FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Odd Dog Out
Quiz about Odd Dog Out

Odd Dog Out Trivia Quiz


Your task is to find the odd dog out. The quiz uses the UK's Kennel Club groupings.

A multiple-choice quiz by StaffieLover. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dogs

Author
StaffieLover
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
332,696
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
992
Last 3 plays: Mayfield29 (7/10), Guest 100 (3/10), Guest 4 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of these dogs is the only one not descended from the foxhound? Hint


Question 2 of 10
2. Which of these dogs originates from a different UK country from the others? Hint


Question 3 of 10
3. Three of these dogs come from France. Which one is the odd one out, as it is Belgian? Hint


Question 4 of 10
4. If these dogs could talk, which of them wouldn't speak English in its native country? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these dogs is the only short coated breed listed? Hint


Question 6 of 10
6. Which of these dogs was not one of the four listed in the UK's Dangerous Dogs Act of 1991? Hint


Question 7 of 10
7. All the dogs listed are terriers, but only three of them are in the Kennel Club's terrier group. Which of them is classed in a different group? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these differs from the other three, as several different coat colours are allowed in the Kennel Club standard? Hint


Question 9 of 10
9. All four of these dogs can follow a scent trail, but three of them are classed as sight-hounds. Which is the odd one out, being a scent-hound? Hint


Question 10 of 10
10. Three of these dogs was bred for haulage. Which is the odd one out, as it was originally bred for hunting? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 01 2024 : Mayfield29: 7/10
Feb 29 2024 : Guest 100: 3/10
Feb 27 2024 : Guest 4: 4/10
Feb 17 2024 : Brank: 4/10
Feb 17 2024 : Superfi: 7/10
Feb 05 2024 : Guest 184: 3/10
Feb 04 2024 : Trivs22: 6/10
Jan 24 2024 : akitaluv: 6/10
Jan 17 2024 : mspurple54: 3/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these dogs is the only one not descended from the foxhound?

Answer: Plott Hound

Of the coonhound breeds, only the Plott hound doesn't come from the foxhound. The Plott hound was taken to the US in 1750 by the Plott family of Germany, who used the breed's ancestors for hunting bears. The UKC recognised the Plott hound in 1946. According to the breed standard, the Plott hound must always be brindle.
2. Which of these dogs originates from a different UK country from the others?

Answer: Sealyham Terrier

The Sealyham terrier comes from Wales, where it was developed to hunt badgers. The Dandie, Scottie, and Skye were all developed in Scotland, where they hunted vermin.
3. Three of these dogs come from France. Which one is the odd one out, as it is Belgian?

Answer: Groenendael

The Groenendael is a Belgian breed which was developed as a herding dog. The Beauceron and Briard are French herding breeds. The Dogue de Bordeaux is sometimes called the French mastiff.
4. If these dogs could talk, which of them wouldn't speak English in its native country?

Answer: Boxer

Although all four of these breeds descend from the old bull-dog, which was used in Britain for baiting bulls and other animals, only the boxer was developed in Germany. The APBT, Boston, and American bulldog were developed in the US.
5. Which of these dogs is the only short coated breed listed?

Answer: Mastiff

All four breeds are molossers, but only the mastiff has a short coat. It can be fawn, apricot, or brindle, but must always have a black mask and black ears. Best in Show at Crufts 1972 was won by a Pyrenean mountain dog; the breed can be pure white, or white with coloured markings.

The Newfoundland has one of the oldest ACTIVE breed clubs in the UK; The Newfoundland Club was formed in 1886 and is still going strong! Newfs can be black, brown, grey, or Landseer (white with black markings). The Bernese mountain dog (which should always be black with certain white and tan markings) received Newfoundland blood in Sweden; there is still some controversy as to whether the breeding was done on purpose or happened by accident.

A great-grandson of the Newf-Bernese mating became World Champion at a show in 1956.
6. Which of these dogs was not one of the four listed in the UK's Dangerous Dogs Act of 1991?

Answer: Canary Dog (Perro de Presa Canario)

The original Dangerous Dogs Act banned the Dogo, Fila, Tosa, and APBT. The Canary dog, despite calls for it to be added, was not on the list. Canary dogs are not recognised by the Kennel Club and cannot compete in KC-sanctioned conformation shows. It is recognised in the US by the United Kennel Club, and recently joined the list of AKC-recognised breeds.

The Dogo was bred in the 1920s to hunt large game such as jaguar. The Fila is an old mastiff-hound breed which was used for hunting (among others) escaped slaves.

The Tosa and APBT were bred for fighting. Fights in Japan are ceremonial events, with the dogs being smaller than their US counterparts. The Canary dog was revived in the 1970s but isn't very numerous in the UK.
7. All the dogs listed are terriers, but only three of them are in the Kennel Club's terrier group. Which of them is classed in a different group?

Answer: Yorkshire Terrier

Although a terrier in name and character, the Yorkie competes in the KC's Toy group against such breeds as the Chihuahua, Pekingese, and Japanese Chin. The Staffie, Scottie, and Manchester terrier compete in the KC's terrier group.
8. Which of these differs from the other three, as several different coat colours are allowed in the Kennel Club standard?

Answer: Bull Terrier

The bull terrier comes in numerous colours, including white and white with coloured markings on the head. The other three breeds only have one colour in their breed standards; the Kerry can only be a deep blue colour as an adult (puppies are black), and the Groenendael must be black (it can have very small white markings) to compete in KC-sanctioned conformation shows. Westies are always white, hence their name.
9. All four of these dogs can follow a scent trail, but three of them are classed as sight-hounds. Which is the odd one out, being a scent-hound?

Answer: Beagle

The beagle is a scent-hound; it follows scents by trailing the ground. The Borzoi, Irish wolfhound, and saluki are sight-hounds; they follow scents on the air. Scent-hounds all have the same basic shape - long muzzles and lithe bodies. Western-bred Afghan hounds are more heavily-built than their Eastern-bred counterparts, which also have shorter coats.
10. Three of these dogs was bred for haulage. Which is the odd one out, as it was originally bred for hunting?

Answer: Japanese Akita

Although it has the pricked ears, profuse coat, and curly tail of the other Spitz breeds, the Japanese Akita WAS NOT bred as a haulage dog; his original job was as hunter, though some Akitas today DO pull sleds. The Malamute, Eskimo dog, and Siberian were developed SPECIFICALLY as haulage dogs.

The heavy-weight Malamute pulled freight, the Siberian pulled lighter loads. The Eskimo falls between the Malamute and the Siberian.
Source: Author StaffieLover

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us