FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Caribbean Islands Part 2
Quiz about Caribbean Islands Part 2

Caribbean Islands Part 2 Trivia Quiz


My first Caribbean Quiz was related to British (or former British) islands. This quiz relates to Caribbean islands who are not, or never were, British. (At least not for a long time). They are, or were, other countries´ colonies, dependencies or the like

A multiple-choice quiz by author. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Central America
  8. »
  9. Caribbean

Author
author
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
80,949
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
11 / 20
Plays
1064
- -
Question 1 of 20
1. Spain ceded western third of Hispanola to France 1697, which became known as ___________? Hint


Question 2 of 20
2. The other part of Hispanola was ceded to France from Spain 1795, but was retaken by Spain 1808. It was then known as ________? Hint


Question 3 of 20
3. USA beat Spain in Spanish-American war 1898 and gained this island/island group that became independent 1901. Hint


Question 4 of 20
4. After the victory in the Spanish-American war 1898 USA also gained this island/island group. It was granted self rule and US citizen rights 1917. Status as dominion or, officially, Commonwealth, 1952. Hint


Question 5 of 20
5. This island was settled by French 1635. Passed to French crown 1674. Attacked by Dutch and British in the 17th century. Occupied by British in short periods (1762, 1794-1802, 1809-1814). Made an overseas department of France 1946. Hint


Question 6 of 20
6. The name of this island territory applies to two islands, Basse-Terre and Grande Terre. The territory also has several dependencies, such as Marie Galante, Désirade, Les Saintes, St.Barthélemy. It was occupied by French 1635, held by British 1759-63, 1794, 1810-13. Transfered to Sweden 1813, then again French 1816. Hint


Question 7 of 20
7. This island was annexed from Spain by Dutch West India Company 1634. Main island of Dutch colony to be renamed Netherlands Antilles 1948. Hint


Question 8 of 20
8. The next three islands were all Danish colonies (Danish West Indies), but were purchased by USA 1917 and altogether called American Virgin Islands. The first island includes the capital, Charlotte Amalie. First settled by the Dutch, the island became Danish 1667. Hint


Question 9 of 20
9. This island was Danish 1773-1917. Towns include chief town Christiansted and Frederiksted. Hint


Question 10 of 20
10. This third island was Danish 1684-1917. It has no cities, but settlements include Coral Bay and Cruz Bay. Hint


Question 11 of 20
11. Along with other islands in the Netherlands Antilles this island was captured 1633. Chief city is Kralendijk. Hint


Question 12 of 20
12. This island was Swedish colony 1785-1878. Capital: Gustavia. Hint


Question 13 of 20
13. Chief settlement of this island is Grand Bourg. It is a dependency of Guadeloupe. Hint


Question 14 of 20
14. This island was settled by French 1625. Occupied by Dutch 1632. Eight sq.m. Population: 1300. Chief settlement: Oranjestad. Hint


Question 15 of 20
15. This island was occupied by Dutch 1632. Chief settlement is Leverock, or, more popular: The Bottom. Hint


Question 16 of 20
16. This is one half of an island. The other half belongs to France. The island was divided 1648.The Dutch part of the island has a slightly different name than the French, though it means the same. Chief settlement: Philipsburg. Hint


Question 17 of 20
17. This island belongs to Venezuela and Porlamar is chief city. Hint


Question 18 of 20
18. This island belongs to Cuba. Chief city is Nueva Gerona. Hint


Question 19 of 20
19. This island belongs to Colombia.Together with another island it constitutes a department (or intendancy) of Colombia. Capital has the same name as the island. Hint


Question 20 of 20
20. This island in Mexico just outside Cancun is a major tourist destination. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Spain ceded western third of Hispanola to France 1697, which became known as ___________?

Answer: Haiti

Republic since 1820.
2. The other part of Hispanola was ceded to France from Spain 1795, but was retaken by Spain 1808. It was then known as ________?

Answer: Santo Domingo

Became Dominican Republic 1844.
3. USA beat Spain in Spanish-American war 1898 and gained this island/island group that became independent 1901.

Answer: Cuba

Cuba was virtually made a US protectorate 1901.
4. After the victory in the Spanish-American war 1898 USA also gained this island/island group. It was granted self rule and US citizen rights 1917. Status as dominion or, officially, Commonwealth, 1952.

Answer: Puerto Rico

Used to be called Porto Rico, name officially changed 1932.
5. This island was settled by French 1635. Passed to French crown 1674. Attacked by Dutch and British in the 17th century. Occupied by British in short periods (1762, 1794-1802, 1809-1814). Made an overseas department of France 1946.

Answer: Martinique

An eruption of the volcano Mont Pelée in 1902 destroyed the city of St.Pierre, which was then the biggest city on the island.
6. The name of this island territory applies to two islands, Basse-Terre and Grande Terre. The territory also has several dependencies, such as Marie Galante, Désirade, Les Saintes, St.Barthélemy. It was occupied by French 1635, held by British 1759-63, 1794, 1810-13. Transfered to Sweden 1813, then again French 1816.

Answer: Guadeloupe

Now a department of France. French Antilles or French West Indies comprise both Martinique, Guadeloupe and the dependencies of Guadeloupe.
7. This island was annexed from Spain by Dutch West India Company 1634. Main island of Dutch colony to be renamed Netherlands Antilles 1948.

Answer: Curacao

Capital: Willemstad. Main industry: Refining of oil from Venezuela.
8. The next three islands were all Danish colonies (Danish West Indies), but were purchased by USA 1917 and altogether called American Virgin Islands. The first island includes the capital, Charlotte Amalie. First settled by the Dutch, the island became Danish 1667.

Answer: St.Thomas

9. This island was Danish 1773-1917. Towns include chief town Christiansted and Frederiksted.

Answer: St.Croix

Also called Santa Cruz. Largest and most popolous of the US Virgin Islands.
10. This third island was Danish 1684-1917. It has no cities, but settlements include Coral Bay and Cruz Bay.

Answer: St.John

11. Along with other islands in the Netherlands Antilles this island was captured 1633. Chief city is Kralendijk.

Answer: Bonaire

Also called Buen Aire.
12. This island was Swedish colony 1785-1878. Capital: Gustavia.

Answer: St.Barthélemy

Now belongs to Guadeloupe.
13. Chief settlement of this island is Grand Bourg. It is a dependency of Guadeloupe.

Answer: Marie-Galante

14. This island was settled by French 1625. Occupied by Dutch 1632. Eight sq.m. Population: 1300. Chief settlement: Oranjestad.

Answer: St.Eustatius

The capital of Aruba (formerly of Netherlands Antilles, now self governing territory) is also Oranjestad. But this island is bigger and more populated than St.Eustatius.
15. This island was occupied by Dutch 1632. Chief settlement is Leverock, or, more popular: The Bottom.

Answer: Saba

16. This is one half of an island. The other half belongs to France. The island was divided 1648.The Dutch part of the island has a slightly different name than the French, though it means the same. Chief settlement: Philipsburg.

Answer: St. Maarten

The French part is called St.Martin. Chief settlement: Marigot.
17. This island belongs to Venezuela and Porlamar is chief city.

Answer: Isla Margarita

18. This island belongs to Cuba. Chief city is Nueva Gerona.

Answer: Isla de la Juventad

Formerly called Isle of Pines.
19. This island belongs to Colombia.Together with another island it constitutes a department (or intendancy) of Colombia. Capital has the same name as the island.

Answer: San Andrés

Constitutes an intendancy along with Providencia. (San Andrés and Providencia).
20. This island in Mexico just outside Cancun is a major tourist destination.

Answer: Cozumel

Source: Author author

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us