Quiz about Queens Consort of France Part 4
Quiz about Queens Consort of France Part 4

Queens Consort of France, Part 4 Quiz


This is a quiz about the women who became Queens Consort of France! It's about the Queens Consort of the House of Valois and the House of Valois-Orleans. Enjoy!

A multiple-choice quiz by Princessina. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. French Royals

Author
Princessina
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
372,840
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
154
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. I was the daughter of a duke named Francis. Many were the suitors for my hand as I became Duchess of Brittany in my own right aged only 11. So I was married off to two Kings of France: Charles VIII and Louis XII. While married to Charles VIII I was Queen Consort for seven years and I bore him seven children who all died young. As the wife of Louis XII I was Queen Consort for 15 years and bore him nine children who all died young except two daughters. I was the first Queen crowned as St. Denis Basilica. My eldest daughter, Claude, became also Queen Consort of France. King Louis XVI of France and Marie Louise Gonzaga who became Queen Consort of Poland were among my descendants while King Charles V of France was one of my ancestors. Who was I? Hint

Isabeau of Brittany
Anne of Brittany
Marie of Brittany
Blanche of Brittany

2. My father was a count named William. I succeeded him aged six as Countess of Auvergne in my own right. Duke Philip of Burgundy was my first husband whom I bore three children. After his death I married King John II of France whom I bore him also three children that all died young. I was Queen Consort of France for 10 years. King Philip III of France was my great-grandfather, while one of my aunts, who was also my namesake, married another King of France. Who was I? Hint

Joan II, Countess of Auvergne
Anne, Countess of Auvergne
Marie I, Countess of Auvergne
Joan I, Countess of Auvergne

3. I was the daughter of a king named Philip. Many described me as the most beautiful princess of my time. So when I was betrothed to Prince John of France, his father, King Philip VI, was taken by my charm and eventually married me. I was Queen Consort of France less than a year, as my husband, who was forty years older than me, died soon after our marriage. Pregnant at the time of his death, I bore him our only child, a daughter. King Louis X of France was my grandfather, while one of my aunts and one of my first cousins became also Queens Consort of France. One of my sisters became Queen Consort of Aragon. Who was I? Hint

Maria of Navarre
Joanna of Navarre
Agnes of Navarre
Blanche of Navarre

4. My father was a duke named Louis. I married King Louis XI of France and was his Queen Consort for 22 years. During this time I bore him eight children, but only three survived infancy: a son, Charles, who succeeded my husband as king, a daughter, Joan, who became Queen Consort of France and another daughter, Anne, who served as Regent of France. Although I wasn't beautiful, I was remembered as well educated. King John II of France was one of my ancestors, while one of my brothers, Louis, reigned as King of Cyprus. Who was I? Hint

Charlotte of Savoy
Mary of Burgundy
Bona of Savoy
Catherine of Burgundy

5. I was the daughter of a duke named Peter. My husband was King Charles V of France and I was his Queen Consort for 14 years. I bore him nine children and when I died after my last childbirth, Charles was said to be very upset. King Philip III of France was my great-grandfather, while King Louis XII and King Francis I of France were among my descendants. One of my sisters became Queen Consort of Castile. Who was I? Hint

Blanche of Bourbon
Joanna of Bourbon
Margaret of Bourbon
Isabella of Bourbon

6. My father was a duke named Stephen. King Charles VI of France was so enchanted with me that he married me three days after we met. I was Queen Consort of France for 37 years and bore 12 children to my husband. But Charles was mentally unstable and unfit to rule, so I acted as regent for our son. King Louis XIII of France was one of my ancestors. Two of my daughters, Isabella and Catherine, became Queens Consort of England, while my great-granddaughter, Jeanne de Laval, was Queen Consort of Naples. One of my first cousins became Queen Consort of Germany and Bohemia (i.e. Holy Roman Empress). Who was I? Hint

Agnes of Bavaria
Isabeau of Bavaria
Elisabeth of Bavaria
Sophia of Bavaria

7. I was the daughter of a duke named Robert. My husband was King Philip VI of France and I bore him two sons. Apart from being Queen Consort of France for 20 years, I acted as regent during my husband's absence on military campaigns. I had a strong personality but a deformity earned me the nickname "the Lame" and I was remembered also as a bibliophile. King Louis IX of France was my grandfather, while one of my sisters married another King of France. Who was I? Hint

