FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about All Things Austrian
Quiz about All Things Austrian

All Things Austrian Trivia Quiz


There are clearly not enough quizzes about Austria here, so this is my contribution about this small European country. This is my first quiz.

A multiple-choice quiz by Saruman2. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Austria

Author
Saruman2
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
85,836
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1242
Last 3 plays: bernie73 (7/10), Guest 86 (5/10), Guest 136 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Austria borders France.


Question 2 of 10
2. Vienna is Austria's capital, but which city is the SECOND biggest one? Hint


Question 3 of 10
3. Austria is situated in the Alps, so it has a good share of mountains. Which one is the highest in Austria? Hint


Question 4 of 10
4. Besides the ÖVP (Austrian People's Party), there is a second party which rose to power during the elections in 1999. Which one? Hint


Question 5 of 10
5. Austria has never had a navy.


Question 6 of 10
6. Which one of these famous tourist attractions is NOT located in Vienna? Hint


Question 7 of 10
7. Grapes are grown in Vienna.


Question 8 of 10
8. Which one of these was a successful Austrian humorist and actor? Hint


Question 9 of 10
9. Of the states which form Austria today, which one was acquired last?

Answer: (think of 'castles')
Question 10 of 10
10. What was the real title of "Sisi", the one time empress of Austria? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 17 2024 : bernie73: 7/10
Jun 16 2024 : Guest 86: 5/10
May 29 2024 : Guest 136: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Austria borders France.

Answer: False

The countries that border Austria are: Germany, the Czech Republic, Slovakia, Hungary, Slovenia, Italy, Liechtenstein and Switzerland.
2. Vienna is Austria's capital, but which city is the SECOND biggest one?

Answer: Graz

Linz is big, but rather boring (and not the biggest city). Salzburg is renowned for its great cultural value, as is Graz, which is also the second biggest town. Munich is not even a part of Austria, it lies in Bavaria, Germany.
3. Austria is situated in the Alps, so it has a good share of mountains. Which one is the highest in Austria?

Answer: Großglockner

The Großglockner is 3798 metres above sea level. A famous mountain pass runs over it. The Zugspitze is a mere 2962 metres high and is Germany's highest point (although part of it is in Austria). The Dachstein and the Wildspitze are very beautiful areas, but only 2995 and 3768 m high.
4. Besides the ÖVP (Austrian People's Party), there is a second party which rose to power during the elections in 1999. Which one?

Answer: FPO

The FPÖ, or "blue" party, is the club of international supervillain Jörg Haider and in power since 1999 together with the ÖVP. The Green Party is only the fourth biggest one, while the Liberal Forum originally consisted of dissenters from the FPÖ and is now near the end because of catastrophic election results.

The KPÖ, or Communist Party, lost big during the 1950's and has never since played a role in Austria.
5. Austria has never had a navy.

Answer: False

Austria had some ships, stationed in ports which belonged to the Empire of Austria, like Trieste, or Fiume (now Rijeka). Their biggest victory was in 1866 during the battle of Lissa, where Admiral Tegethoff and his men defeated a much bigger Italian fleet.
6. Which one of these famous tourist attractions is NOT located in Vienna?

Answer: Goldenes Dachl

The Goldenes Dachl (Golden Roof) is located in Innsbruck, Tyrol. It is a balcony that was built for emperor Maximilian I at the end of the 15th century. Schönbrunn and the Hofburg are both former castles of Austria's ruling dynasty, the Habsburgs, in Vienna.

The Cathedral of St. Stephan is the church in Vienna which is most popular with tourists (when you go there, notice the mosaic on the ceiling).
7. Grapes are grown in Vienna.

Answer: True

Grapes are grown and also sold there. In Grinzing, the part of Vienna which is famous for its wine, there are the "Heurigen" taverns which specialise in selling new wine from the surrounding wineries.
8. Which one of these was a successful Austrian humorist and actor?

Answer: Helmut Qualtinger

Helmut Qualtinger was famous for his figure "Herr Karl". Joseph Schmerl is just a made-up name, while Wolfgang Schüssel is a chancellor of Austria. Ferdinand von Saar was an Austrian writer during the 19th century.
9. Of the states which form Austria today, which one was acquired last?

Answer: Burgenland

This state was named after the four capital cities of the districts of Western Hungary, where the Burgenland is and which all end in "-burg". Ironically, none of them is in Burgenland.
10. What was the real title of "Sisi", the one time empress of Austria?

Answer: Elizabeth I

Played by Romy Schneider in the films and assassinated in Switzerland.
Source: Author Saruman2

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. A Leisurely Tour Through Austria Average
2. Vienna Average
3. Know More About Austria Average
4. Austrian Facts Average
5. Viva Vienna! Average
6. Tyrol and Carinthia (Inclusive Eastern Tyrol) Average
7. Styrian Knowledge Tough
8. Amazing Austria Average
9. Vorarlberg Average
10. Cities of Austria Easier
11. Around the Achensee Tough
12. Virtual Vienna Average

6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us