FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Names of the World Capitals
Quiz about Names of the World Capitals

Names of the World Capitals Trivia Quiz


This is a quiz about world capitals. I'll give a few hints and you'll know the right answer. Piece of cake.

A multiple-choice quiz by sportcon. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Cities of the World
  8. »
  9. World Capitals

Author
sportcon
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
16,009
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
41939
Awards
Editor's Choice
Last 3 plays: lgholden (5/10), Guest 46 (3/10), joniblue (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. This capital city is over 3,500 years old and is its country's largest city. It was invaded in the 13th Century by Genghis Khan. Pass. Hint


Question 2 of 10
2. A military force forcibly evacuated the entire population of this capital city in 1975. It remained virtually deserted until 1979 when the military force was overthrown. Hint


Question 3 of 10
3. This capital city is one of the largest urban centers in the South Pacific islands. It is home to the University of the South Pacific, and its residents speak their native language along with Hindi and English. Hint


Question 4 of 10
4. This capital city is surrounded by mountains and is one of the oldest metropolises in the western hemisphere. It is built on a former lake bed at an elevation of over 7,300 feet. Hint


Question 5 of 10
5. This capital city's huge size accounts for almost one third of its country's population. The city was founded in 1535 and was named by its founders the 'City of Kings'. Hint


Question 6 of 10
6. Unlike many European capitals, this city is not located on a major river. It became its country's capital in 1607 and its altitude of 2,100 feet makes it one of Europe's highest capitals. The city was occupied by French troops under Napoleon in the early 19th Century and Napoleon's brother Joseph was installed on the throne. Hint


Question 7 of 10
7. This capital city has changed hands numerous times since its founding. It has been ruled by the Romans, Muslims, Turks, Spanish, French, and Germans. It was liberated by Allied forces in 1943 and became the national capital when the country achieved independence in 1956. Hint


Question 8 of 10
8. This European capital is home to the North Atlantic Treaty Organization. Hint


Question 9 of 10
9. This capital city is capital to the eighth largest country in the world. It is located on the northeastern edge of a flat plain known as The Pampa. Hint


Question 10 of 10
10. This capital is often called the 'white city of the north' because many of its buildings are constructed of a local light colored granite. The city was ravaged by plague in 1710 and burnt to the ground in 1713 and again in 1808. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 19 2024 : lgholden: 5/10
Jun 17 2024 : Guest 46: 3/10
Jun 14 2024 : joniblue: 6/10
Jun 14 2024 : Guest 37: 5/10
Jun 14 2024 : Guest 73: 6/10
Jun 14 2024 : xxFruitcakexx: 7/10
Jun 13 2024 : Guest 96: 7/10
Jun 13 2024 : Guest 172: 7/10
Jun 13 2024 : mfc: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This capital city is over 3,500 years old and is its country's largest city. It was invaded in the 13th Century by Genghis Khan. Pass.

Answer: Kabul, Afghanistan

Kabul has been the capital of Afghanistan since 1776. It lies along with Kabul River at an elevation of 5,900 feet.
2. A military force forcibly evacuated the entire population of this capital city in 1975. It remained virtually deserted until 1979 when the military force was overthrown.

Answer: Phnom Penh, Cambodia

The Khmer Rouge came to power in 1975. Vietnamese forces invaded Cambodia in 1979 and overthrew the Khmer Rouge.
3. This capital city is one of the largest urban centers in the South Pacific islands. It is home to the University of the South Pacific, and its residents speak their native language along with Hindi and English.

Answer: Suva, Fiji

Suva is a free port. Fiji comprises some 540 islets and 300 islands, of which about 100 are inhabited.
4. This capital city is surrounded by mountains and is one of the oldest metropolises in the western hemisphere. It is built on a former lake bed at an elevation of over 7,300 feet.

Answer: Mexico City, Mexico

Originally the Aztec city of Tenochtitlan, Mexico City's climate lacks a winter season. The surrounding mountains block air circulation making air pollution a serious problem.
5. This capital city's huge size accounts for almost one third of its country's population. The city was founded in 1535 and was named by its founders the 'City of Kings'.

Answer: Lima, Peru

The vast majority of Lima's residents are Roman Catholics. Lima is grossly over populated and poverty is rampant.
6. Unlike many European capitals, this city is not located on a major river. It became its country's capital in 1607 and its altitude of 2,100 feet makes it one of Europe's highest capitals. The city was occupied by French troops under Napoleon in the early 19th Century and Napoleon's brother Joseph was installed on the throne.

Answer: Madrid, Spain

Madrid was officially made the Spanish capital by King Philip III in 1607.
7. This capital city has changed hands numerous times since its founding. It has been ruled by the Romans, Muslims, Turks, Spanish, French, and Germans. It was liberated by Allied forces in 1943 and became the national capital when the country achieved independence in 1956.

Answer: Tunis, Tunisia

It is Tunisia's largest city.
8. This European capital is home to the North Atlantic Treaty Organization.

Answer: Brussels, Belgium

Both French and Flemish are spoken in Brussels. Brussels is also host to the European Union.
9. This capital city is capital to the eighth largest country in the world. It is located on the northeastern edge of a flat plain known as The Pampa.

Answer: Buenos Aires, Argentina

Tradition has it that 16th Century Spanish sailors named the city after their patron saint, St. Mary of the Good Air.
10. This capital is often called the 'white city of the north' because many of its buildings are constructed of a local light colored granite. The city was ravaged by plague in 1710 and burnt to the ground in 1713 and again in 1808.

Answer: Helsinki, Finland

Helsinki is the northernmost of the continental European capitals. Finland was ceded to Russia in 1809, but declared its independence in 1917.
Source: Author sportcon

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us