Blanche of Burgundy
Joan of Burgundy
Margaret of Burgundy
Mary of Burgundy

8. My father was a king named Louis. I was married to King Charles VI of France and I was his Queen Consort for 39 years. Although I bore him 14 children, Charles was known to have many mistresses. King John II of France was my great-grandfather. One of my granddaughters, Catherine, reigned as Queen of Navarre, while one of my first cousins became Queen Consort of England. Who was I? Hint

Yolande of Anjou
Marie of Anjou
Margaret of Anjou
Louise of Anjou

9. I was the daughter of a king named Louis. My brother, Charles, succeeded our father as King, while my sister acted as regent on behalf of our brother. King Louis XII of France was my husband and second cousin. Having been his Queen Consort for a few months, he divorced me as I hadn't bore him any children. He married next the wife of my brother. Then I retired to a convent and led a religious life. Later I was canonised as a saint. Who was I? Hint

Joan of France
Claude of France
Anne of France
Renee of France

10. My father was a King named Henry. I was known as one of the most beautiful princesses in Europe. King Louis XII of France was my first husband and I was his Queen Consort for less than three months. After Louis died, I made a secret marriage unequal to my status. One of my brothers, also named Henry, succeeded my father as King, while one of my sisters was Queen Consort of Scotland. King Charles VI of France was one of my ancestors. Who was I? Hint

Mary Tudor
Elizabeth Tudor
Margaret Tudor
Katherine Tudor


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I was the daughter of a duke named Francis. Many were the suitors for my hand as I became Duchess of Brittany in my own right aged only 11. So I was married off to two Kings of France: Charles VIII and Louis XII. While married to Charles VIII I was Queen Consort for seven years and I bore him seven children who all died young. As the wife of Louis XII I was Queen Consort for 15 years and bore him nine children who all died young except two daughters. I was the first Queen crowned as St. Denis Basilica. My eldest daughter, Claude, became also Queen Consort of France. King Louis XVI of France and Marie Louise Gonzaga who became Queen Consort of Poland were among my descendants while King Charles V of France was one of my ancestors. Who was I?

Answer: Anne of Brittany

Anne of Brittany (1477-1514) was the daughter of Duke Francis II of Brittany.

Isabeau of Brittany was her sister. (Yes, the correct version in this case is Isabeau, *not* Isabelle).

Marie and Blanche of Brittany were sisters of her paternal grandfather.
2. My father was a count named William. I succeeded him aged six as Countess of Auvergne in my own right. Duke Philip of Burgundy was my first husband whom I bore three children. After his death I married King John II of France whom I bore him also three children that all died young. I was Queen Consort of France for 10 years. King Philip III of France was my great-grandfather, while one of my aunts, who was also my namesake, married another King of France. Who was I?

Answer: Joan I, Countess of Auvergne

Joan I, Countess of Auvergne (1326-1360) was the daughter of Count William XII of Auvergne.

Joan II, Marie I and Anne were distant relatives of Joan I who all succeeded her as sovereign Countesses of Auvergne. Anne was the aunt of another Queen Consort of France, Catherine de' Medici, who eventually inherited the County of Auvergne which after her death was ceded to the French Crown.
3. I was the daughter of a king named Philip. Many described me as the most beautiful princess of my time. So when I was betrothed to Prince John of France, his father, King Philip VI, was taken by my charm and eventually married me. I was Queen Consort of France less than a year, as my husband, who was forty years older than me, died soon after our marriage. Pregnant at the time of his death, I bore him our only child, a daughter. King Louis X of France was my grandfather, while one of my aunts and one of my first cousins became also Queens Consort of France. One of my sisters became Queen Consort of Aragon. Who was I?

Answer: Blanche of Navarre

Blanche of Navarre (1330-1398) was the daughter of King Philip III of Navarre.

Maria, Agnes and Joanna of Navarre were all her sisters. Maria was Queen Consort of Aragon.
4. My father was a duke named Louis. I married King Louis XI of France and was his Queen Consort for 22 years. During this time I bore him eight children, but only three survived infancy: a son, Charles, who succeeded my husband as king, a daughter, Joan, who became Queen Consort of France and another daughter, Anne, who served as Regent of France. Although I wasn't beautiful, I was remembered as well educated. King John II of France was one of my ancestors, while one of my brothers, Louis, reigned as King of Cyprus. Who was I?

