FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Magic El Salvador
Quiz about Magic El Salvador

Magic El Salvador Trivia Quiz


This is my first quiz on a Geography category, and it's about my country, El Salvador. Select the correct answers and know a little more about this beautiful land.

A multiple-choice quiz by quintosigno. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Central America
  8. »
  9. El Salvador

Author
quintosigno
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
150,727
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Tough
Avg Score
15 / 25
Plays
1582
- -
Question 1 of 25
1. What is the biggest city in El Salvador? Hint


Question 2 of 25
2. What is the highest volcano in El Salvador? Hint


Question 3 of 25
3. The indigenous Pipils spoke of Santa Ana as "Sihuatehuacan". What does "Sihuatehuacan" mean in Nahuatl? Hint


Question 4 of 25
4. What is El Salvador's total population as of July 2003? Hint


Question 5 of 25
5. El Salvador is the smallest of the Central American countries.


Question 6 of 25
6. What is the largest town along the eastern coastal highway? Hint


Question 7 of 25
7. What is the largest of the Salvadoran isles? Hint


Question 8 of 25
8. What is the little home town to a controversial museum founded by former guerrilla combatants? Hint


Question 9 of 25
9. When was El Salvador's National Zoo built? Hint


Question 10 of 25
10. What is an ancient indigenous village located nine miles south of San Salvador? Hint


Question 11 of 25
11. What is the largest of El Salvador's natural lakes and a very popular tourist site? Hint


Question 12 of 25
12. Who was elected President in 1999? Hint


Question 13 of 25
13. What is a mountain village northeast of San Salvador well known for artisans who produce ceramics? Hint


Question 14 of 25
14. When was Santa Ana cathedral built? Hint


Question 15 of 25
15. What town is famous for its weavings? Hint


Question 16 of 25
16. What Pre-Columbian settlement was buried by volcanic ash almost 1,400 years ago? Hint


Question 17 of 25
17. What is Central America's most important Pacific port? Hint


Question 18 of 25
18. Where was famed Salvadoran artist Salarrue born? Hint


Question 19 of 25
19. In which department is Lake Coatepeque located? Hint


Question 20 of 25
20. Lake Ilopango stretches across three departments. Which are these departments? Hint


Question 21 of 25
21. What extinct volcano rises 6,660 feet above sea level? Hint


Question 22 of 25
22. What is El Salvador's youngest volcano? Hint


Question 23 of 25
23. What was the last time San Miguel Volcano erupted in the 20th century? Hint


Question 24 of 25
24. Western El Salvador consists of three departments. Which are these departments? Hint


Question 25 of 25
25. In what year did El Salvador achieve independence from Spain? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the biggest city in El Salvador?

Answer: San Salvador

San Salvador is the capital city of El Salvador too.
2. What is the highest volcano in El Salvador?

Answer: Santa Ana Volcano

It towers 7,760 feet above sea level.
3. The indigenous Pipils spoke of Santa Ana as "Sihuatehuacan". What does "Sihuatehuacan" mean in Nahuatl?

Answer: City of Witches

Founded in 1708, the town is considered to be one of El Salvador's most important architectural and cultural treasures.
4. What is El Salvador's total population as of July 2003?

Answer: 6,470,379 Inhabitants

Situated on the Pacific coast of Central America, El Salvador has Guatemala to the west and Honduras to the north and east.
5. El Salvador is the smallest of the Central American countries.

Answer: True

Its area is equal to that of Massachusetts, and is the only one without an Atlantic coastline.
6. What is the largest town along the eastern coastal highway?

Answer: Usulutan

Usulutan has a population of about 80,000 people.
7. What is the largest of the Salvadoran isles?

Answer: Meanguera

Meanguera is located in the Gulf of Fonseca, which also contains the islands of Meanguerita, Amapala and El Tigre.
8. What is the little home town to a controversial museum founded by former guerrilla combatants?

Answer: Perquin

Exhibits include photos of revolutionary figures, a mock-up of the guerrilla radio station that broadcast illicitly throughout the war, a bomb crater and reproductions of huts in which guerrillas lived in the mountain around Perquin.
9. When was El Salvador's National Zoo built?

Answer: 1953

It's located just over a mile from San Salvador's downtown and contains approximately 650 different species of local and foreign animals.
10. What is an ancient indigenous village located nine miles south of San Salvador?

Answer: Panchimalco

A colonial church dating back to 1725 is located here.
11. What is the largest of El Salvador's natural lakes and a very popular tourist site?

Answer: Lake Ilopango

It is a beautiful lake surrounded by volcanoes and mountains.
12. Who was elected President in 1999?

Answer: Francisco Flores

Francisco Flores took office in June 1999.
13. What is a mountain village northeast of San Salvador well known for artisans who produce ceramics?

Answer: Ilobasco

Ilobasco is a Nahuatl word meaning "the place of many corn fields".
14. When was Santa Ana cathedral built?

Answer: 1905

The interior is decorated with images dating back to the 16th century.
15. What town is famous for its weavings?

Answer: San Sebastian

San Sebastian is located 22 miles from San Salvador.
16. What Pre-Columbian settlement was buried by volcanic ash almost 1,400 years ago?

Answer: Joya de Ceren

Joya de Ceren was declared a UNESCO World Heritage Site in 1993.
17. What is Central America's most important Pacific port?

Answer: Acajutla

Acajutla has the most extensive and modern facilities in the region.
18. Where was famed Salvadoran artist Salarrue born?

Answer: Sonsonate

Novelist, painter, sculptor and poet, Salarrue left an indelible mark on the country's cultural development.
19. In which department is Lake Coatepeque located?

Answer: Santa Ana

55 kilometers from San Salvador.
20. Lake Ilopango stretches across three departments. Which are these departments?

Answer: La Paz, Cuscatlan & San Salvador

Lying at an altitude of 1,490 feet above sea level, Ilopango has a diameter of 72.5 kilometers.
21. What extinct volcano rises 6,660 feet above sea level?

Answer: Cerro Verde

Located within the Cerro Verde National Park.
22. What is El Salvador's youngest volcano?

Answer: Izalco Volcano

Once known as the "light-house of the Pacific", Izalco's fiery activity could once be seen by sailors far out at sea.
23. What was the last time San Miguel Volcano erupted in the 20th century?

Answer: 1976

The crater is more than a thousand feet deep.
24. Western El Salvador consists of three departments. Which are these departments?

Answer: Ahuachapan, Sonsonate & Santa Ana

The western area of the country is home to some of the few remaining indigenous communities.
25. In what year did El Salvador achieve independence from Spain?

Answer: 1821

It achieved independence from the Central American Federation in 1839.
Source: Author quintosigno

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us