FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Its Not the Capital
Quiz about Its Not the Capital

It's Not the Capital Trivia Quiz


A state or country sometimes has a city more populous than its capital. Identify the largest city among the following.

A multiple-choice quiz by shvdotr. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Cities of the World

Author
shvdotr
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
332,834
Updated
Feb 11 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
10823
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Sandpiper18 (9/10), Stonecreek (9/10), Guest 31 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Austin is the capital of Texas, but what was Texas' largest city by population in 2009, according to the U.S. Census Bureau? Hint


Question 2 of 10
2. California's capital is Sacramento. What was its largest city by population in 2009? Hint


Question 3 of 10
3. The capital of Pennsylvania is Harrisburg. Which city was Pennsylvania's most populous in 2009? Hint


Question 4 of 10
4. Ankara, with over six million people, is Turkey's capital. Which city, with over 12 million, was Turkey's largest by population in 2007? Hint


Question 5 of 10
5. China's capital is Beijing, but what Chinese city had the most people in 2005? Hint


Question 6 of 10
6. Since New Delhi is a city within the larger city of Delhi, Delhi is not the capital. But is it India's largest city in terms of population? Well, maybe...The question is: what was India's most populous city in 2005? Hint


Question 7 of 10
7. Ecuador's capital is Quito. Which Ecuadorian city had the largest population, according to 2010 estimates? Hint


Question 8 of 10
8. Brasilia was carved out of the Amazon rain forest to serve as Brazil's capital. Which city was Brazil's most populous, according to 2010 estimates? Hint


Question 9 of 10
9. Abuja became Nigeria's capital in 1991. By the 1991 head count, Nigeria's most populous city was its former capital. Name it. Hint


Question 10 of 10
10. Finally, back to the USA. Madison is Wisconsin's capital, with about 235,000 people in 2009. What was the state's most populous city, with 605,000, in 2009? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Sandpiper18: 9/10
Mar 03 2024 : Stonecreek: 9/10
Mar 03 2024 : Guest 31: 7/10
Mar 02 2024 : psnz: 10/10
Mar 02 2024 : Guest 73: 9/10
Mar 02 2024 : kingramstone: 9/10
Mar 01 2024 : PurpleComet: 10/10
Mar 01 2024 : Gregory53: 9/10
Feb 27 2024 : WesleyCrusher: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Austin is the capital of Texas, but what was Texas' largest city by population in 2009, according to the U.S. Census Bureau?

Answer: Houston

The U.S. Census Bureau ranked Houston, San Antonio, and Dallas as the fourth, seventh, and ninth most populous U.S. cities, based on 2009 estimates. And, according to the 2009 Census estimate, Texas had a larger population than New York.
2. California's capital is Sacramento. What was its largest city by population in 2009?

Answer: Los Angeles

The U.S. Census Bureau listed San Francisco, San Diego, and San Jose at second, eighth and tenth in population rank among California cities. In 2010, California had more electoral votes than any other state in the nation, with 55.
3. The capital of Pennsylvania is Harrisburg. Which city was Pennsylvania's most populous in 2009?

Answer: Philadelphia

Harrisburg was only the tenth-largest city in Pennsylvania, based on 2009 population. Philadelphia was once the second-largest city in the British Empire after London, and served as the United States' capital from 1790 to 1800.
4. Ankara, with over six million people, is Turkey's capital. Which city, with over 12 million, was Turkey's largest by population in 2007?

Answer: Istanbul

Istanbul was founded by a Greek king named Byzas, who chose the present location of the city after consulting the Oracle of Delphi. The Roman Emperor Constantine moved the capital of the Roman Empire there and renamed it Constantinople. Its name was changed to Istanbul by the Turkish government in 1923 when they moved their capital to Ankara.
5. China's capital is Beijing, but what Chinese city had the most people in 2005?

Answer: Shanghai

In 1995, the city of Beijing had a bell made to commemorate the 3,040th anniversary of the founding of the city; it is considered to have been founded in 1045 B.C. during the Zhou Dynasty. Although Shanghai Town was only set up in 1267, with the year 1292 being the official beginning of the city, in the intervening 700-or-so years, it outstripped the capital by about four million people.
6. Since New Delhi is a city within the larger city of Delhi, Delhi is not the capital. But is it India's largest city in terms of population? Well, maybe...The question is: what was India's most populous city in 2005?

Answer: Mumbai (Bombay)

Calcutta was India's capital during the British Raj, but George V moved the capital to Delhi in 1911, and the city of New Delhi was created for the government. New Delhi was built south of the Old City, which was built by Shah Jahan, who also constructed the Taj Mahal.
7. Ecuador's capital is Quito. Which Ecuadorian city had the largest population, according to 2010 estimates?

Answer: Guayaquil

Riobamba is the capital of the Chimborazo Province of central Ecuador and is near the very picturesque volcano of Chimborazo. Riobamba's full name is San Pedro de Riobamba. Its 2010 population was only an estimated 189,000, whereas Cuenca's was 400,000, compared to Quito's 1.6 million and Guayaquil's 2.3 million.
8. Brasilia was carved out of the Amazon rain forest to serve as Brazil's capital. Which city was Brazil's most populous, according to 2010 estimates?

Answer: Sao Paulo

Rio, site of the famous Copacabana Beach, Ipanema Beach, and Sugar Loaf Mountain, may be Brazil's most famous city, but Sao Paolo has been its most populous for years. In 2010, Sao Paolo had ten million people, compared to under six million for Rio. Brasilia had two million and Manaus had around a million and a quarter.

Buenos Aires is the capital of Argentina.
9. Abuja became Nigeria's capital in 1991. By the 1991 head count, Nigeria's most populous city was its former capital. Name it.

Answer: Lagos

Nigeria is a member of OPEC and is one of the most populous countries in Africa and the world. Lagos is on the coast and had over five million people in 1991, while Kano is in the far north with over two million. Ibadan is not far from Lagos, with almost two million people, and Nairobi is in Kenya in East Africa.
10. Finally, back to the USA. Madison is Wisconsin's capital, with about 235,000 people in 2009. What was the state's most populous city, with 605,000, in 2009?

Answer: Milwaukee

An old country song says, "What made Milwaukee famous made a loser out of me". The Packers made Green Bay famous, although it only had about 101,000 folks in 2009. The Packers were founded in 1919 and in 1921 joined what would eventually become the National Football League with early members like the Canton Bulldogs and the Chicago Staleys, which would become the Chicago Bears.
Source: Author shvdotr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series "It's Not a..." Quiz List:

Actually, it IS a Quiz List. It is based on a series of quizzes with "It's Not a..." in the title. I'll tell you what it is not, and you need to discover what it IS!

  1. It's Not "Ze plane! Ze plane!" Easier
  2. It's Not a Tumor Average
  3. It's Not Chuck Norris Average
  4. It's Not Dennis Day Easier
  5. It's Not Doris Day Easier
  6. It's Not Fanny Brice Easier
  7. It's Not Fay Wray Average
  8. It's not Kevin Spacey Average
  9. It's Not Leonard Slye Easier
  10. It's Not Paranoia Average
  11. It's Not the Capital Average
  12. I'm not Scottish, but... Average

3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us