FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about I Wish I Never Got Out of Bed This Morning
Quiz about I Wish I Never Got Out of Bed This Morning

I Wish I Never Got Out of Bed This Morning! Quiz


Brr! It's cold outside! Why did I ever get out of bed this morning? Oh well, let's just visit some of the coldest places in the world; maybe I'll be less miserable then. Anyway, good luck!

A multiple-choice quiz by Lpez. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Where on Earth?
  8. »
  9. Where am I? Average

Author
Lpez
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
368,579
Updated
Jul 24 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
626
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. On January 20, 1954, a temperature of -70 Fahrenheit (-57 Celsius) was recorded in Rogers Pass, a pass adjacent to Helena National Forest. In which state of the U.S. is Rogers Pass located? Hint

Texas
New York
Alaska
Montana

2. Canada is a country where the cold is normal. However, Fort Selkirk has experienced unusual amounts of cold, such as -74 Fahrenheit (-59 Celsius). In which territory of Canada, with which you can relate a certain type of potato, is Fort Selkirk located? Hint

Yukon
Northwest Territories
Nunavut
None of these

3. A temperature of -80 Fahrenheit (-62 Celsius) was once recorded in a place called Prospect Creek. Where exactly is Prospect Creek, where several mining expeditions have taken place? Hint

Alaska
Puerto Rico
Hawaii
Maine

4. Located on the Alaska Highway, this village is south of Beaver Creek (the community in Canada). It experienced a record-setting temperature of -83 Fahrenheit (-64 Celsius) on February 3, 1947. Which word is the name of this village, and can also mean "an unforeseen obstacle"?

Answer: (One Word, four letters)
5. North Ice recorded a temperature of -87 Fahrenheit (-66 Celsius) on January 9, 1954, becoming one of the lowest temperatures to ever be recorded in North America. In which territory, which belongs to Denmark, is North Ice located? Hint

Copenhagen
Aruba
Greenland
Puerto Rico

6. Eismitte, in Greenland, once experienced a temperature of -85 Fahrenheit (-65 Celsius), recorded during an Arctic expedition. The site is perhaps known for being the place of death of German scientist Alfred Wegener. What does Eismitte mean in German? Hint

Ice Cream
Cold Mitten
Ice Center
Ice Cold

7. The town of Verkhoyansk reached a temperature of -93.6 Fahrenheit (-69.8 Celsius) in February 1892. Where is this town, near the Arctic Circle, located? Hint

Poland
Russia
Norway
Finland

8. This locality in Russia has its ground permanently frozen. Sergey Obrychev, a Russian scientist, recorded a temperature of -96.2 Fahrenheit (-71.2 Celsius) in 1924 in this place. Which Russian locality is this? Hint

Oymyakon
Altantsy
Moscow
Eyikyar

9. In Antarctica, an American research station, which has a ski-way operated by the United States Navy, once registered an impressively cold temperature of -119.2 Fahrenheit (-83.8 Celsius). What is the name of this station? (Hint: the meaning of the word is "an area of highland".) Hint

Forest Station
Tableland Station
Mountain Station
Plateau Station

10. The Vostok Research Station in Antarctica has held the record for the coldest natural temperature recorded on Earth at −128.6 Fahrenheit (−89.2 Celsius). To which country does the Vostok Station belong? Hint

Russia
Canada
United States
England


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On January 20, 1954, a temperature of -70 Fahrenheit (-57 Celsius) was recorded in Rogers Pass, a pass adjacent to Helena National Forest. In which state of the U.S. is Rogers Pass located?

Answer: Montana

Rogers Pass is located within the Rocky Mountains range, slightly lower than the Lewis and Clark Pass, which is also in the Helena National Forest. It was named after explorers Meriwether Lewis and William Clark, who crossed this pass during their famous expedition.

Rogers Pass was named after A.B. Rogers, the first person to locate this pass in 1887. The state of Montana has more than 280 passes in it, making it one of the states with most mountain passes in the United States.
2. Canada is a country where the cold is normal. However, Fort Selkirk has experienced unusual amounts of cold, such as -74 Fahrenheit (-59 Celsius). In which territory of Canada, with which you can relate a certain type of potato, is Fort Selkirk located?

Answer: Yukon

Canada has three territories: the Northwest Territories, Nunavut, and Yukon, which is the smallest of the three. Yukon, which was named after the Yukon River, has experienced very low temperatures in the past. Incidentally, Yukon Gold potatoes are a variety of potato created by Gary Johnston in Ontario, Canada.

Fort Selkirk was named after the people who inhabited the territory for many years: the Selkirk First Nation. The place was deserted in 1950 because of the extremely cold weather. Although it is inhabited again, it cannot be accessed through roads.
3. A temperature of -80 Fahrenheit (-62 Celsius) was once recorded in a place called Prospect Creek. Where exactly is Prospect Creek, where several mining expeditions have taken place?

