Quiz about Its Nothing To Write Home About
Quiz about Its Nothing To Write Home About

It's Nothing To Write Home About Quiz


When explorers arrived in Australia, they encountered many strange animals they'd never seen before. This quiz examines some of the unusual fauna of Australia, through the eyes of someone who discovered that there *was* something to write home about!

A multiple-choice quiz by VegemiteKid. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Animals by Region
  8. »
  9. Australia

Author
VegemiteKid
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
315,796
Updated
May 07 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1292
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 68 (6/10), Guest 86 (6/10), Guest 1 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Dear Mum,
I wanted to tell you about an amazing animal, sometimes known as the 'bulldozer of the bush'. It's a slow moving marsupial with a stumpy tail that digs tunnels for safety and sleeping, preferably along creek beds. It looks cuddly, but it makes a dreadful noise to scare off perceived threats. Its common name is ....
Hint

possum
wombat
goanna
wallaby

2. Dear Mum,
I saw a Southern right whale today! I was amazed to learn that they were called that because they are found in southern waters, and for what other reason?
Hint

They swim anticlockwise
They were the right whales to sell at market
Their right fin is bigger than the left one
They swim right up to the beach

3. Dear Mum,
This evening I saw a new animal - hopping from place to place to feed on grass and shrubs by itself in a rocky, sparsely grassed area. It's smaller than a kangaroo, and larger than a wallaby, and its name is a mix of those. It's called a ....
Hint

wallaroo
Tasmanian devil
possum
koala

4. Dear Mum,
I got laughed at the other day. I was sad, until I realised the one doing the laughing was sitting in an old gum tree, and is the largest kingfisher in the world! Can you guess what was laughing at me?
Hint

All of the above
koala
kookaburra
wombat

5. Dear Mum,
The Aussies have come up with a quaint idea of using a small native animal as an Easter symbol instead of the rabbit, which is a real pest here. This animal has large ears like a rabbit, and, like much of Australia's native animal kingdom, is under threat from foxes, introduced to Australia (with no success) to hunt rabbits. Look for a chocolate _____ on the supermarket shelves at Easter!
Hint

bilby
brolga
wallaby
brumby

6. Dear Mum,
I visited Rottnest Island the other day, in Western Australia. There were the cutest little creatures there that looked at lot like miniature wallabies. The name of the creature was a great Scrabble word. This cuddly looking animal was called a?
Hint

possum
crocodile
wombat
quokka

7. Dear Mum,
I heard someone singing today about a swagman who stowed a sheep in his tucker bag. 'Tucker' means food - do you know what unusual name he called the sheep?
Hint

jumbuck
deer
llama
kangaroo

8. Dear Mum,
Today I saw that strange animal that everyone has been talking about. It's truly amazing! It has a bill like a duck, a tail like a beaver, has fur and it lays eggs! I've heard that the males have a spur that contains venom that can kill a dog, so I think I'll be content to enjoy their uniqueness from a distance!
Hint

bilby
dingo
platypus
brumby

9. Dear Mum,
A friend took me to see something unusual today. From its name I thought we were going to go to an adventure park and take a cable slide across a valley. But instead we looked at some furry little mammals, which would look more at home in a vampire story! I was looking at ______ .
Hint

flying fox
koala
kookaburra
sheep

10. Dear Mum,
One of my mates wanted to show me an animal he has prowling round his garden at night. At first I thought it was some sort of food, because he called it a spotted cuscus. Then, I discovered that it's a sort of _____ .
Hint

dog
lizard
possum
koala


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Dear Mum, I wanted to tell you about an amazing animal, sometimes known as the 'bulldozer of the bush'. It's a slow moving marsupial with a stumpy tail that digs tunnels for safety and sleeping, preferably along creek beds. It looks cuddly, but it makes a dreadful noise to scare off perceived threats. Its common name is ....

Answer: wombat

Wombats have a backward facing pouch which means that any baby in the pouch is not showered with dirt while the mum is digging! They move slowly (unless they feel threatened, when they can move quickly if required) but sadly this means they are often knocked by cars when crossing country roads at night.
2. Dear Mum, I saw a Southern right whale today! I was amazed to learn that they were called that because they are found in southern waters, and for what other reason?

