Quiz about Nicknames of English Monarchs
Quiz about Nicknames of English Monarchs

Nicknames of English Monarchs Trivia Quiz


Here, in chronological order, are questions on the nicknames of ten English monarchs.

A multiple-choice quiz by chessart. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. King and Queen Mix

Author
chessart
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
105,933
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2930
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: negolas (3/10), Guest 76 (9/10), Guest 77 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who is the first English king to carry the title "the Great"? Hint

Canute I
Alfred
Harold II
William I

2. "The Unready" is a nickname given to which monarch? Hint

Eadwig
Edmund II
Ethelred II
Edgar

3. Edmund II, who reigned in 1016, was known as: Hint

the Lawgiver
Blue Tooth
Ironside
the Confessor

4. William I became king after winning the Battle of Hastings in 1066, and became known as William the _____________.

Answer: (One word)
5. William II, who followed his father, William I, to the throne in 1087, was given which nickname? Hint

Rufus the Red
Gawan the Green
Peter the Purple
Blackbeard

6. Henry I, who followed his brother, William II, to the throne in 1100, was called "Beauclerc", which means: Hint

great warrior
fine scholar
good citizen
faithful husband

7. Which ruler was called "the Lion-hearted"? Hint

Henry III
John Lackland
Richard I
Richard III

8. Edward I, who ruled from 1272 to 1307 AD, was known as____________. Hint

the Pious
the Skull-splitter
Longshanks
the Terrible

9. William IV, who reigned from 1830 to 1837 AD, was known as the ____________ King. Hint

bachelor
warrior
sailor
playboy

10. Which Queen had the title of "The Empress of India" bestowed upon her by Parliament? Hint

Elizabeth II
Victoria
Elizabeth I
Mary II


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who is the first English king to carry the title "the Great"?

Answer: Alfred

Some sources say Alfred is the only one to carry this title, while others call Canute "the Great" also. Either way, Alfred, who ruled from 871 to 900 AD, was assuredly the first. Alfred became known as the "Father of the English Navy" as a result of the fleet of ships he constructed to help in defending England from invasion.
2. "The Unready" is a nickname given to which monarch?

Answer: Ethelred II

The reign of Ethelred the Unready from 978 to 1016 AD was ineffective, noteworthy mainly for payment of the "Danegeld", an attempt to buy off the Danish Viking invaders with money.
3. Edmund II, who reigned in 1016, was known as:

Answer: Ironside

He earned the nickname after performing brilliantly in a series of battles against the Danish invaders.
4. William I became king after winning the Battle of Hastings in 1066, and became known as William the _____________.

Answer: Conqueror

The famous Battle of Hastings took place on October 14, 1066, but William wasn't crowned until Christmas Day. Fittingly enough, William's death in 1087 was caused by a wound received in battle. Previous to this, because he had been born out of wedlock, he was also known as William the Bastard.
5. William II, who followed his father, William I, to the throne in 1087, was given which nickname?

Answer: Rufus the Red

The nickname was given either for his red hair or for his propensity for anger.
6. Henry I, who followed his brother, William II, to the throne in 1100, was called "Beauclerc", which means:

Answer: fine scholar

Henry I was the most resilient of the Norman kings, reigning for 35 years, from 1100 to 1135 AD.
7. Which ruler was called "the Lion-hearted"?

Answer: Richard I

Richard spent only six months of his ten-year reign in England, spending his time instead fighting various battles in other countries.
8. Edward I, who ruled from 1272 to 1307 AD, was known as____________.

Answer: Longshanks

So called due to his great height and stature. Edward also had the nicknames of "The Lawgiver", and "The Hammer of the Scots".
9. William IV, who reigned from 1830 to 1837 AD, was known as the ____________ King.

Answer: sailor

So named because of his extensive service in the British Navy.
10. Which Queen had the title of "The Empress of India" bestowed upon her by Parliament?

Answer: Victoria

Victoria's 64-year reign was the second longest in English history. She was given the "Empress of India" title by Act of Parliament in 1877, after the government of India had been transferred from the East India Company to the Crown. By the end of her reign in 1901, the British Empire was at its height, hence the apt phrase, "the sun never sets on the British Empire".
Source: Author chessart

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 03 2023 : negolas: 3/10
Jan 15 2023 : Guest 76: 9/10
Jan 10 2023 : Guest 77: 10/10
Jan 01 2023 : Guest 77: 10/10
Dec 23 2022 : Guest 86: 2/10
Dec 10 2022 : ellgor: 7/10
Dec 10 2022 : Guest 174: 8/10
Dec 10 2022 : Donnibrooke: 5/10
Dec 10 2022 : PhNurse: 10/10

Score Distribution

quiz
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us