FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about General Knowledge for Smart Kids
Quiz about General Knowledge for Smart Kids

General Knowledge for Smart Kids Quiz


Ten questions on general knowledge that most 12-year-olds should be able to answer - if they are smartypants. :) Are YOU a smartypants?

A multiple-choice quiz by delboy22. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Mixed Trivia for Kids

Author
delboy22
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
276,841
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
3946
Last 3 plays: Guest 102 (4/10), Guest 87 (2/10), Guest 66 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The sun is a long way away, so how long does it take for the light from the sun to reach the earth? Hint

4 days
30 seconds
Just over 8 minutes
12 minutes

2. On what continent is the city of Mombasa? Hint

Africa
Europe
Asia
South America

3. Who, or what, is a cyclamen? Hint

Bicycle repair man
Roman soldier
Plant
Food

4. What is the meaning of the Latin phrase "per ardua ad astra"? Hint

Through adversity to the stars
Till the heavens fall
The stars and the moon
Stars and stripes

5. During World War 2, allied officers made a daring escape from a German prisoner of war camp, by digging tunnels from their huts, and out under the fence. What code names were given to the three tunnels? Hint

Able, Baker and Charlie
London, New York and Paris
One, Two and Three
Tom, Dick and Harry

6. When a motor vehicle, train, or any other noisy thing is approaching you, the sound it makes seems to rise in pitch, and when it's going away from you it seems to fall in pitch - what is the word used to describe this effect? Hint

Sound
Wave
Pressure
Doppler

7. In the UK and Europe, if your dentist said you needed treatment on your "upper right 3" - which type of tooth would be giving you a problem? Hint

Pre-Molar
Molar
Canine
Incisor

8. Out of the choices below, which piece of electrical equipment in the home uses the most power when turned on, and is therefore the most expensive to run? Hint

30 inch Television
Refrigerator
Electric Shower
PC

9. What is the common term for the medical condition known as hypertension? Hint

High blood pressure
Muscle tightness
Nervous anxiety
Breech birth

10. If you traveled west along the M4 from London, England, which of these cities would you NOT travel through, or very close to? Hint

Reading
Bristol
Swindon
Newcastle


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The sun is a long way away, so how long does it take for the light from the sun to reach the earth?

Answer: Just over 8 minutes

Light travels VERY fast, 186000 miles in just ONE second, but the sun is so far away, that it takes just over 8 minutes to reach the earth. The sun is actually over 93 million miles away - give or take a yard or two!
2. On what continent is the city of Mombasa?

Answer: Africa

Mombasa is a city in the country of Kenya, which is in east Africa. The city is on the coast of the Indian ocean, and is very close to the equator. Kenya is a beautiful country, with all kinds of wildlife roaming free. Many of the animals you see in the zoo might well live naturally in Kenya.
3. Who, or what, is a cyclamen?

Answer: Plant

A cyclamen is a plant, with pinkish red flowers, which bloom in the spring. It will grow in any temperate climate, and is popular with gardeners. It is quite happy to grow indoors also, as a "pot plant".
4. What is the meaning of the Latin phrase "per ardua ad astra"?

Answer: Through adversity to the stars

Per ardua ad astra is the motto of the British Royal Air Force. Many military regiments and government organisations use Latin phrases as their mottos.
5. During World War 2, allied officers made a daring escape from a German prisoner of war camp, by digging tunnels from their huts, and out under the fence. What code names were given to the three tunnels?

Answer: Tom, Dick and Harry

On the night of 24th/25th March 1944, over 200 captured Allied aircrew attempted to break out of Stalag Luft III. 76 men escaped before the escape tunnel was discovered. Of those who made it out, three managed to get home to the UK, 23 were returned to captivity, and the other 50 were killed by the Gestapo.
6. When a motor vehicle, train, or any other noisy thing is approaching you, the sound it makes seems to rise in pitch, and when it's going away from you it seems to fall in pitch - what is the word used to describe this effect?

Answer: Doppler

When a sound is moving towards you, the "waves" that make up the sound are squashed together which shortens the wavelength and so raises the pitch. When a sound is moving away, the opposite happens - they are stretched out, and this lowers the pitch.
7. In the UK and Europe, if your dentist said you needed treatment on your "upper right 3" - which type of tooth would be giving you a problem?

Answer: Canine

"Upper right 3" refers to the third tooth from the front, on the right side of the upper jaw, which is known as a canine tooth, and is used for tearing your food. European dentists group the teeth into four sets of eight teeth - 16 on the top and 16 on the bottom, each set of 16 are then grouped as eight on the left, and eight on the right. I am reliably informed, however, that the US uses a different system of grouping.
8. Out of the choices below, which piece of electrical equipment in the home uses the most power when turned on, and is therefore the most expensive to run?

Answer: Electric Shower

Generally speaking, any electrical equipment designed to produce heat uses a lot of power. Modern electric showers can be up to 11Kw, compared to an average light bulb for instance that is only 40 to 100 Watts. A shower of course is only used for a few minutes or so at a time, whereas a light bulb could be "on" for many hours.

When it is being used though, an electric shower uses considerably more power than almost any other electrical item in the home. There are variations between different makes and models, but a refrigerator uses around 800W, a PC around 400W, and a 30 inch TV around 600W.
9. What is the common term for the medical condition known as hypertension?

Answer: High blood pressure

Hypertension is the medical term given to raised blood pressure. This condition is very common, and if not treated can be very dangerous causing a strain on the heart, and possibly death.
10. If you traveled west along the M4 from London, England, which of these cities would you NOT travel through, or very close to?

Answer: Newcastle

Heading west from London, the M4 motorway (freeway) goes past Reading, Swindon, and Bristol, and then heads on into south Wales. Newcastle is several hundred miles north.
Source: Author delboy22

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 102: 4/10
Jun 02 2023 : Guest 87: 2/10
May 28 2023 : Guest 66: 8/10
May 25 2023 : Guest 85: 1/10
May 20 2023 : jackseleven: 9/10
May 20 2023 : mauricemm: 3/10
May 19 2023 : Guest 1: 4/10
May 19 2023 : Guest 1: 4/10
May 18 2023 : Guest 1: 7/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Yep, the Truth Very Easy
2. Kid's Mix Very Easy
3. It's a Small World Very Easy
4. Who am I ? Very Easy
5. Children's Quizmaster Very Easy
6. Quiz for Kids on Multiple Topics Very Easy
7. Questions Just for Children Very Easy
8. Easy as 1,2,3 Very Easy
9. I Was Walking Down the Street One Day Very Easy
10. Ask Away! Very Easy
11. A Mixture For Kids Very Easy
12. A Trip Through Wikipedia Very Easy

6/9/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us