FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about What Do You Know About The Netherlands Part 2
Quiz about What Do You Know About The Netherlands Part 2

What Do You Know About The Netherlands? (Part 2) Quiz


Maybe you played part 1 of these series and came back for more. Well, this one offers more questions for you to answer. Let's see if you pass this level.

A multiple-choice quiz by Esther74. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed Nations
  8. »
  9. Mixed Netherlands

Author
Esther74
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
296,355
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
858
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Which beer is NOT Dutch? Hint


Question 2 of 10
2. Which Dutch pop group scored a world hit with their song called "Venus" in 1970? Hint


Question 3 of 10
3. The Dutch word "gezellig" is unique and can not be translated with a single English word to reflect the exact meaning of it. It's used when in good company and having a good time. What mix of words mentioned below describe the Dutch word best? Hint


Question 4 of 10
4. The language Afrikaans has its roots in 17th century Dutch.


Question 5 of 10
5. Which of these was NEVER a Dutch colony? Hint


Question 6 of 10
6. What is a "Frikandel"? Hint


Question 7 of 10
7. Which of the following landscapes you will NOT find in The Netherlands? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following wildlife CAN you find in The Netherlands? Hint


Question 9 of 10
9. In The Netherlands, most politicians travel without bodyguards, often using public transportation. Who was the first Dutch politician, in modern Dutch history to be assassinated? Hint


Question 10 of 10
10. During the '60s and '70s, The Netherlands experienced a big stream of immigrants who were called 'gastarbeiders' (guest workers). Most of these guest workers came from Turkey and Morocco. What was the reason for bringing these people over to The Netherlands to work? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which beer is NOT Dutch?

Answer: Leffe

Leffe is a Belgian beer. Dutch beers are mainly pale lagers. Heineken and Grolsch are exported worldwide. Heineken is very popular around the world as a brewer of beer. Grolsch is a very popular imported beer in the UK.
2. Which Dutch pop group scored a world hit with their song called "Venus" in 1970?

Answer: Shocking Blue

Shocking Blue's song "Venus" has been covered by many artists, among which the British girl band Bananarama in the '80s and has also been remixed once in the '90s.
Nirvana covered another song of theirs, "Love Buzz", on their very first album, released in 1989.
3. The Dutch word "gezellig" is unique and can not be translated with a single English word to reflect the exact meaning of it. It's used when in good company and having a good time. What mix of words mentioned below describe the Dutch word best?

Answer: cosy / enjoyable / fun

The letter 'g' is pronounced as an airy sound from the back of the throat.
This pronunciation of the letter 'g' is specific to the Dutch language and also the Hebrew and Arabic languages.
4. The language Afrikaans has its roots in 17th century Dutch.

Answer: True

The 17th century was a 'Golden Age' for The Netherlands.
Dutch trade, science, and art were among the most acclaimed in the world.
A century before Holland had lost its Southern provinces (most of modern day Belgium) to Spain and the wealthy people of Antwerp, the most important port in the world at that time, had fled more north, mostly to Amsterdam.
During the 17th century, Amsterdam became one of the most important ports in the world at that time, mainly because of this mass migration of wealthy people to Amsterdam.
A lot of Sephardi Jews that were persecuted in Spain and Portugal at that time, fled to The Netherlands as well. And later on the Huguenots from France.
The invention of the sawmill further enabled The Netherlands to construct a massive fleet of ships for worldwide trading. The fact that the South African language has its roots in the Dutch language, proves the Dutch sailed there as well.
5. Which of these was NEVER a Dutch colony?

Answer: Korea

Korea was ruled by a single government.
The country maintained political and cultural independence from very early on until the nineteenth century. From 1641 - 1795 the Dutch took Malacca from the Portuguese and ruled over Malaccca. Dutch possession of Indonesia increased gradually over a period of two centuries, until Indonesia declared itself independent in 1945. New York used to be New Amsterdam and was under Dutch rule from 1609 till 1664, when it came in hands of the British.
6. What is a "Frikandel"?

Answer: It's a type of skinless deep-fried sausage

It's sometimes served with a bun and it's known in Belgium and Germany too.
It is made of a mixture of pork, beef, chicken and horse meat.
The spelling until 2005 used to be FRIKADEL, without the 'N".
A Frikandel Speciaal, is the deep-fried sausage cut open lengthwise and usually containing a mix of onion, mayonnaise and ketchup.
7. Which of the following landscapes you will NOT find in The Netherlands?

Answer: Mountains

Although the Dutch are proud to point out that they have small hills in the southern province of Limburg, they can not be called anything near to mountains by anyone from outside of The Netherlands.
The Netherlands has quite some natural reserves. One of them is the Nationaal Park Dwingelderveld with moors and forests that go back 14,000 years in time.
8. Which of the following wildlife CAN you find in The Netherlands?

Answer: Snakes

Only three types of snakes can be found in The Netherlands, and the Dutch hardly get to see any of them.
There are the Grass Snake, the Adder, and the Smooth Snake. The latter one being a constrictor snake.
9. In The Netherlands, most politicians travel without bodyguards, often using public transportation. Who was the first Dutch politician, in modern Dutch history to be assassinated?

Answer: Pim Fortuyn

Pim was an anti-immigration politician. He was assassinated in June 2002.
He had just been doing a radio interview and got shot six times in the head, neck and chest, right outside the studios. A man called Volkert van der Graaf, an animal rights activist, was arrested at the site but the whole situation got shrouded in mystery. One report stated that two different kinds of ammunition were found at the scene of the crime. This indicates the presence of several hit men. The murder case has somewhat become the Dutch equivalent of the United States assassination of John F. Kennedy.
10. During the '60s and '70s, The Netherlands experienced a big stream of immigrants who were called 'gastarbeiders' (guest workers). Most of these guest workers came from Turkey and Morocco. What was the reason for bringing these people over to The Netherlands to work?

Answer: Holland had a shortage in work force at that time

With the problem of labour shortage, other potential solutions such as emigration restrictions, facilitating married woman to work and restrictions on longer education for young people were NOT considered.
Also, the at the time existing problems with child labour, housing, family policy and population growth, had a higher priority to the government.
The solutions of these problems blocked alternative solutions for the labour shortage.
The Gastarbeiders (guest workers) were supposed to remain in The Netherlands temporarily. But temporarily became indefinite. Only when social and cultural issues started to emerge in connection with these ethnic minorities, did the country gain a huge new political issue to deal with.
Source: Author Esther74

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nannanut before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us