Answer: Charlotte of Savoy

Charlotte of Savoy (1441-1483) was the daughter of Duke Louis of Savoy.

Bona of Savoy was her sister.

Mary of Burgundy was her paternal grandmother. Catherine of Burgundy was the sister of her paternal grandmother.
5. I was the daughter of a duke named Peter. My husband was King Charles V of France and I was his Queen Consort for 14 years. I bore him nine children and when I died after my last childbirth, Charles was said to be very upset. King Philip III of France was my great-grandfather, while King Louis XII and King Francis I of France were among my descendants. One of my sisters became Queen Consort of Castile. Who was I?

Answer: Joanna of Bourbon

Joanna of Bourbon (1338-1378) was the daughter of Duke Peter I of Bourbon.

Blanche, Margaret and Isabella of Bourbon were all her sisters. Blanche was Queen Consort of Castile.
6. My father was a duke named Stephen. King Charles VI of France was so enchanted with me that he married me three days after we met. I was Queen Consort of France for 37 years and bore 12 children to my husband. But Charles was mentally unstable and unfit to rule, so I acted as regent for our son. King Louis XIII of France was one of my ancestors. Two of my daughters, Isabella and Catherine, became Queens Consort of England, while my great-granddaughter, Jeanne de Laval, was Queen Consort of Naples. One of my first cousins became Queen Consort of Germany and Bohemia (i.e. Holy Roman Empress). Who was I?

Answer: Isabeau of Bavaria

Isabeau of Bavaria (1370-1435) was the daughter of Duke Stephen III of Bavaria.

Agnes of Bavaria was her aunt.

Elisabeth and Sophia of Bavaria were her first cousins. Sophia was Queen Consort of Germany and Bohemia (Holy Roman Empress)
7. I was the daughter of a duke named Robert. My husband was King Philip VI of France and I bore him two sons. Apart from being Queen Consort of France for 20 years, I acted as regent during my husband's absence on military campaigns. I had a strong personality but a deformity earned me the nickname "the Lame" and I was remembered also as a bibliophile. King Louis IX of France was my grandfather, while one of my sisters married another King of France. Who was I?

Answer: Joan of Burgundy

Joan of Burgundy or Joan the Lame (1293-1348) was the daughter of Duke Robert II of Burgundy.

Blanche, Margaret and Mary of Burgundy were all her sisters. Margaret was Queen Consort of France as the wife of King Louis X of France.
8. My father was a king named Louis. I was married to King Charles VI of France and I was his Queen Consort for 39 years. Although I bore him 14 children, Charles was known to have many mistresses. King John II of France was my great-grandfather. One of my granddaughters, Catherine, reigned as Queen of Navarre, while one of my first cousins became Queen Consort of England. Who was I?

Answer: Marie of Anjou

Marie of Anjou (1404-1463) was the daughter of King Louis II of Naples (also Duke of Anjou).

Yolande of Anjou was her sister.

Margaret and Louise of Anjou were her first cousins. Margaret was Queen Consort of England.
9. I was the daughter of a king named Louis. My brother, Charles, succeeded our father as King, while my sister acted as regent on behalf of our brother. King Louis XII of France was my husband and second cousin. Having been his Queen Consort for a few months, he divorced me as I hadn't bore him any children. He married next the wife of my brother. Then I retired to a convent and led a religious life. Later I was canonised as a saint. Who was I?

Answer: Joan of France

Joan of France (1464-1505) was the daughter of King Louis XI of France.

Anne of France was her sister who acted as regent of France.

Claude and Renee of France were her nieces and stepdaughters. Claude was also Queen Consort of France.
10. My father was a King named Henry. I was known as one of the most beautiful princesses in Europe. King Louis XII of France was my first husband and I was his Queen Consort for less than three months. After Louis died, I made a secret marriage unequal to my status. One of my brothers, also named Henry, succeeded my father as King, while one of my sisters was Queen Consort of Scotland. King Charles VI of France was one of my ancestors. Who was I?

Answer: Mary Tudor

Mary Tudor (1496-1533) was the daughter of King Henry VII of England.

Margaret, Elizabeth and Katherine Tudor were all her sisters. Margaret was Queen Consort of Scotland and her granddaughter, Mary, Queen of Scots, became also Queen Consort of France.
Source: Author Princessina

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us