Quiz about Arizona Wildlife
Quiz about Arizona Wildlife

Arizona Wildlife Trivia Quiz


Arizona's habitats from desert to pine forests are home to many amazing species. How much do you know about the native wildlife of Arizona?

A multiple-choice quiz by kwdesigner. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Animals by Region
  8. »
  9. USA

Author
kwdesigner
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
295,435
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1472
Last 3 plays: Guest 68 (7/10), comark2000 (10/10), donna399 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Arizona's San Pedro River is one of the most famous riparian areas in the world. Amongst the 400 species that call it home is the second smallest species of owl in the world. What is this owl's name? Hint

great horned owl
pygmy owl
elf owl
barn owl

2. This solitary predator is the second heaviest cat in the Western hemisphere. Ranging in color from tawny to silvery-grey, its scientific name is Puma concolor. What other name is it more commonly known by? Hint

jaguar
lynx
bobcat
mountain lion

3. The collared peccary (Pecari tajacu) is an animal native to Arizona that bears a superficial resemblance to a pig. What's name is more commonly used to refer to this animal? Hint

razorback
javelina
wild boar
feral pig

4. As the fastest land mammal in North America, this Arizona native can maintain speeds of 40 mph for several miles, reaching 60 mph in shorter bursts. Which Arizona animal am I describing? Hint

mountain lion
pronghorn antelope
mule deer
lynx

5. Found across most of western and southern Arizona, it has bead-like scales arranged in a pattern of black bands or reticulations on a peach, orange, yellow, or pink background. What venomous lizard am I describing? Hint

Gila monster
Desert horned lizard
Western banded gecko
Arizona night lizard

6. The high pitched yips and howls of this animal are most often heard at dusk or nighttime. In fact, its scientific name Canis latrans, means "barking dog." What animal am I describing?
Hint

coyote
lynx
bobcat
red wolf

7. Most will remember this remarkable Arizona bird as the nemesis of Wile E. Coyote in a popular "Looney Tunes" television cartoon. Can you name this speedy bird?

Answer: (One Word (10 letters))
8. Can you name the largest rattlesnake in the Western United States? It is responsible for more bites and deaths to humans than any other rattlesnake species. Hint

Mohave rattlesnake
Western diamond-backed rattlesnake
Arizona black rattlesnake
Black-tailed rattlesnake

9. What large, furry, Arizona arachnid is scary-looking but usually harmless to humans? Hint

arizona brown spider
wolf spider
tarantula
black widow

10. These rodents are often called pack rats because they obsessively collect materials to use in the construction of their nests. What is the official name of this species? Hint

black rat (Rattus rattus)
brown rat (Rattus norvegicus)
bushy-tailed woodrat (Neotoma cinerea).
desert kangaroo rat (Dipodomys deserti)


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Arizona's San Pedro River is one of the most famous riparian areas in the world. Amongst the 400 species that call it home is the second smallest species of owl in the world. What is this owl's name?

Answer: elf owl

Native to Mexico and the American Southwest, elf owls are 5 to 12 inches tall and have a wingspan of 15 to 16 inches.
2. This solitary predator is the second heaviest cat in the Western hemisphere. Ranging in color from tawny to silvery-grey, its scientific name is Puma concolor. What other name is it more commonly known by?

Answer: mountain lion

The mountain lion holds the Guinness record for the animal with the highest number of names. It boasts over 40 names in English alone.
3. The collared peccary (Pecari tajacu) is an animal native to Arizona that bears a superficial resemblance to a pig. What's name is more commonly used to refer to this animal?

Answer: javelina

You can tell pigs and peccaries apart by the shape of their canine tooth, or tusk. European pigs have long tusks which curve around on themselves, while peccaries have short, straight tusks.
4. As the fastest land mammal in North America, this Arizona native can maintain speeds of 40 mph for several miles, reaching 60 mph in shorter bursts. Which Arizona animal am I describing?

Answer: pronghorn antelope

Scientists speculate that the pronghorn antelope's running ability evolved in response to predation from the extinct American cheetah. Its speed greatly exceeds that of existing North American predators.
5. Found across most of western and southern Arizona, it has bead-like scales arranged in a pattern of black bands or reticulations on a peach, orange, yellow, or pink background. What venomous lizard am I describing?

Answer: Gila monster

The gila monster is a protected species in Arizona. Its bites are painful, but rarely fatal to humans.
6. The high pitched yips and howls of this animal are most often heard at dusk or nighttime. In fact, its scientific name Canis latrans, means "barking dog." What animal am I describing?

Answer: coyote

Coyotes will sometimes mate with domestic dogs resulting in hybrids called coydogs. The coydog's predatory instincts and lack of fear toward humans make them more of a serious threat to livestock than pure blooded coyotes.
7. Most will remember this remarkable Arizona bird as the nemesis of Wile E. Coyote in a popular "Looney Tunes" television cartoon. Can you name this speedy bird?

Answer: roadrunner

Roadrunners can attain speeds up to 17 miles per hour, making them quick enough to catch and eat rattlesnakes.
8. Can you name the largest rattlesnake in the Western United States? It is responsible for more bites and deaths to humans than any other rattlesnake species.

Answer: Western diamond-backed rattlesnake

The Arizona Diamonbacks baseball team is named after the Western diamond-backed rattlesnake. More species of rattlesnake live in Arizona that any other U.S. state. At least thirteen species of rattlesnake call Arizona home.
9. What large, furry, Arizona arachnid is scary-looking but usually harmless to humans?

Answer: tarantula

Despite their fearsome appearance, tarantula venom is non-toxic to humans (although rarely a bite will cause a serious allergic reaction). However, the tarantula's abdomen is covered with barbed hairs which are used as a defense against predators. After the tarantula kicks these hairs at an attacker, they can become embedded in skin or eyes causing great irritation.
10. These rodents are often called pack rats because they obsessively collect materials to use in the construction of their nests. What is the official name of this species?

Answer: bushy-tailed woodrat (Neotoma cinerea).

Pack rats build complex nests called "middens." Their nests are often built in small caves, but can also be found in the attics and walls of houses.
Source: Author kwdesigner

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 07 2023 : Guest 68: 7/10
Jan 01 2023 : comark2000: 10/10
Dec 26 2022 : donna399: 9/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us