FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Im not Scottish but
Quiz about Im not Scottish but

I'm not Scottish, but... Trivia Quiz


I'm not Scottish, but I said I would write a quiz about Scotland to make up for my "Four I States" quiz. Although I've never been in Alba, I have flown over it, and, in addition, have greatly admired the Scots and their culture for a long time.

A multiple-choice quiz by shvdotr. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Scotland

Author
shvdotr
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
373,985
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
560
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: crossesq (8/10), Guest 89 (7/10), Guest 80 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. I'm not Scottish, but I know that the Scots are Celts and that Gaelic was voted as a national language in Scotland, equal in standing with English. Another official language, Germanic in origin, is called Scots. On which of the following islands would you be most likely to hear Scottish Gaelic spoken? Hint


Question 2 of 10
2. I'm not Scottish, but I know about Nessie, as well as the bonnie banks of Loch Lomond. But what was very new and intriguing to me were the crannogs and prehistoric life on another loch. Can you name the largest loch in Perthshire and the ancient burial place of Sybilla of Normandy, Queen of Scotland and wife of King Alexander I? Hint


Question 3 of 10
3. I'm not Scotch, but I've imbibed it. I've been informed that a Scot cannot properly be called Scotch, since that is a whisky distilled in Scotland, and not a person. Which of the following is NOT an example of Scotch? Hint


Question 4 of 10
4. I'm not a Scot, but I know that Ben Nevis is not only Scotland's highest peak, but it's also the highest in the entire UK. Though there are other peaks with "Ben" in their names (e.g. Ben Macdui, Ben More, Ben Lawers), I have since learned that there is a surname that applies to all of Scotland's mountains with peaks above 3,000 feet. What is that term? Hint


Question 5 of 10
5. I'm not Scottish, but I know that the Isle of Mull is an island of the Inner Hebrides. But when I came across references to the Mull of Kintyre and the Mull of Galloway, I had to do some research to find out what a mull is. So, what is a mull? Hint


Question 6 of 10
6. I'm not Scottish, but I know the Battle of Bannockburn was a great victory over the English. And while its exact location is today in doubt, it was fought near a burn. So, what is a burn in Scotland, anyway? Hint


Question 7 of 10
7. I'm not a Scot, but I know that Hadrian's Wall lies in England, near the border of Scotland. However, after building it, the Romans built another wall, farther north, across Scotland, between the River Clyde and the Firth of Forth. What is the name of that second wall, built by Hadrian's adopted son and successor? Hint


Question 8 of 10
8. I'm not Scottish, but I know the chorus to "Loch Lomond." Lots of us know about the famous loch, but do you know which two traditional counties shared the "bonnie bonnie banks of Loch Lomond"? Prior to the disestablishment of Scotland's counties in 1975, which two counties bordered Loch Lomond? Hint


Question 9 of 10
9. Speaking of lochs, I don't live in Scotland, but I know that a loch is a lake. In which loch will you find the island named Inchmurrin, which is the largest lake island in all of the British Isles? Hint


Question 10 of 10
10. I'm not a Scot, but I know Scotland has castles like Stirling Castle and Edinburgh Castle, but I needed to do some research to find out which castle is Scotland's oldest. According to the "Visit Scotland" website, which of the following is thought to be Scotland's "oldest standing stone castle"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 18 2024 : crossesq: 8/10
Feb 18 2024 : Guest 89: 7/10
Feb 17 2024 : Guest 80: 9/10
Feb 09 2024 : NETTLES1960: 8/10
Jan 25 2024 : TurkishLizzy: 10/10
Jan 12 2024 : HumblePie7: 2/10
Jan 11 2024 : Miroslava1901: 5/10
Jan 08 2024 : Blaze525: 9/10
Jan 01 2024 : Guest 5: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I'm not Scottish, but I know that the Scots are Celts and that Gaelic was voted as a national language in Scotland, equal in standing with English. Another official language, Germanic in origin, is called Scots. On which of the following islands would you be most likely to hear Scottish Gaelic spoken?

Answer: the Isle of Mull

Mull is the second largest of the Inner Hebrides. Manx is the Celtic language of the Isle of Man, and is an official language in addition to English. The island is a British dependency located in the Irish Sea. Lindisfarne is part of England and located just off the coast of Northumberland.

The Isle of Wight is an English county in itself and is located just off the southern coast of Hampshire.
2. I'm not Scottish, but I know about Nessie, as well as the bonnie banks of Loch Lomond. But what was very new and intriguing to me were the crannogs and prehistoric life on another loch. Can you name the largest loch in Perthshire and the ancient burial place of Sybilla of Normandy, Queen of Scotland and wife of King Alexander I?

Answer: Loch Tay

Queen Sybilla died in 1122 at Kenmore on Loch Tay and was buried in a large crannog, or man-made island, there. King Alexander died there two years later. Both are now buried at Dunfermline Abbey in Fife.
3. I'm not Scotch, but I've imbibed it. I've been informed that a Scot cannot properly be called Scotch, since that is a whisky distilled in Scotland, and not a person. Which of the following is NOT an example of Scotch?

