FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Utterly Random III
Quiz about Utterly Random III

Utterly Random III Trivia Quiz


Some of these you'll all get, some should be somewhat more obscure...

A multiple-choice quiz by gethinych. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed 10 Questions
  8. »
  9. 10 Qn Mix For Experts D

Author
gethinych
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
106,048
Updated
Aug 13 22
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
651
- -
Question 1 of 10
1. In May 1991 a routine space mission launched from Earth. However, when the flight engineer returned, 10 months later, he could not go back to the country he had left. Why not? Hint


Question 2 of 10
2. Geniophobia really does mean "the fear of your own country".


Question 3 of 10
3. The 1999 FA Cup semi-final replay between Manchester United and Arsenal was decided by a 'golden goal' scored by United's Ryan Giggs, with an incredible run. Which unlucky Arsenal player gave him the ball? Hint


Question 4 of 10
4. Which was the largest nation in Europe in the year 1600 AD? Hint


Question 5 of 10
5. One of the two main female characters in Dostoevsky's 'The Idiot' is usually referred to as 'Nastasya Filipovna' in line with Russian custom. What is her rarely-mentioned last name? Hint


Question 6 of 10
6. Which country is the most ecologically diverse on earth, having 28 of the world's 32 different climate-types (e.g. high-altitude, tropical-moist, etc.)? Hint


Question 7 of 10
7. The erstwhile Formula One and Indycar driver Nigel Mansell has a connection with Luke Skywalker. Well, he may have thousands for all I know, but the one I'm referring to can be written as a word and a number.

Answer: (Two Words - a word and a number)
Question 8 of 10
8. Name the philosopher who wrote: "Whatever is done from love always occurs beyond good and evil." Hint


Question 9 of 10
9. What is the name of Asterix's postman? Hint


Question 10 of 10
10. Obscure 'The Simpsons' question, with hopefully a real emphasis on 'obscure' this time: In the episode 'Lisa's Wedding' Lisa is shown a vision of the future by a medium. What is the name of the dorm she is living in at college? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 04 2024 : Guest 172: 4/10
Feb 02 2024 : Guest 175: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In May 1991 a routine space mission launched from Earth. However, when the flight engineer returned, 10 months later, he could not go back to the country he had left. Why not?

Answer: It no longer existed

The flight engineer for the mission to the Mir Space Station was Sergei Krikalev (or Krikalyev), and the country was of course the Union of Soviet Socialist Republics, which no longer existed when he returned on March 25 1992.

['Europe - A History' by Norman Davies]
2. Geniophobia really does mean "the fear of your own country".

Answer: False

It means the fear of chins. (Now I'm just possibly stretching the definition of 'Interesting Information' here.)
3. The 1999 FA Cup semi-final replay between Manchester United and Arsenal was decided by a 'golden goal' scored by United's Ryan Giggs, with an incredible run. Which unlucky Arsenal player gave him the ball?

Answer: Patrick Vieira

Now immortalised in song form at Old Trafford; the lyrics of which, however, we shan't go into here, as some people disapprove of that kind of language.
4. Which was the largest nation in Europe in the year 1600 AD?

Answer: Poland-Lithuania

Until 1760 when the dual nation of Poland-Lithuania transferred control of Ukraine to the Muscovites/Russians (supposedly for 20 years - in the event the Russians appeared to think there was no great hurry). 'Germany' as such did not exist in 1600. I know a shockingly small amount about Luxembourg.
5. One of the two main female characters in Dostoevsky's 'The Idiot' is usually referred to as 'Nastasya Filipovna' in line with Russian custom. What is her rarely-mentioned last name?

Answer: Barashkov

Aglaya Yepanchin is the other main female character.
6. Which country is the most ecologically diverse on earth, having 28 of the world's 32 different climate-types (e.g. high-altitude, tropical-moist, etc.)?

Answer: Peru

Peru, due to the different climates, also has a correspondingly high level of diversity in feathered and furry things.
7. The erstwhile Formula One and Indycar driver Nigel Mansell has a connection with Luke Skywalker. Well, he may have thousands for all I know, but the one I'm referring to can be written as a word and a number.

Answer: red 5

Mansell's trademark was driving under a red 5, and Luke's callsign was 'Red Five' in the finale of 'Star Wars' or 'Star Wars: A New Hope' as we probably need to call it these days.
8. Name the philosopher who wrote: "Whatever is done from love always occurs beyond good and evil."

Answer: Friedrich Nietzsche

In, not surprisingly, 'Beyond Good and Evil'. He also wrote "In revenge and in love woman is more barbarous than man." Erm. Perhaps we should move swiftly on at this point...
9. What is the name of Asterix's postman?

Answer: Postaldistrix

Appearing in 'Asterix and the Normans', along with the Norman warriors Nescaf, Psychopaf, Epitaf, Cenotaf, Transportcaf, Chiffchaff, Riffraff, Fotograf, Caraf, Toocleverbyhaf and their fearless chief, Olaf Timandahaf.
10. Obscure 'The Simpsons' question, with hopefully a real emphasis on 'obscure' this time: In the episode 'Lisa's Wedding' Lisa is shown a vision of the future by a medium. What is the name of the dorm she is living in at college?

Answer: Dr & Mrs Dre Hall

"I specialize in foretelling the relationships where you get jerked around."
Source: Author gethinych

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. More About Everything Very Difficult
2. Fun Facts Very Difficult
3. Just Some More Trivia ... Very Difficult
4. Oh, Yea...I Knew That! Very Difficult
5. Are You Smart - Or Not? Very Difficult
6. Useless Cool Facts Very Difficult
7. Random Useless Trivia 2 Very Difficult
8. A Little Bit of Everything 3 Very Difficult
9. Trivial Trivia - Mixed Topics Very Difficult
10. Trivial Decathlon Very Difficult
11. Bits And Pieces Very Difficult
12. A Little About a Lot Very Difficult

2/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us