Quiz about Who was Monarch when
Quiz about Who was Monarch when

Who was Monarch when? Trivia Quiz


Do you know what monarch ruled England at the beginning of each century?

A multiple-choice quiz by Jaffas85. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. King and Queen Mix

Author
Jaffas85
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
52,315
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2277
Last 3 plays: Guest 76 (7/10), Guest 73 (5/10), Guest 122 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who were the Kings of England in 1100? Hint

William I and William II
King Stephen and Henry II
Henry I and King Stephen
William II and Henry I

2. Who was the King of England in 1200? Hint

Richard the Lionheart
King John
Henry II
Henry III

3. Who was the King of England in 1300? Hint

Edward III
Henry III
Edward I
Edward II

4. Who was the King of England in 1400? Hint

Richard II
Henry V
Edward III
Henry IV

5. Who was the King of England in 1500? Hint

Richard III
Henry VIII
Edward IV
Henry VII

6. Who was the Queen Regnant of England in 1600? Hint

Queen Mary I
Queen Victoria
Queen Anne
Queen Elizabeth I

7. Who was the King of England in 1700? Hint

William III
James II
Charles II
George I

8. Who was the King of England in 1800? Hint

George III
William IV
George IV
Edward VII

9. Who was the Queen Regnant of England in 1900? Hint

Queen Victoria
Queen Anne
Queen Elizabeth II
Queen Mary II

10. Who was the Queen Regnant of England in 2000? Hint

Queen Mary II
Queen Elizabeth I
Queen Elizabeth II
Queen Victoria


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who were the Kings of England in 1100?

Answer: William II and Henry I

William II was accidentally killed while hunting in a royal forest. His younger brother Henry then acted quickly to gain control of the treasury and the crown of England.
2. Who was the King of England in 1200?

Answer: King John

John inherited the Angevin Empire at the pinnacle of its greatness but he wasn't cut out to be a great medieval king. He lost much land to the French king and in 1215 was forced to concede the Magna Carta to rebellious nobles.
3. Who was the King of England in 1300?

Answer: Edward I

Edward I was a great King of England much like his great grandfather Henry II. Edward was engaged in many battles during his reign with Scotland and Wales and encountered the legendary William Wallace who caused great disturbances for him. Wallace was eventually captured and executed.
4. Who was the King of England in 1400?

Answer: Henry IV

King Henry IV usurped the throne of England from his cousin Richard II in 1399. He always claimed he had returned to England after being exiled by his cousin Richard to simply have his hereditary lands of Lancaster restored to him.
5. Who was the King of England in 1500?

Answer: Henry VII

Henry VII was an illegitimate descendant of John of Gaunt's through his mother. He had an extremely weak claim to the throne and married the eldest daughter of the late Edward IV upon his accession to the throne to cloak his usurpation of the Plantagenet throne of England.
6. Who was the Queen Regnant of England in 1600?

Answer: Queen Elizabeth I

Queen Elizabeth I was the only child of Henry VIII's second marriage to Anne Boleyn. Elizabeth's reign is remembered as one of the greatest of English history and she left her successor, James VI of Scotland, a United country.
7. Who was the King of England in 1700?

Answer: William III

William III was invited to come to England during the reign of James II. He won much support because of his protestant religion and married his cousin Mary II, James II's daughter. They were joint rulers after James II's deposement. Mary died in 1694.
8. Who was the King of England in 1800?

Answer: George III

King George III is the longest reigning King ever to sit on the throne. Many monumental events occured during his reign such as the American Revolution, The French Revolution and the John Wilkes affair.
9. Who was the Queen Regnant of England in 1900?

Answer: Queen Victoria

Queen Victoria's reign made her the longest reigning of any English monarch before Elizabeth II. She had nine children and 37 grandchildren and was the Grandmother of Europe. Her reign witnessed the overthrow of France's last king, the Women's movement for more rights, Jack the Ripper and the Boer War.
10. Who was the Queen Regnant of England in 2000?

Answer: Queen Elizabeth II

Queen Elizabeth II ascended the throne on the death of her father in 1952. She was born in 1926. Long may she reign!
Source: Author Jaffas85

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Snowman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 15 2023 : Guest 76: 7/10
Jan 13 2023 : Guest 73: 5/10
Jan 13 2023 : Guest 122: 10/10
Jan 11 2023 : Guest 47: 4/10
Jan 10 2023 : Guest 51: 9/10
Jan 10 2023 : Guest 82: 4/10
Jan 10 2023 : Guest 71: 6/10
Jan 10 2023 : Guest 172: 2/10
Jan 10 2023 : Guest 69: 4/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us