FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Avatar Analogies
Quiz about Avatar Analogies

"Avatar" Analogies Trivia Quiz


This quiz about the show "Avatar: The Last Airbender" uses analogies. An analogy is a comparison of similarities between things. Good luck! *Please note that this quiz covers seasons 1 and 2 only!

A multiple-choice quiz by cinnabun. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. TV for Kids A-C
  8. »
  9. Avatar: The Last Airbender

Author
cinnabun
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
251,165
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
3929
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 206 (5/10), Guest 12 (10/10), Guest 71 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Sokka is to Katara as _____________. Hint


Question 2 of 10
2. Earthbending is to Toph as _____________. Hint


Question 3 of 10
3. Tui is to the moon as _____________. Hint


Question 4 of 10
4. Momo is to Aang as _____________. Hint


Question 5 of 10
5. Smellerbee is to the Freedom Fighters as _____________. Hint


Question 6 of 10
6. Zuko is to Mai as _____________. Hint


Question 7 of 10
7. Bumi is to the Earth Kingdom as _____________. Hint


Question 8 of 10
8. The sun is to Zuko as the moon is to Katara.


Question 9 of 10
9. The manipulation of lightning is to Azula as _____________. Hint


Question 10 of 10
10. Iroh is to Lu Ten as _____________. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 15 2024 : Guest 206: 5/10
May 01 2024 : Guest 12: 10/10
Apr 24 2024 : Guest 71: 10/10
Apr 19 2024 : Guest 108: 7/10
Apr 19 2024 : Guest 172: 10/10
Apr 02 2024 : Upstart3: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Sokka is to Katara as _____________.

Answer: Zuko is to Azula

Sokka is Katara's brother and Zuko is Azula's brother. Sokka and Katara are both members of the Water Tribe. Zuko and Azula are royalty of the Fire Nation. Sokka and Katara get along well but Zuko and Azula do not.
2. Earthbending is to Toph as _____________.

Answer: Waterbending is to Katara

Toph is an earthbender just like Katara is a waterbender. Sokka is not a bender but his scientific skills have come in handy on more than one occasion. Ty Lee is a gymnast/acrobat and attacks people's pressure points to render them defenseless. Momo likes to eat fruit.
3. Tui is to the moon as _____________.

Answer: Hei-Bei is to the forest

Tui is the spirit of the moon like Hei-Bei is the spirit of the forest. Tui appears as a white koi fish and Hei-Bei appears as a Giant Panda Bear.
4. Momo is to Aang as _____________.

Answer: Bosco is to the Earth King

Momo is Aang's pet Winged Lemur and Bosco is the Earth King's pet bear. Wan Shi Tong is the spirit of knowledge who takes the form of a giant owl. King Bumi of Omashu also has a pet and his name is Flopsy.
5. Smellerbee is to the Freedom Fighters as _____________.

Answer: Suki is to the Kyoshi Warriors

Smellerbee is a Freedom Fighter like Suki is a Kyoshi Warrior. The Kyoshi Warriors are an all-female group and so far as we know Smellerbee is the only girl of the otherwise male Freedom Fighters. Both are allies of Aang.
6. Zuko is to Mai as _____________.

Answer: Katara is to Aang

Mai has a crush on Zuko and Aang has a crush on Katara. Mai has had a crush on Zuko since they were both very young which is revealed in the episode "Zuko Alone" when, in a flashback, she blushes and turns away, smiling, when she sees him walk by. Aang has probably had a crush on Katara since the first time he saw her and he has said that he loves her.
7. Bumi is to the Earth Kingdom as _____________.

Answer: Ozai is to the Fire Nation

Bumi is an Earth Kingdom leader and Ozai is a Fire Nation leader. They have very different personalities though. Bumi likes to have a good time, thinks outside of the box and has been labeled a "mad genius" by his longtime friend Aang. Ozai is ruthless and cruel. He even banished his own son, Prince Zuko!
8. The sun is to Zuko as the moon is to Katara.

Answer: True

Zuko is a firebender and is most powerful when the sun is out. Katara is a waterbender and her bending skills are most powerful when the moon is out, especially when it's full. When they battle in the first season finale, the moon is full and it seems that Katara beats Zuko but when the sun suddenly appears he is able to stop her.
9. The manipulation of lightning is to Azula as _____________.

Answer: Metalbending is to Toph

Azula is a firebender but has the special ability of manipulating lightning. Toph is an earthbender but has the special ability of metalbending too. Uncle Iroh is also capable of manipulating lightning. He tries to teach it to Zuko but the prince is not so successful.
10. Iroh is to Lu Ten as _____________.

Answer: Hakoda is to Sokka

Iroh is Lu Ten's father and Hakoda is Sokka's father. Lu Ten died during the siege against the Earth Kingdom city of Ba Sing Se. It was his death that caused Iroh, who was leading the siege, to abandon his efforts and return home.
Source: Author cinnabun

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us