Quiz about A Leisurely Tour Through Austria
Quiz about A Leisurely Tour Through Austria

A Leisurely Tour Through Austria Quiz


This small country nestled in the Alps has a lot to offer. Follow me through this tourist's paradise, and hopefully the natives will not think you deserving of their T-shirt for Americans stating "We have no kangaroos in Austria".

A multiple-choice quiz by jstagamtome. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Austria

Author
jstagamtome
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
170,252
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
3135
Last 3 plays: Guest 73 (8/10), Guest 24 (7/10), Guest 47 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Vienna is our plane's destination. Arriving at the hotel, we see there is a choice of at least four music venues every night of the week. We know Vienna is the "City of Music". Which of the following composers is not Austrian? Hint

Strauss, Johann
Mozart
Handel
Haydn

2. We take a day trip to Budapest by boat, embarking at the Danube canal in north Vienna and talking the hydrofoil down the Danube in airplane type seats. We go past Bratislava and through some dam locks, and reach our destination in five and a half hours. If we continued down the Danube as far as we could go, where would we end up? Hint

The Caspian Sea
The Black Sea
The Mediterranean Sea
The Aegean Sea

3. Back in Vienna, we decide to take a river trip in the opposite direction, to Austria's famous wine growing region which is dotted by romantic castles abbeys, and picturesque towns. What is the name of this region? Hint

Burgenland
Wachau
Tyrol
Styria

4. We continue travelling west past Linz, the hometown of an infamous dictator, and head into an area of charming lakes, villages and hills. We reach an old mine, don our white suits, including booties, take a miniature train into the mine, slide down a wooden bannister, and see underground lakes. What kind of mine are we in? Hint

Salt
Silver
Iron
Gold

5. We approach Salzburg. The road takes us directly into a mountain, which is in fact a huge parking garage. As we exit on foot, we enter directly into the old town, and reach a square named after the most famous musician born here. Who is this? Hint

Beethoven
Mozart
Bach
Haydn

6. We visit the bishop's palace, Mirabell Gardens, and head southwest to a town which has hosted two Winter Olympic Games. Where are we? Hint

Innsbruck
St. Anton
Kitzbuhel
Obertauern

7. Traveling east, towards my family homeland of Styria, we come upon a village with a famous breed of white horses running on the hillsides. What is the home of the famous Lipizzaner horses and the location of the stud farm? Hint

Velden
Leoben
Piber
Wolfsberg

8. We reach Graz, Austria's second largest city and my home for three years. This charming university town on the Mur river is notable for a steep hill in the middle of town with a famous clock tower. A well known Austrian-American comes from here. Who is he?

Answer: ( Two words or last name only)
9. Back towards Vienna from Graz, we pass the Neusiedlersee region, origin of the most expensive Austrian wines, the Beerenauslese sweet dessert wines. We pass the areas of great castles of the Burgenland province en route, and reach Vienna. We head to Vienna's famous amusement park. What is its name? Hint

Prater
Disneyland Austria
Ringspielplatz
Tivoli

10. Its our last night in Vienna and we want to party. We head for the hilly outskirts, to the village of Grinzing and enter one of the famous locales known for their free flowing wine, oompah bands and endless sausages, roast meats, and fun. What are these establishments called? Hint

Beer halls
Heurigen
Stifts
Zirbels


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Vienna is our plane's destination. Arriving at the hotel, we see there is a choice of at least four music venues every night of the week. We know Vienna is the "City of Music". Which of the following composers is not Austrian?

Answer: Handel

You can visit Beethoven's house and sleep where Mozart slept, at the Tigra Hotel. Handel is German, and worked in northern Germany and London. Johann Strauss is Austrian, but Richard Strauss is German.
2. We take a day trip to Budapest by boat, embarking at the Danube canal in north Vienna and talking the hydrofoil down the Danube in airplane type seats. We go past Bratislava and through some dam locks, and reach our destination in five and a half hours. If we continued down the Danube as far as we could go, where would we end up?

Answer: The Black Sea

Additional sites en route include Belgrade and the historic Novi Sad.
3. Back in Vienna, we decide to take a river trip in the opposite direction, to Austria's famous wine growing region which is dotted by romantic castles abbeys, and picturesque towns. What is the name of this region?

Answer: Wachau

Richard the Lionhearted was kept prisoner here, captured en route during one of the crusades. The Wachau is the stretch of the Danube between the magnificent abbey at Melk and the city of Krems.
4. We continue travelling west past Linz, the hometown of an infamous dictator, and head into an area of charming lakes, villages and hills. We reach an old mine, don our white suits, including booties, take a miniature train into the mine, slide down a wooden bannister, and see underground lakes. What kind of mine are we in?

Answer: Salt

The region of the Salzkammergut has been the site of salt mines for centuries. Nearby Salzburg, this region was also the setting for "The Sound of Music".
5. We approach Salzburg. The road takes us directly into a mountain, which is in fact a huge parking garage. As we exit on foot, we enter directly into the old town, and reach a square named after the most famous musician born here. Who is this?

Answer: Mozart

There are actually a number of Mozart squares here, numbered 1,2,3,4. This square has a horse fountain and a famous cafe with delectable pastries. Mozart's birthplace can also be toured.
6. We visit the bishop's palace, Mirabell Gardens, and head southwest to a town which has hosted two Winter Olympic Games. Where are we?

Answer: Innsbruck

Innsbruck, literally "bridge over the Inn" river, hosted the 1964 and 1976 games.
7. Traveling east, towards my family homeland of Styria, we come upon a village with a famous breed of white horses running on the hillsides. What is the home of the famous Lipizzaner horses and the location of the stud farm?

Answer: Piber

One can watch performances here in the summer, visit the museum, and tour the stud farm (German language only, I'm afraid).
8. We reach Graz, Austria's second largest city and my home for three years. This charming university town on the Mur river is notable for a steep hill in the middle of town with a famous clock tower. A well known Austrian-American comes from here. Who is he?

Answer: Arnold Schwarzenegger

The sports stadium here was named after him, and he and his wife Maria Shriver would come back to visit frequently. The stadium's is now known as the UPC-Arena. This was due to California's position on the death penalty while Schwarzenegger was governor of California.
9. Back towards Vienna from Graz, we pass the Neusiedlersee region, origin of the most expensive Austrian wines, the Beerenauslese sweet dessert wines. We pass the areas of great castles of the Burgenland province en route, and reach Vienna. We head to Vienna's famous amusement park. What is its name?

Answer: Prater

This park is famous for its ferris wheel and was featured in a James Bond film.
10. Its our last night in Vienna and we want to party. We head for the hilly outskirts, to the village of Grinzing and enter one of the famous locales known for their free flowing wine, oompah bands and endless sausages, roast meats, and fun. What are these establishments called?

Answer: Heurigen

Beer halls are not for wine, stifts are abbeys, and zirbels are Austrian pines.
Source: Author jstagamtome

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 73: 8/10
Jan 26 2023 : Guest 24: 7/10
Jan 17 2023 : Guest 47: 6/10
Jan 07 2023 : Guest 86: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Vienna Average
2. Know More About Austria Average
3. All Things Austrian Average
4. Austrian Facts Average
5. Viva Vienna! Average
6. Tyrol and Carinthia (Inclusive Eastern Tyrol) Average
7. Styrian Knowledge Tough
8. Amazing Austria Average
9. Vorarlberg Average
10. Around the Achensee Tough
11. Cities of Austria Easier
12. Austrotrivia Average

2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us