Quiz about Australian Animals
Quiz about Australian Animals

Animals by Region Quiz: Australian Animals | 10 Questions


All about our Aussie fauna. We've got a unique range of animals, especially mammals, down under. What do you think you know about our dinky di creatures? All multiple choice.

A multiple-choice quiz by Engadine. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Animals by Region
  8. »
  9. Australia

Author
Engadine
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
101,412
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2915
Last 3 plays: Guest 107 (7/10), PHILVV (10/10), comark2000 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. I am a monotreme mammal, one of only two in the world. I live on both land and water. What am I? Hint

Platypus
Possum
Echidna
Potoroo

2. I live in the north of Australia, I have a large greyish blue bony protrusion on my head (called a helmet) and I can be rather dangerous if provoked. What am I? Hint

Dromedary
Emu
Cassowary
Dodo

3. I am an extinct mammal, indigenous only to Australia. I was hunted to extinction in the wild in the twentieth century. What am I? Hint

Tasmanian Tiger
Bettong
Tasmanian Devil
Tiger Quoll

4. I am a small mammal and have been adopted as the Australian symbol for Easter. Instead of the Easter Bunny, we have the Easter, what? Hint

Phascogale
Bilby
Rock Wallaby
Pygmy Possum

5. I am a small marsupial mammal with striped fur and a taste for termites and white ants. What am I? Hint

Sugar Glider
Leadbeater's Possum
Numbat
Wallaby

6. I am a medium sized mammal with a long nose. Sometimes called a rat kangaroo, what am I? Hint

Flying Fox
Wallaroo
Quokka
Potoroo

7. Related to the sea-horse, what am I? Hint

Quoll
Sea-wasp
Sea-dragon
Dugong

8. I am a small black and white mammal. I have the reputation of being bad tempered. What am I? Hint

Tasmanian Tiger
Tasmanian Devil
Tasmanian Wolf
Spotted Cuscus

9. I am a small monotreme mammal with a penchant for ants. What am I? Hint

Echidna
Numbat
Euro
Wallaroo

10. I live only in Western Australia. A small rat like mammal, what am I? Hint

Bilby
Rat Kangaroo
Quokka
Potoroo


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I am a monotreme mammal, one of only two in the world. I live on both land and water. What am I?

Answer: Platypus

I am the platypus. The most adorable 'duck-billed' mammal in the world! I am nocturnal and solitary. My tail is broad and flat and my hind feet are used to help steer and brake while swimming. The male of my species has a venomous spur!
2. I live in the north of Australia, I have a large greyish blue bony protrusion on my head (called a helmet) and I can be rather dangerous if provoked. What am I?

Answer: Cassowary

I am the Cassowary. A large flightless bird of which three species exist worldwide, one indigenous to Australia. Usually placid, if angered I can be very dangerous, known to attack humans with great ferocity, lashing out with my dangerously clawed feet!
3. I am an extinct mammal, indigenous only to Australia. I was hunted to extinction in the wild in the twentieth century. What am I?

Answer: Tasmanian Tiger

I am the Tasmanian Tiger, the Thylacine, a large marsupial carnivore, very dog or wolf-like. I had a long muzzle with large canine teeth, yellowish brown fur and a long tail. My young were born in late Spring/early Summer and were carried in a backward opening pouch.

The Tasmanian tiger preyed on many smaller animals than itself, or slow or defenseless animals like sheep
4. I am a small mammal and have been adopted as the Australian symbol for Easter. Instead of the Easter Bunny, we have the Easter, what?

Answer: Bilby

I am the Bilby. A small marsupial rodent whose scientific name means 'hare-eared, big-ear'. I am endangered. I don't drink water but get enough moisture from the food that I eat. I sleep by day in deep burrows and forage at night and am found mostly throughout the arid, dry areas of Australia.
5. I am a small marsupial mammal with striped fur and a taste for termites and white ants. What am I?

Answer: Numbat

I am a Numbat, also called the Banded Anteater. I have a brownish fur striped white and a pointed snout. I exist in the wild only in a small area south east of Perth in Western Australia. I will eat over 1,000 termites or white ants per day!
6. I am a medium sized mammal with a long nose. Sometimes called a rat kangaroo, what am I?

Answer: Potoroo

I am the Potoroo. I am a brown coloured, ground dwelling marsupial which has only one young at a time. I feed at night on roots, fungi, insects and their larvae and I range from Queensland to Tasmania.
7. Related to the sea-horse, what am I?

Answer: Sea-dragon

I am the Sea-dragon, a type of fish with two species, the Leafy Sea-dragon and the Weedy Sea-dragon. My body is covered in armour plates and my fins are so fine they are almost see-through! Like Sea-horses, it is the male that gets pregnant, bears the young, but doesn't look after them, they're on their own once they hatch!
8. I am a small black and white mammal. I have the reputation of being bad tempered. What am I?

Answer: Tasmanian Devil

I am the Tasmanian Devil. I have a spine-chilling 'screech', and can sound and look incredibly fierce! I am the world's largest surviving carnivorous marsupial, with a thick-set, squat build and a relatively large, broad head and short, thick tail!
9. I am a small monotreme mammal with a penchant for ants. What am I?

Answer: Echidna

I am the Echidna one of only two monotreme mammals in the world - this means I lay eggs but feed my young on milk. My body is covered with two types of hair, a short coarse hair that keeps me warm and long sharp spines, each a single hair but hard (similar to a fingernail in composition)!
10. I live only in Western Australia. A small rat like mammal, what am I?

Answer: Quokka

I am the Quokka, a small wallaby found mainly on Rottnest Island, near Perth. The island was named after me by Dutch explorer, Willem de Vlamingh, when he described me as a 'rat, the size of a cat' (Rottnest meaning 'rats nest' in Dutch). I am very unusual because I can survive in environments virtually devoid of freshwater and also because I can climb trees!
Source: Author Engadine

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 24 2023 : Guest 107: 7/10
Jan 23 2023 : PHILVV: 10/10
Jan 01 2023 : comark2000: 9/10
Dec 28 2022 : miranda101: 9/10
Dec 23 2022 : Guest 86: 6/10
Dec 08 2022 : Guest 1: 8/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us