Quiz about What Do the Dutch Say
Quiz about What Do the Dutch Say

What Do the Dutch Say? Trivia Quiz


The Dutch have some interesting words to describe things. I give you a Dutch word or words and a literal translation that make up that word or words. Can you guess its meaning?

A multiple-choice quiz by Shaffyre. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Dutch

Author
Shaffyre
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
294,766
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
881
Last 3 plays: Guest 109 (10/10), Guest 95 (2/10), MargheritaRta (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. "Spijker" means "nail" and "broek" means "pants", but what is a "spijkerbroek"? Hint

Nail holder
Denim jeans
Rubber hammer
Work clothes

2. "Boter" means "butter" and "ham" is the same as in English. So what are you eating when you are eating a "boterham"? Hint

Bacon fat
Greased pig
Toast with ham
Sandwich

3. What do you do with "gestampte muisjes"? "Gestampte" means "pounded" and "muisjes" means "little mice". Hint

Use them for pest control
Train them to chase mice
Put them on bread
Bury them

4. A "krent" literally is a currant, but it can also be used for people. What kind of person would you call a "krent"? Hint

A weathered farmer
An old, wrinkled person
A cheap or tight person
An alcoholic

5. Your "nicht" is your niece (or cousin). What type of person is also called a "nicht"? Hint

The family fool
The matriarch of a family
A hippie
A homosexual man

6. No literal translation given for this one as that would make it too easy. What is "chocoladepasta"? Hint

Chocolate mousse
Chocolate spread
Chocolate vermicelli
Chocolate sprinkles

7. What does one do when you go "vreemd", where "vreemd" means "strange" or "unknown"? Hint

Be a party animal
Have an affair
Go psychotic
Disappear

8. A "koe" is a "cow" and a "voet" is a "foot", so what is a "koevoet"?
Hint

Cow dung
Cowboy
Crowbar
Shank

9. "Hagel" means "hail" and "slag" means "blow" or "stroke". What is "hagelslag"? Hint

Hailstorm
Staple gun
Lightning
Chocolate sprinkles

10. "Muggen" are mosquitoes or gnats, and a "zifter" is "a person who strains". But what kind of person would you call a "muggenzifter"? Hint

A cheap or tight person
A person who splits hairs
An old, wrinkled person
An entomologist


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Spijker" means "nail" and "broek" means "pants", but what is a "spijkerbroek"?

Answer: Denim jeans

When the denim pants he sold kept on tearing, Jacob Davis came upon the idea to use copper rivets to reinforce them. It is from these rivets that the name "spijkerbroek" comes, literally meaning "pants with nails". In Dutch the singular "broek" is used for "pants". The plural form is "broeken".
2. "Boter" means "butter" and "ham" is the same as in English. So what are you eating when you are eating a "boterham"?

Answer: Sandwich

When you make a sandwich you will spread it with "boter" and you may put some "ham" on it. In old Dutch, "ham" also referred to a "lump" or "chunk". The word "boterham" is used both for a slice of bread and for a sandwich. Several slices or sandwiches will be "boterhammen".
3. What do you do with "gestampte muisjes"? "Gestampte" means "pounded" and "muisjes" means "little mice".

Answer: Put them on bread

"Gestampte muisjes" is made from ground aniseed and sugar. Originally they were whole sugar coated aniseeds but because it was difficult for the elderly to eat, the manufacturer decided to offer a ground variation. The name "muisjes" comes from the original sugar coated aniseeds, which looked like little mice with the "tail" of the aniseed still sticking out.
4. A "krent" literally is a currant, but it can also be used for people. What kind of person would you call a "krent"?

Answer: A cheap or tight person

The term comes from the days that currants were used as a means of payment and therefore very valuable. Ebenezer Scrooge from Charles Dickens' "A Christmas Carol" will most certainly be called a "krent". The plural of "krent" is "krenten".
5. Your "nicht" is your niece (or cousin). What type of person is also called a "nicht"?

Answer: A homosexual man

The term most probably comes from homosexual men often being effeminate. In Dutch the daughter of your brother, sister, uncle or aunt is your "nicht". The daughter of your "nicht" (your "second cousin") and the daughter of your uncle or aunt (your "great-niece") is your "achternicht", which would loosely translate as "behind niece" or "rear niece".
6. No literal translation given for this one as that would make it too easy. What is "chocoladepasta"?

Answer: Chocolate spread

"Chocoladepasta" is a chocolate spread to put on your bread, made of cocoa powder, sugar and fats (vegetable oil). It is also called "pasta", for short. "Pasta" is the Dutch for "paste" as well as for "pasta" as in "Italian pasta".
7. What does one do when you go "vreemd", where "vreemd" means "strange" or "unknown"?

Answer: Have an affair

"Vreemdgaan" literally means "to go strange". About the most important thing when one has an affair is that it remains unknown, especially to your partner.
8. A "koe" is a "cow" and a "voet" is a "foot", so what is a "koevoet"?

Answer: Crowbar

It is named a "koevoet" because one end of a crowbar is shaped like a cow's foot. It is also called a "breekijzer" in Dutch, an "iron" to "break" something with.
9. "Hagel" means "hail" and "slag" means "blow" or "stroke". What is "hagelslag"?

Answer: Chocolate sprinkles

"Hagelslag" is the chocolate sprinkles that the Dutch like to put on their bread. Yes, the Dutch tend to put things on their bread that may be a little strange to others. The name comes from when you pour "hagelslag" from the box onto your bread, it looks like hail striking down.
10. "Muggen" are mosquitoes or gnats, and a "zifter" is "a person who strains". But what kind of person would you call a "muggenzifter"?

Answer: A person who splits hairs

A "muggenzifter" is a narrow minded person who tends to find fault with everything. The expression comes from the Bible, namely Matthew 23:24 - "Gij blinde wegwijzers, die de mug uitzift, maar de kameel doorzwelgt." (NBG51) or in English: "Ye blind guides, which strain at a gnat, and swallow a camel." (KJV)
Source: Author Shaffyre

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Leau before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 04 2023 : Guest 109: 10/10
Dec 29 2022 : Guest 95: 2/10
Dec 10 2022 : MargheritaRta: 3/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us