Answer: Alaska

Prospect Creek is a settlement located in the north part of the state of Alaska. It was used as a camp for the building of the Trans-Alaska Pipeline System, a pipeline that transports crude oil through the state.

On January 23, 1975, a temperature of almost -80 Fahrenheit was recorded in Prospect Creek, leading the place to be declared the coldest in the U.S. temporarily.
4. Located on the Alaska Highway, this village is south of Beaver Creek (the community in Canada). It experienced a record-setting temperature of -83 Fahrenheit (-64 Celsius) on February 3, 1947. Which word is the name of this village, and can also mean "an unforeseen obstacle"?

Answer: Snag

Snag, a village in Yukon, was first settled during the Klondike Gold Rush, and was also the site of a military airfield. It is very close to Fort Selkirk, so both towns have extremely cold climates.

The region is perhaps known for the disappearance of a Douglas C-54 Skymaster airplane in 1950. The US Air Force plane, which carried 36 passengers, disappeared while traveling from Alaska to Montana.
5. North Ice recorded a temperature of -87 Fahrenheit (-66 Celsius) on January 9, 1954, becoming one of the lowest temperatures to ever be recorded in North America. In which territory, which belongs to Denmark, is North Ice located?

Answer: Greenland

North Ice, an abandoned land, was used as a British research station from 1952 to 1954. North Ice is not to be confused with South Ice, a British support base in Antarctica.
6. Eismitte, in Greenland, once experienced a temperature of -85 Fahrenheit (-65 Celsius), recorded during an Arctic expedition. The site is perhaps known for being the place of death of German scientist Alfred Wegener. What does Eismitte mean in German?

Answer: Ice Center

From July 1930 to August 1931, the Alfred Wegener Expedition took place. The German scientist made great progress on polar research. Wegener was found dead between Eismitte and West Camp on May 12, 1931.

Ernst Sorge, who was a part of Wegener's expedition, dug a famous pit in 1930, in which not only he lived inside, but also made research on snow accumulation.
7. The town of Verkhoyansk reached a temperature of -93.6 Fahrenheit (-69.8 Celsius) in February 1892. Where is this town, near the Arctic Circle, located?

Answer: Russia

The town was originally founded by Cossacks in 1638. The name Verkhoyansk literally translates from Russian as "Town on the Upper Yana", since it is close to the Yana River.

The Arctic Circle passes through Norway, Sweden, Finland, Canada, Greenland, the United States, and, of course, Russia.
8. This locality in Russia has its ground permanently frozen. Sergey Obrychev, a Russian scientist, recorded a temperature of -96.2 Fahrenheit (-71.2 Celsius) in 1924 in this place. Which Russian locality is this?

Answer: Oymyakon

Oymyakon is named after the Oymyakon River. It is one of the only places in the World where day length varies; it can go from only three hours in December to 21 hours in June. It was used as an airfield during World War II.

The place has been featured in many documentaries. It is a candidate, with Verkhoyansk, for the title of "Northern Pole of Cold".
9. In Antarctica, an American research station, which has a ski-way operated by the United States Navy, once registered an impressively cold temperature of -119.2 Fahrenheit (-83.8 Celsius). What is the name of this station? (Hint: the meaning of the word is "an area of highland".)

Answer: Plateau Station

The Plateau Station, which is on the central Antarctic Plateau, was built in 1965 in a joint effort of the US Navy and the National Science Foundation. It was in use for three years.

Some of its purposes were solar observation, micro-meteorology study, polar absorption studies, and geomagnetic studies, among others.
10. The Vostok Research Station in Antarctica has held the record for the coldest natural temperature recorded on Earth at −128.6 Fahrenheit (−89.2 Celsius). To which country does the Vostok Station belong?

Answer: Russia

Also known as East Station, the Vostok Station is at the Southern Pole of Cold. The station was named after the lead ship of the First Russian Antarctic Expedition of the same name.

Vostok is one of the least inhabitable places on Earth, as adapting to that weather can take time and can lead to headaches, nosebleeds, and more serious conditions.
Source: Author Lpez

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Author Challenges by Lpez:

A collection of quizzes I've written based on titles from the FunTrivia Author Challenges list. Enjoy!

  1. The Great American Hamburger Easier
  2. Things That Make Other Things Easier
  3. It's Not Easy, Being a Plankton Easier
  4. Cooking with Octopus Easier
  5. I'm Aiming to Quease Average
  6. Aibohphobia Average
  7. That's Not How You Do It! Easier
  8. Manic Monday Average
  9. Fighting for Peace Average
  10. Sad Pandas Very Easy
  11. The Hens Are Coming Home to Roost Average
  12. My Way or Norway? Average

9/21/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us