FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Are You a West Indies Whiz
Quiz about Are You a West Indies Whiz

Are You a West Indies Whiz? Trivia Quiz


See how much you really know about this region!

A multiple-choice quiz by biohazard930. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Central America
  8. »
  9. Caribbean

Author
biohazard930
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
149,766
Updated
Apr 26 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
848
- -
Question 1 of 10
1. To what country does Aruba belong? Hint


Question 2 of 10
2. What gulf is directly west of Trinidad? Hint


Question 3 of 10
3. Are the Netherlands' ABC islands in alphabetical order from west to east?


Question 4 of 10
4. What is the passage between Haiti and Cuba? Hint


Question 5 of 10
5. Which island is largest by area? Hint


Question 6 of 10
6. On which island is the Bahamian capital located? Hint


Question 7 of 10
7. If you traveled due south from Port-au-Prince, what other country would you reach first?

Answer: (One Word)
Question 8 of 10
8. What is the U.S. military base located in Cuba? Hint


Question 9 of 10
9. The song 'Kokomo' features many Caribbean locations...

(I wanna take you to Bermuda, Bahama, come on pretty momma, Key Largo, Montego, baby why don't we go...down to Kokomo...)

In which country is Montego located?
Hint


Question 10 of 10
10. What is the capital of the British Virgin Islands? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. To what country does Aruba belong?

Answer: The Kingdom of the Netherlands

Aruba is the westernmost of the Netherlands' ABC islands, Aruba, Bonaire, and Curacao.
2. What gulf is directly west of Trinidad?

Answer: Gulf of Paria

The land surrounding this gulf is actually Venezuela, which is in South America.
Sometimes Trinidad and Tobago is considered part of South America.
3. Are the Netherlands' ABC islands in alphabetical order from west to east?

Answer: No

The order of the islands west to east are Aruba, Curacao, and Bonaire.
(ACB)
They are part of the Netherland Antilles.
4. What is the passage between Haiti and Cuba?

Answer: Windward Passage

The Mona Passage is between the Dominican Rep. and Puerto Rico.
The Grenada-Tobago Passage is interestingly placed between Grenada and Tobago.
The Anegada Passage is between the Virgin Islands and the start of the Lesser Antilles.
5. Which island is largest by area?

Answer: Dominica

Dominica is 290 sq. miles, while Barbados is only 166 sq. miles.
St. Kitts and Nevis together as a country are a mere 104 sq. miles, among the smallest countries in the world!
6. On which island is the Bahamian capital located?

Answer: New Providence Island

New Providence Island is actually a small island located between Andros Island and Eleuthera.
Andros Island is the Bahamas largest island.
7. If you traveled due south from Port-au-Prince, what other country would you reach first?

Answer: Colombia

Port-au-Prince is the capital of Haiti on the island of Hispanola.
Colombia owns a strip of land that is on most of the Guajira Peninsula.
8. What is the U.S. military base located in Cuba?

Answer: Guantanamo Bay

Guantanamo Bay is a U.S. military base on the southern coast of Cuba.
All the rest of the answers were Cuban cities, and Havana is the Cuban capital.
9. The song 'Kokomo' features many Caribbean locations... (I wanna take you to Bermuda, Bahama, come on pretty momma, Key Largo, Montego, baby why don't we go...down to Kokomo...) In which country is Montego located?

Answer: Jamaica

Montego Bay is its real name.
It is the name of a popular tourist city in Jamaica.

However, Bermuda and the Bahamas aren't really Caribbean locations.
10. What is the capital of the British Virgin Islands?

Answer: Road Town

The Virgin Islands are divided between Britain and the U.S.
The U.S Virgin Islands' capital is Charlotte Amalie.
Source: Author biohazard930

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us