1820.

Answer: False

Tyler was one of the opposition leaders to the Compromise. Tyler believed that the Compromise was unconstitutional because it granted congress the power to restrict slavery.
5. Because of his service in the War of 1812, Tyler was awarded a veteran's bonus of 160 acres. That land was located near what present US city?

Answer: Sioux City, Iowa

Tyler's unit was assigned to the defense of Richmond during the war. They saw no action.
6. Which of these offices did Tyler not hold before becoming vice-president in 1841?

Answer: Virginia state senator

Tyler served three different terms in the Virginia House of Delegates (1811-16, 1823-25, & 1838-40). Tyler was also a US senator, representating Virginia, from 1827-36 and represented a district in Richmond in the US House of Representatives from 1816-21.
7. Which of the following men did not serve Tyler as secretary of state?

Answer: John Bell

Webster served as secretary of the state from 1841-43, Upshur from 43-44 and Calhoun from 44-45. John Bell was secretary of war during the Tyler administration.
8. The veto of what bill by Tyler caused every member of his cabinet, except one, to resign?

Answer: creation of the 3rd Bank of the US

The Whigs in congress wanted to establish a 3rd Bank of the US but Tyler twice vetoed bills that would have done that. Both vetoes were sustained. In protest of the president's vetoes, the entire cabinet resigned except for Daniel Webster, who was working on a treaty with England.
9. Six people were killed when a cannon exploded during a firing exhibition attended by Tyler on February 28, 1844. The cannon was named what?

Answer: Peacemaker

Among the six killed in the explosion were Secretary of State Upshur, Navy Secretary Thomas Gilmer, and David Gardner, the father of his future wife.
10. Who was the only man that Tyler nominated to the US supreme court?

Answer: Samuel Nelson

Nelson served on the bench from 1845 to 1872. Taney was nominated by Andrew Jackson, Grier by James Polk and McKinley by Martin Van Buren.
11. Texas officially became a state during the Tyler administration.

Answer: False

While Tyler signed the joint congressional resolution only days before he left office, Texas did not officially become a state till December 1845.
12. What was the name of the hotel that Tyler was staying at when he died in 1862?

Answer: Exchange Hotel

Tyler was staying at the Exchange Hotel awaiting the start of the Confederate Congress, which he was a member of. He fainted on January 12th at the hotel and died 6 days later.
13. What were John Tyler's last words?

Answer: Perhaps, it is best.

Tyler's last words came in a conversation with his doctor. "Please put out the light" were the last known words of Theodore Roosevelt and "I want to go, God take me" were Eisenhower's last words. "Doctor, I am going" was the next to last sentence spoken by Tyler.
14. John Tyler was buried in Hollywood Cemetary in Richmond near which former US president?

Answer: James Monroe

Monroe was reburied in Richmond in July 1858, after being buried in New York City upon his death in 1831. Harrison is buried in North Bend, Ohio; Madison is buried in Montpelier, VA; and Taylor is buried in Louisville, KY.
15. When did the US Congress authorize a memorial stone for the grave of John Tyler?

Answer: 1915

Congress authorized a memorial stone for Tyler's grave 60 years after the end of the Civil War and 63 years after Tyler's death. This was due to Tyler's support of the South at the start of the Civil War.
Source: Author AdmiralShark

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 11 2023 : Guest 162: 6/15
Dec 17 2022 : Guest 89: 6/15

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us