FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about H European Cities
Quiz about H European Cities

"H" European Cities Trivia Quiz


I want you to select the right European city.

A multiple-choice quiz by author. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe - Cities
  8. »
  9. Alphabetical European Cities

Author
author
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
115,177
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
1290
- -
Question 1 of 15
1. This English city was one of the famous "Cinque Ports" in Kent and Sussex which were important in medieval times. Hint


Question 2 of 15
2. This city is capital of Lower Saxony, Germany. It became seat of the dukes of Brunswick-Lüneburg in 1636. Hint


Question 3 of 15
3. This city is capital of Finland. (Finnish or Swedish spelling).

Answer: (One Word)
Question 4 of 15
4. This Dutch city is capital of North Holland province. Hint


Question 5 of 15
5. This Danish city is famous as scene of Shakespeare´s Hamlet. Hint


Question 6 of 15
6. This town is in Croatia. In Italian it was called Lesina. It is capital of an island with the same name.

Answer: (One Word)
Question 7 of 15
7. This town in Greece is capital of an island with the same name. In the 17th century it was a refuge for persecuted peoples from the mainland, who developed shipbuilding and commerce. Its fleet was important during the Greek War of Independence (1812-29). Hint


Question 8 of 15
8. This Norwegian city was founded by Nicholas Breakspear who later became Pope Adrian IV. Hint


Question 9 of 15
9. This Czech city was called Königgrätz in German. Hint


Question 10 of 15
10. This city in Andalusia, Spain is site of a monastery in which Christopher Columbus resided for a time. It is the capital of a province with the same name. Hint


Question 11 of 15
11. This town in Strathclyde region, Scotland is situated on the Clyde River south of Glasgow. Hint


Question 12 of 15
12. This city in Malmöhus province was ceded to Sweden from Denmark in 1710. Hint


Question 13 of 15
13. This city in Var Dept., France was site of landing of King Louis IX on return from the Seventh Crusade in 1254. Hint


Question 14 of 15
14. This ancient Italian city was destroyed along with Pompeii in 79 AD. Hint


Question 15 of 15
15. This is a major fishing port in Iceland, south of Reykjavik. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This English city was one of the famous "Cinque Ports" in Kent and Sussex which were important in medieval times.

Answer: Hythe

The other four "original" Cinque Ports were Dover, Sandwich, Romney (now New Romney) and Hastings. They were first enfranchised by Edward the Confessor (1042-66) and were granted many privileges by the crown, in return for sea service in defense of the coast. They gradually declined in importance after the 14th century.
2. This city is capital of Lower Saxony, Germany. It became seat of the dukes of Brunswick-Lüneburg in 1636.

Answer: Hanover

Hanover was capital of kingdom of Hanover from 1815 to 1866. King George I of England came from the house of Hanover.
3. This city is capital of Finland. (Finnish or Swedish spelling).

Answer: Helsinki

Helsinki was made Finnish capital instead of Turku in 1812.
4. This Dutch city is capital of North Holland province.

Answer: Haarlem

Haarlem was forced to yield to the Spaniards after a siege of seven months 1572-73. It was recaptured in 1577 by William I of Orange.
5. This Danish city is famous as scene of Shakespeare´s Hamlet.

Answer: Helsingør

Helsingør is called Elsinore in English. It is site of Kronborg Caste (1574-85) in which Hamlet took place.
6. This town is in Croatia. In Italian it was called Lesina. It is capital of an island with the same name.

Answer: Hvar

Hvar was annexed to Yugoslavia after WWI and became part of independent Croatia in 1991.
7. This town in Greece is capital of an island with the same name. In the 17th century it was a refuge for persecuted peoples from the mainland, who developed shipbuilding and commerce. Its fleet was important during the Greek War of Independence (1812-29).

Answer: Hydra

Hydra is called Idhra in Greek.
8. This Norwegian city was founded by Nicholas Breakspear who later became Pope Adrian IV.

Answer: Hamar

Hamar was one of the first seats of bishoprics in Norway. It was destroyed by the Swedes in 1567.
9. This Czech city was called Königgrätz in German.

Answer: Hradec Králové

Hradec Králové is situated near the site of a battle in 1866 in which the Prussians decisively defeated the Austrians in the Austro-Prussian (Seven Weeks´) War.
10. This city in Andalusia, Spain is site of a monastery in which Christopher Columbus resided for a time. It is the capital of a province with the same name.

Answer: Huelva

Huelva is a fishing port, also known for its shipyards.
11. This town in Strathclyde region, Scotland is situated on the Clyde River south of Glasgow.

Answer: Hamilton

Hamilton is situated nearby the Strathclyde Country Park.
12. This city in Malmöhus province was ceded to Sweden from Denmark in 1710.

Answer: Helsingborg

Helsingborg is situated on Øresund, opposite Helsingør (Elsinore), Denmark.
13. This city in Var Dept., France was site of landing of King Louis IX on return from the Seventh Crusade in 1254.

Answer: Hyères

Hyères is a winter resort near the Mediterranean Sea.
14. This ancient Italian city was destroyed along with Pompeii in 79 AD.

Answer: Herculaneum

An eruption from the volcano Vesuvius destroyed both Pompeii and Herculaneum. Today they are archaeological sites.
15. This is a major fishing port in Iceland, south of Reykjavik.

Answer: Hafnarfjördur

Hafnarfjördur is situated in Reykjanes county, between the capital Reykjavik and the airport at Keflavik.
Source: Author author

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us