Answer: Bushmills

Bushmills is Irish whiskey. Both Scotch whisky and Irish whiskey (with an 'e') are governed by strict laws concerning their production. For example, all Scotch whisky must be distilled in Scotland, and the same is true of Irish whiskeys being distilled in Ireland.
4. I'm not a Scot, but I know that Ben Nevis is not only Scotland's highest peak, but it's also the highest in the entire UK. Though there are other peaks with "Ben" in their names (e.g. Ben Macdui, Ben More, Ben Lawers), I have since learned that there is a surname that applies to all of Scotland's mountains with peaks above 3,000 feet. What is that term?

Answer: Munro

Corbetts are peaks between 2,500 and 3,000 feet, such as Fair Tholl and Ben Arthur. Grahams are hills between 2,000 and 2,500 feet. I threw Wallace into the mix in honor of William Wallace.
5. I'm not Scottish, but I know that the Isle of Mull is an island of the Inner Hebrides. But when I came across references to the Mull of Kintyre and the Mull of Galloway, I had to do some research to find out what a mull is. So, what is a mull?

Answer: a treeless promontory

The Mull of Galloway is the southernmost point of Scotland. The Mull of Kintyre is at the southwesternmost tip of the peninsula of Kintyre. Both mulls have historic lighthouses and on clear days, the Emerald Isle is visible from the lighthouses.
6. I'm not Scottish, but I know the Battle of Bannockburn was a great victory over the English. And while its exact location is today in doubt, it was fought near a burn. So, what is a burn in Scotland, anyway?

Answer: a stream

Robert the Bruce inflicted a severe defeat on Edward II at Bannockburn in 1314. The town of Bannockburn is named for a stream (the Bannock Burn) that flows through the town before meeting with the River Forth. Other Scottish burns with their own Wikipedia entries include Barry Burn (also known as Pitairlie Burn), Cowton Burn, Crynoch Burn, Dorback Burn, and Riereach Burn. All of these are listed by Wikipedia under "List of rivers of Scotland."
7. I'm not a Scot, but I know that Hadrian's Wall lies in England, near the border of Scotland. However, after building it, the Romans built another wall, farther north, across Scotland, between the River Clyde and the Firth of Forth. What is the name of that second wall, built by Hadrian's adopted son and successor?

Answer: the Antonine Wall

Antoninus Pius ordered the building of the Antonine Wall, and it was completed about AD 154, only to be abandoned eight years later as the frontier was moved back to Hadrian's Wall. The Servian Wall was built around Rome, and the Limes Moesiae were built along the Danube. As far as I know, Trajan's Wall is a figment of my imagination.
8. I'm not Scottish, but I know the chorus to "Loch Lomond." Lots of us know about the famous loch, but do you know which two traditional counties shared the "bonnie bonnie banks of Loch Lomond"? Prior to the disestablishment of Scotland's counties in 1975, which two counties bordered Loch Lomond?

Answer: Stirlingshire and Dunbartonshire

The names, boundaries, and statuses of Scotland's counties, or shires, as they are also known, have changed several times through the nation's history. My name choices stem from county names as recognized from the late 1800s to 1975. In May of 1975 the counties were dis-established, and sub-national units became governed by Local Government councils. Sometimes I find modernization to be more than confusing.
9. Speaking of lochs, I don't live in Scotland, but I know that a loch is a lake. In which loch will you find the island named Inchmurrin, which is the largest lake island in all of the British Isles?

Answer: Loch Lomond

Thomas Pettigrew set the world record for haggis hurling in a competition held on Inchmurrin in 1984, and held it for 20 years. Inchmurrin's area is about half of a square mile and the island is the home of eight people.
10. I'm not a Scot, but I know Scotland has castles like Stirling Castle and Edinburgh Castle, but I needed to do some research to find out which castle is Scotland's oldest. According to the "Visit Scotland" website, which of the following is thought to be Scotland's "oldest standing stone castle"?

Answer: Aberdour Castle

Aberdour Castle is located in Fife, in the village of Easter Aberdour, overlooking the Firth of Forth. Parts of the castle date from AD 1200. Cawdor Castle, which has been in the hands of the Campbells since the 1500s, may be familiar to many from "the Scottish play" by Shakespeare, and is linked with Macbeth, who becomes "the Thane of Cawdor" in the play.

However, it was built many years after the death of the historical King Macbeth. Balmoral Castle has been a residence of Britain's royal family since 1852. Glamis Castle, in Angus, was the childhood home of Queen Elizabeth II's mother (Queen Elizabeth The Queen Mother), and is also the birthplace of Princess Margaret, sister of Elizabeth II.
Source: Author shvdotr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series "It's Not a..." Quiz List:

Actually, it IS a Quiz List. It is based on a series of quizzes with "It's Not a..." in the title. I'll tell you what it is not, and you need to discover what it IS!

  1. It's Not "Ze plane! Ze plane!" Easier
  2. It's Not a Tumor Average
  3. It's Not Chuck Norris Average
  4. It's Not Dennis Day Easier
  5. It's Not Doris Day Easier
  6. It's Not Fanny Brice Easier
  7. It's Not Fay Wray Average
  8. It's not Kevin Spacey Average
  9. It's Not Leonard Slye Easier
  10. It's Not Paranoia Average
  11. It's Not the Capital Average
  12. I'm not Scottish, but... Average

2/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us