FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Malawi  The Warm Heart of Africa
Quiz about Malawi  The Warm Heart of Africa

Malawi - The Warm Heart of Africa Quiz


Malawians' hospitality and generosity have earned Malawi the nickname "The Warm Heart of Africa". What else does this often overlooked African nation have to offer apart from its friendly people and amazing safari? Enjoy!

A photo quiz by Matthew_07. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Africa
  8. »
  9. Malawi

Author
Matthew_07
Time
3 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
404,538
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
296
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: japh (10/10), xchasbox (10/10), driver88 (8/10).
-
Question 1 of 10
1. Geographically speaking, in which part of Africa is the Republic of Malawi located? Hint


Question 2 of 10
2. Malawi occupies a long strip of land that borders three other African nations. Which of the following countries is NOT one of them? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following oceans borders Malawi? Hint


Question 4 of 10
4. Etymologically speaking, the name "Malawi" is of Chewa (a Bantu language) origin. What does the word mean? Hint


Question 5 of 10
5. The capital of Malawi, Lilongwe, is named after which geographical landform of the same name? Hint


Question 6 of 10
6. Lake Malawi occupies approximately one third of the total land area of Malawi. What is the lake's claim to fame? Hint


Question 7 of 10
7. Chongoni Rock Art Area is a popular tourist destination in Malawi. It consists of more than 100 sites that feature historical rock art and paintings that dated back to the Iron Age. What happened to this rock art area in 2006? Hint


Question 8 of 10
8. At 3,002 meters (9,849 feet), which of the following mountains is Malawi's highest point? Hint


Question 9 of 10
9. Blantyre is one of Malawi's major cities. The city was named after a Scottish town, which is the birthplace of which explorer? Hint


Question 10 of 10
10. Founded in 2006, Raising Malawi is a charity non-profit organization dedicated to combating poverty and helping Malawian orphans. Which influential American singer, noted for adopting Malawian orphans David Banda, Mercy James, Estere, and Stella, co-founded the organization? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Most Recent Scores
May 01 2024 : japh: 10/10
Apr 17 2024 : xchasbox: 10/10
Apr 11 2024 : driver88: 8/10
Apr 09 2024 : Linda_Arizona: 10/10
Mar 27 2024 : sarahpplayer: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Geographically speaking, in which part of Africa is the Republic of Malawi located?

Answer: Southeast Africa

Africa is the world's second largest continent, after Asia. The southeastern region of the African continent is occupied by 14 nations - Botswana, Burundi, Eswatini (formerly known as Swaziland), Kenya, Lesotho, Madagascar, Malawi, Mauritius, Mozambique, Tanzania, South Africa, Uganda, Zambia, and Zimbabwe.
2. Malawi occupies a long strip of land that borders three other African nations. Which of the following countries is NOT one of them?

Answer: Algeria

Malawi occupies an approximate area of 118,484 square kilometers (45,747 square miles). It is sandwiched by three African nations - Zambia to the west, Tanzania to the east, and Mozambique to the east, south, and southwest. Algeria is located in North Africa.
3. Which of the following oceans borders Malawi?

Answer: None; Malawi is a landlocked nation

Malawi is a landlocked nation. The African continent borders the Indian Ocean to the southeast and the Atlantic Ocean to the west.
4. Etymologically speaking, the name "Malawi" is of Chewa (a Bantu language) origin. What does the word mean?

Answer: Flames

The Chewa language is spoken in east and southern Africa. It is also an official language of Malawi.
5. The capital of Malawi, Lilongwe, is named after which geographical landform of the same name?

Answer: Lilongwe River

The capital of Malawi, Lilongwe, is located in the Central Region of the nation. Named after the Lilongwe River, it is an important economic and financial hub of Malawi. The 200-kilometer (120-mile) Lilongwe River flows through the city of Lilongwe.
6. Lake Malawi occupies approximately one third of the total land area of Malawi. What is the lake's claim to fame?

Answer: It is one of the largest lakes in the African continent.

Lake Malawi is a freshwater lake that occupies an approximate area of 29,600 square kilometers (11,400 square miles). It is Africa's third largest lake, after Lake Victoria and Lake Tanganyika.
7. Chongoni Rock Art Area is a popular tourist destination in Malawi. It consists of more than 100 sites that feature historical rock art and paintings that dated back to the Iron Age. What happened to this rock art area in 2006?

Answer: It was inscribed as a UNESCO World Heritage Site.

Inscribed in 2006, Chongoni Rock Art Area is Malawi's second UNESCO World Heritage Site, after Lake Malawi National Park, which was designated as a UNESCO World Heritage Site in 1984. The rock art and paintings depict Malawians' traditions, cultures, and rich history.
8. At 3,002 meters (9,849 feet), which of the following mountains is Malawi's highest point?

Answer: Mount Mulanje

Mount Mulanje, also known as the Mulanje Massif, is located in the southern region of Malawi. Mount Kilimanjaro (5,895 meters or 19,341 feet) is the highest mountain of Tanzania, and in the entire African continent. Mount Stanley (5,109 meters or 16,763 feet), also known as Mount Ngaliema is the highest mountain of the Democratic Republic of the Congo (DR Congo). Mount Logan (5,959 meters or 19,551 feet) is Canada's highest point.
9. Blantyre is one of Malawi's major cities. The city was named after a Scottish town, which is the birthplace of which explorer?

Answer: David Livingstone

Located in the Southern Region of Malawi, Blantyre was named after the Scottish town of the same name. Scottish explorer and Christian missionary David Livingston (1813 - 1873) was born in Blantyre, South Lanarkshire, Scotland. Livingston is best remembered for his expeditions to Africa in the 19th century.
10. Founded in 2006, Raising Malawi is a charity non-profit organization dedicated to combating poverty and helping Malawian orphans. Which influential American singer, noted for adopting Malawian orphans David Banda, Mercy James, Estere, and Stella, co-founded the organization?

Answer: Madonna

Madonna and Michael Berg founded Raising Malawi in 2006. Madonna, (her birth name, Madonna Louise Ciccone), adopted Malawian orphans David Banda and Mercy James in 2006 and 2009, respectively. In 2017, she adopted twin sisters Estere and Stella.
Source: Author Matthew_07

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Alphabetical Countries:

My FT goal is to write a geography quiz for each of the 195 countries in the world. I humbly present you - an epic world tour visiting all the countries in the world. Enjoy the educational and scenic tours!

  1. Belize - Hidden Jewel of Central America Easier
  2. Brunei - The Green Heart of Borneo Easier
  3. Cambodia - The Land of Khmers Easier
  4. Costa Rica - The Rich Coast Easier
  5. Dominican Republic - The Nation That Has It All Easier
  6. DR Congo aka Congo-Kinshasa Easier
  7. El Salvador - The Land of Volcanoes Easier
  8. Eritrea - Land of the Sea Very Easy
  9. Eswatini - Land of the Swazis Easier
  10. Federated States of Micronesia - The FSM Easier
  11. Gabon - Africa's Last Paradise Easier
  12. Guatemala - The Land of Eternal Spring Easier

5/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us