Answer: They were the right whales to sell at market

They were considered the right whales to be sold at market, due to the high percentage oil they contain, as well as the fact that they float when dead, making it easier for whalers to locate. Calving mother *do* swim up to beaches to give birth, and sadly, whale do sometimes beach themselves, for reasons unknown.
3. Dear Mum, This evening I saw a new animal - hopping from place to place to feed on grass and shrubs by itself in a rocky, sparsely grassed area. It's smaller than a kangaroo, and larger than a wallaby, and its name is a mix of those. It's called a ....

Answer: wallaroo

Wallaroos are marsupials which thump their feet to warn other wallaroos of danger, and cough or hiss when upset.
4. Dear Mum, I got laughed at the other day. I was sad, until I realised the one doing the laughing was sitting in an old gum tree, and is the largest kingfisher in the world! Can you guess what was laughing at me?

Answer: kookaburra

If we go for a picnic a little way past the city environs, we often see kookaburras. If you hold out food (raw meat is best, though they prefer mice or snakes!) they will sometimes swoop down and snatch it from you and keep flying past you up to the nearest tree. They often make sure what you've given them is dead by thrashing it against the tree branch. It's great to watch!
5. Dear Mum, The Aussies have come up with a quaint idea of using a small native animal as an Easter symbol instead of the rabbit, which is a real pest here. This animal has large ears like a rabbit, and, like much of Australia's native animal kingdom, is under threat from foxes, introduced to Australia (with no success) to hunt rabbits. Look for a chocolate _____ on the supermarket shelves at Easter!

Answer: bilby

For a picture of this cute, but endangered, creature you may like to look at this site: http://www.australianfauna.com/bilby.php. They are closely related to the bandicoots. The term bilby is an Aboriginal word meaning long-nosed rat.
6. Dear Mum, I visited Rottnest Island the other day, in Western Australia. There were the cutest little creatures there that looked at lot like miniature wallabies. The name of the creature was a great Scrabble word. This cuddly looking animal was called a?

Answer: quokka

Quokkas are very sociable, snuggling up together to sleep during the day and go about in large groups during the night.
7. Dear Mum, I heard someone singing today about a swagman who stowed a sheep in his tucker bag. 'Tucker' means food - do you know what unusual name he called the sheep?

Answer: jumbuck

According to the bush ballad by Andrew Barton "Banjo" Patterson, the troopers (police)tried to arrest the swagman for stealing a sheep (jumbuck). But the swaggie jumped into a nearby billabong, or pond, and drowned himself.
The song "Waltzing Matilda" from which this song comes, was suggested as a possible Australian national anthem in the 1970s!
8. Dear Mum, Today I saw that strange animal that everyone has been talking about. It's truly amazing! It has a bill like a duck, a tail like a beaver, has fur and it lays eggs! I've heard that the males have a spur that contains venom that can kill a dog, so I think I'll be content to enjoy their uniqueness from a distance!

Answer: platypus

Like much of Australia's wonderful wildlife, the platypus is under threat from loss of habitat.
9. Dear Mum, A friend took me to see something unusual today. From its name I thought we were going to go to an adventure park and take a cable slide across a valley. But instead we looked at some furry little mammals, which would look more at home in a vampire story! I was looking at ______ .

Answer: flying fox

The flying fox is a species of bat that is covered from head to toe in fur, and feeds mostly on nectar and pollen. The grey-headed flying fox has a wing span of about 1 metre (3 feet). The Spectacled flying fox is slightly smaller in body size.
10. Dear Mum, One of my mates wanted to show me an animal he has prowling round his garden at night. At first I thought it was some sort of food, because he called it a spotted cuscus. Then, I discovered that it's a sort of _____ .

Answer: possum

The spotted cuscus may be found in New Guinea, as well as the northern tip of Australia. Only the male is spotted. Like most possums, they are nocturnal, and find a cosy hole in a tree, or a clump of vegetation to hide in when not out foraging.
Source: Author VegemiteKid

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 06 2023 : Guest 68: 6/10
Dec 23 2022 : Guest 86: 6/10
Dec 08 2022 : Guest 1: 9/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us