Quiz about British Monarchs
Quiz about British Monarchs

British Monarchs Trivia Quiz


I love the U.K. monarchy, so I thought I'd create this quiz based on its history. Some of it is about British monarchs and some of it is about English monarchs. Enjoy!

A multiple-choice quiz by jakehibberd. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. King and Queen Mix

Author
jakehibberd
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
281,821
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
972
Last 3 plays: polly656 (3/10), Guest 141 (3/10), Guest 5 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Lady Jane Grey's reign only lasted for 9 days, but in which year did this occur? Hint

1550
1558
1555
1553

2. John Lackland, or King John I, issued the Magna Carta at Runnymede in 1215, but in what year did he die? Hint

1220
1216
1233
1215

3. How long did Henry VIII reign? Hint

36 years
38 years
40 years
43 years

4. Under whose rule did the plague and great fire of London occur? Hint

James II
Charles I
Charles II
James I

5. Upon the death of which monarch did Victoria become Queen? Hint

William III
Edward VII
George IV
William IV

6. In which year did the House of Hanover come on to the British throne? Hint

1717
1713
1714
1715

7. Under the rule of Anne, the acts of Union were passed, but in which years? Hint

1705 & 1707
1701 & 1706
1706 & 1707
1701 & 1707

8. James I of England was the first James to rule England, but not the first to rule Scotland. He therefore ruled under a different title in Scotland but what was it? Hint

Jame IV
James VI
James V
James VII

9. Which British monarch took the step of changing the Royal Family's name from Saxe-Coburg-Gotha to Windsor? Hint

None of these: the Government made the change
George VI
George V
Edward VII

10. How many of William the Conquerors' sons ruled the English throne? Hint

1
0
3
2


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Lady Jane Grey's reign only lasted for 9 days, but in which year did this occur?

Answer: 1553

She ruled from 10th July to the 19th July, 1553, hence her nickname, "The Nine Days Queen." Some historians argue that she ruled from the 6th July, the date of her predecessor, Edward VI's, death. However her reign was not officially proclaimed until the 10th.
2. John Lackland, or King John I, issued the Magna Carta at Runnymede in 1215, but in what year did he die?

Answer: 1216

He was born in 1166 and he reigned from 1199 to 1216. He was forced to issue the Magna Carta, or Great Charter, due to disagreements with Pope Innocent III and Englsih Barons about the rights of the King. It basically outlined what the King was entitled to do or not do and agreed that no one, not even the King, could be above the law.
3. How long did Henry VIII reign?

Answer: 38 years

He is known for his six wives and he is proabably the most well recognised monarch of the House of Tudor. He was king from 1509 to 1547 and all his three children were future monarchs of England; Edward VI, Mary I and Elizabeth I.
4. Under whose rule did the plague and great fire of London occur?

Answer: Charles II

Charles II ruled from 1660 to 1685. He was the son of Charles I, the last absolute monarch of England, and he who was executed during the Civil War in 1649. In 1660, after the death of Oliver and Richard Cromwell, Charles II was invited back to the throne. However, he no longer had absolute power. He was the first constitutional monarch of England, a description still used for Elizabeth II.

The Great Plague occured in London in 1665. It is thought to have wiped out nearly two thirds of London's population at that time. On 2nd September 1666, the Great Fire started in a bakery in Pudding Lane. The fire consumed most of London and also wiped out the plague, carried by vermin haraboured in cramped and unhygienic conditions. After this, London was completely redesigned by architect Sir Christopher Wren. However, his grandiose town planning scheme was not adopted and when rebuilt the street-plan was largely as before the fire.
5. Upon the death of which monarch did Victoria become Queen?

Answer: William IV

On 20th June 1837, 18 year old Victoria became Queen. She ruled for the next 63 years, 7 months and 2 days, the second longest reign of any British monarch.
6. In which year did the House of Hanover come on to the British throne?

Answer: 1714

George I was the first member of the House of Hanover, ruling from 1714 to 1727. He was the successor of Queen Anne, the last member of the House of Stuart.
7. Under the rule of Anne, the acts of Union were passed, but in which years?

Answer: 1706 & 1707

The acts of Union were passed by the English Parliament in 1706 and by the Scottish Parliament in 1707. The two kingdoms were thereafter named just the Kingdom of Great Britain.
8. James I of England was the first James to rule England, but not the first to rule Scotland. He therefore ruled under a different title in Scotland but what was it?

Answer: James VI

Although the acts of Union were not signed until 1706 & 1707, he was in 1603 at the death of Elizabeth I, the heir to the English throne. He was already the King of Scotland but also ruled as the King of England.
9. Which British monarch took the step of changing the Royal Family's name from Saxe-Coburg-Gotha to Windsor?

Answer: George V

In 1917, during World War I, George issued an order changing all his German names and title to a English ones, in response to intense anti-German feeling at the time.
10. How many of William the Conquerors' sons ruled the English throne?

Answer: 2

In total, William had nine children by his wife Matilda of Flanders. He had four sons and five daughters. Only three of his sons outlived him, and only two of these, William Rufus or William II and Henry I, actually ruled England.
Source: Author jakehibberd

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : polly656: 3/10
Jan 31 2023 : Guest 141: 3/10
Jan 26 2023 : Guest 5: 6/10
Jan 10 2023 : Guest 77: 8/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us