FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Nicaragua  The Land of Lakes and Volcanoes
Quiz about Nicaragua  The Land of Lakes and Volcanoes

Nicaragua - The Land of Lakes and Volcanoes Quiz


The Republic of Nicaragua is home to Central America's largest freshwater lake - Lake Nicaragua. Straddling the Central American Volcanic Arc, the country is also dotted with dozens of volcanoes. What else does this unique nation have to offer? Enjoy!

A multiple-choice quiz by Matthew_07. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Central America
  8. »
  9. Nicaragua

Author
Matthew_07
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
402,286
Updated
Jan 25 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
318
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. The seven countries that constitute Central America are Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, and Panama. Is Nicaragua the largest Central American nation?


Question 2 of 10
2. Geographically speaking, Nicaragua borders Honduras to the northeast and Costa Rica to the south. Which two bodies of water border Nicaragua? Hint


Question 3 of 10
3. Etymologically speaking, Nicaragua is named after the indigenous Nicarao tribe and the Spanish word "agua". What does "agua" mean in Spanish? Hint


Question 4 of 10
4. In general, the physical geography of Nicaragua is divided into three main zones. Which of the following geographical regions is NOT one of them? Hint


Question 5 of 10
5. Nicaragua is home to two famous lakes - the first one being Lake Nicaragua - the largest lake of Nicaragua, and in the entire Central America. What is the name of the second largest lake of the nation, that shares its name with the capital of this country? Hint


Question 6 of 10
6. San Cristóbal Volcano Is the highest point of Nicaragua. Together with other Nicaraguan volcanoes, they are all located in which region of the country? Hint


Question 7 of 10
7. The reality TV show "Survivor: Redemption Island" (2011) was filmed in Nicaragua. The names of the two initial tribes, Ometepe and Zapatera, are inspired by which Nicaraguan geographical landforms? Hint


Question 8 of 10
8. Which Nicaraguan city houses the Cathedral of the Assumption of Mary and a historical archaeological site, both of which are UNESCO World Heritage Sites? Hint


Question 9 of 10
9. The city of Managua was partly destroyed by which natural disaster in December 1972? Hint


Question 10 of 10
10. Due to its proximity to the equator, Nicaragua is a haven for stargazers. Out of the 88 astronomical entities that are recognized by the International Astronomical Union (IAU), 86 of them could easily be observed in Nicaragua on a typical clear night. Which astronomical entities are being described? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The seven countries that constitute Central America are Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, and Panama. Is Nicaragua the largest Central American nation?

Answer: Yes

Occupying an area of 130,375 square kilometers (50,338 square miles), Nicaragua is the largest country of Central America. El Salvador (21,041 square kilometers, or 8,124 square miles), on the other hand, is the smallest Central American nation.
2. Geographically speaking, Nicaragua borders Honduras to the northeast and Costa Rica to the south. Which two bodies of water border Nicaragua?

Answer: Pacific Ocean and Caribbean Sea

Nicaragua borders the Pacific Ocean to the southwest and the Caribbean Sea to the east. Nicaragua shares maritime borders with four other nations - Colombia, El Salvador, Jamaica, and Panama. The Archipelago of San Andrés, Providencia and Santa Catalina, belonging to Colombia, is located to the east of Nicaragua.
3. Etymologically speaking, Nicaragua is named after the indigenous Nicarao tribe and the Spanish word "agua". What does "agua" mean in Spanish?

Answer: Water

Nicarao, or his real name, Macuilmiquiztli, was an indigenous chieftain who lived in the southwestern region of present-day Nicaragua during the early 16th century.

The word "agua", meaning water in Spanish, is a reference to the two large lakes of Nicaragua.
4. In general, the physical geography of Nicaragua is divided into three main zones. Which of the following geographical regions is NOT one of them?

Answer: South central tundras

Located on the western region of Nicaragua, the Pacific lowlands are, in general, flat areas, with the exception of some volcanoes. The northern part of the country, on the other hand, has higher elevation. The Mosquito Coast (Costa de Mosquitos) occupies the eastern Caribbean lowlands.

The three main tundra regions in the world are Arctic tundra, alpine tundra, and Antarctic tundra. All these regions experience extremely low temperatures, which hinders the growth of trees and plants.
5. Nicaragua is home to two famous lakes - the first one being Lake Nicaragua - the largest lake of Nicaragua, and in the entire Central America. What is the name of the second largest lake of the nation, that shares its name with the capital of this country?

Answer: Lake Managua

Managua is the capital of Nicaragua. Lake Managua, also known as Lake Xolotlán, is located to the northwest of Lake Nicaragua.

Manama is the capital of Bahrain. Lake Titicaca is the largest lake in South America. Lake Victoria is African's largest lake (by area).
6. San Cristóbal Volcano Is the highest point of Nicaragua. Together with other Nicaraguan volcanoes, they are all located in which region of the country?

Answer: The western region, near the Pacific coastline

The Central American Volcanic Arc (CAVA), located near the Pacific coastline of the Central American isthmus, comprises hundreds of volcanoes. At 1,745 meters (5,725 feet), San Cristóbal is the highest volcano of Nicaragua. The second highest volcano of the nation, Concepción (1,700 meters or 5577 feet), is located in Lake Nicaragua.
7. The reality TV show "Survivor: Redemption Island" (2011) was filmed in Nicaragua. The names of the two initial tribes, Ometepe and Zapatera, are inspired by which Nicaraguan geographical landforms?

Answer: Islands

Both Ometepe and Zapatera are islands that are located in Lake Nicaragua. Rob Mariano was declared the sole survivor of "Survivor: Redemption Island" (2011).
8. Which Nicaraguan city houses the Cathedral of the Assumption of Mary and a historical archaeological site, both of which are UNESCO World Heritage Sites?

Answer: León

The ruins of León Viejo, first discovered in 1967, was inscribed as a UNESCO World Heritage Site in 2000. León is also home to the Cathedral of the Assumption of Mary, also known as the León Cathedral (not to be confused with the building of the same name in Spain). The historic landmark was inscribed as a UNESCO World Heritage Site in 2011.

Lima is the capital of Peru. Lomé is the capital of Togo. Lyon is a city in France.
9. The city of Managua was partly destroyed by which natural disaster in December 1972?

Answer: Earthquake

The earthquake, with a moment magnitude of 6.3, struck the nation's capital on December 23, 1972. The death toll of the incident was estimated to be between 4,000 and 11,000.
10. Due to its proximity to the equator, Nicaragua is a haven for stargazers. Out of the 88 astronomical entities that are recognized by the International Astronomical Union (IAU), 86 of them could easily be observed in Nicaragua on a typical clear night. Which astronomical entities are being described?

Answer: Constellations

Nicaragua is located just north of the equator. This strategic location offers excellent views of various constellations in the night sky.
Source: Author Matthew_07

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Central American Nations:

A collection of my geography quizzes that feature all seven Central American nations - Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, and Panama. Enjoy!

  1. Belize - Hidden Jewel of Central America Easier
  2. Costa Rica - The Rich Coast Easier
  3. El Salvador - The Land of Volcanoes Easier
  4. Guatemala - The Land of Eternal Spring Easier
  5. Honduras - The Tibet of Central America Easier
  6. Nicaragua - The Land of Lakes and Volcanoes Easier
  7. Panama - The Crossroads of the World Average

Also part of quiz list
2/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us