FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ontario More Than Just Toronto
Quiz about Ontario More Than Just Toronto

Ontario: More Than Just Toronto Quiz


Toronto residents often refer to their city as "the centre of the universe." Yes, Toronto is a vibrant, modern city, but there are other interesting places in Ontario. See how well you know the former Upper Canada.

A multiple-choice quiz by NorthernTorch. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Canada
  8. »
  9. Ontario

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
147,458
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
1740
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: gracious1 (7/15), Guest 172 (11/15), PurpleComet (13/15).
- -
Question 1 of 15
1. The world's largest hydraulic liftlock is located in what Ontario city? Hint


Question 2 of 15
2. The Canadian Military has a tank range in Ontario. It is named after what nearby town? Hint


Question 3 of 15
3. You are in a large metropolitan border city and want to visit the United States. Either by bridge or tunnel, you are actually heading NORTH into the USA. What city are you in? Hint


Question 4 of 15
4. The USA has Pittsburgh, but Ontario also has a Steeltown. What city in Ontario is known as Steeltown? Hint


Question 5 of 15
5. Which one of these European-sounding city names is NOT currently the place name of an Ontario city, town or village? Hint


Question 6 of 15
6. What Ontario city has the exact same name as its neighbouring city in the United States? Hint


Question 7 of 15
7. What Ontario city hosts an annual play festival centred around the works of William Shakespeare? Hint


Question 8 of 15
8. Some Toronto hockey fans brag that their Maple Leafs are the only Ontario based team to have won the Stanley Cup. They are wrong. The Ottawa Senators and Ottawa Silver Seven were also champs, but where else has the Lord Stanley's mug resided? Hint


Question 9 of 15
9. Toronto is the capital of Ontario. What other capital is located in the province? Hint


Question 10 of 15
10. What body of water is the fourth-largest freshwater lake entirely within Ontario? Hint


Question 11 of 15
11. This city has a strong military past, including the site of historical Fort Henry. Hint


Question 12 of 15
12. This Ontario city is the hometown of country/pop superstar singer Shania Twain. Hint


Question 13 of 15
13. Ontario is home to North America's largest wildlife preserve. What village is it near and named after? Hint


Question 14 of 15
14. This Northern Ontario town features a landmark travellers can't miss on Highway 11 -- a giant cow. What is this town? Hint


Question 15 of 15
15. Staying north, this city is called The Gateway to the North. What city is it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 19 2024 : gracious1: 7/15
May 13 2024 : Guest 172: 11/15
Apr 10 2024 : PurpleComet: 13/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The world's largest hydraulic liftlock is located in what Ontario city?

Answer: Peterborough

The Peterborough Liftlock is located in the city on the Otonabee River, part of the Trent-Severn Waterway System. Every summer, thousands of tourists travel the system via boat. Locks are build so pleasure craft can avoid rapids. They work as a sort of "boat elevator" to more a boat from a river's high point to low point, bypassing the rapids.
2. The Canadian Military has a tank range in Ontario. It is named after what nearby town?

Answer: Meaford

The Meaford Tank Range is located on the shores of Georgian Bay -- which is part of Lake Huron. It is just north of a nature reserve. First-time travellers in the area are often surprised to see trucks towing tanks to the range.
3. You are in a large metropolitan border city and want to visit the United States. Either by bridge or tunnel, you are actually heading NORTH into the USA. What city are you in?

Answer: Windsor

Both the Ambassador Bridge and Detroit-Windsor Tunnel actually run north from Windsor to Detroit, across and under the Detroit River. The University of Windsor is located nearby the Ambassador Bridge.
4. The USA has Pittsburgh, but Ontario also has a Steeltown. What city in Ontario is known as Steeltown?

Answer: Hamilton

Hamilton is well known as a steel centre in southern Ontario. Hamiltonians are fiercely proud of their hometown Canadian Football League team, the Hamilton Tiger-Cats (so named after the Hamilton Tigers and Hamilton Wildcats franchises merged).
5. Which one of these European-sounding city names is NOT currently the place name of an Ontario city, town or village?

Answer: Berlin

The city of Kitchener used to be called Berlin, but was changed due to anti-German sentiment in World War I. London is a modern, Ontario city. The village of Zurich is host to an annual bean festival every August, and Warsaw is a popular tourist attraction in cottage country because of the nearby Warsaw Caves.
6. What Ontario city has the exact same name as its neighbouring city in the United States?

Answer: Niagara Falls

Both Niagara Falls, Ont. and Niagara Falls, N.Y. share a common tourist attraction ... Niagara Falls, the waterfall!
7. What Ontario city hosts an annual play festival centred around the works of William Shakespeare?

Answer: Stratford

The Stratford Festival now features a wide variety of plays, but was founded on Shakespearean drama. Today, Shakespeare plays are the top attraction on main stage.
8. Some Toronto hockey fans brag that their Maple Leafs are the only Ontario based team to have won the Stanley Cup. They are wrong. The Ottawa Senators and Ottawa Silver Seven were also champs, but where else has the Lord Stanley's mug resided?

Answer: Kenora

The Kenora Thistles won the Stanley Cup championship in 1907, before the days of the National Hockey League.
9. Toronto is the capital of Ontario. What other capital is located in the province?

Answer: Ottawa

Ottawa, the capital of Canada, is located in Ontario. It is on the Quebec/Ontario border.
10. What body of water is the fourth-largest freshwater lake entirely within Ontario?

Answer: Lake Simcoe

Two major cities sit on the shores of Lake Simcoe, Barrie and Orillia. The mouth of the Trent-Severn Waterway System begins on Lake Simcoe, near the town of Beaverton.
11. This city has a strong military past, including the site of historical Fort Henry.

Answer: Kingston

Besides Fort Henry, Kingston is home to Canadian Forces Base (CFB) Kingston, Royal Military College (RMC) and Queen's University.
12. This Ontario city is the hometown of country/pop superstar singer Shania Twain.

Answer: Timmins

In 2002, Timmins officially opened the Shania Twain Centre, a museum in honour of the city's favourite daughter. The first World Wide Shania Twain Fan Convention was held there in 2003.
13. Ontario is home to North America's largest wildlife preserve. What village is it near and named after?

Answer: Chapleau

The Chapleau Crown Game Preserve is home to moose, black bear, fox and a wide variety of other animals. In 2002, the village started to promote tourism around this natural resource by establishing the Chapleau Nature Festival. The preserve is one of the Ontario's best kept secrets.
14. This Northern Ontario town features a landmark travellers can't miss on Highway 11 -- a giant cow. What is this town?

Answer: New Liskeard

New Liskeard is home to the giant cow because there are many dairy farms in the area. While most of Northern Ontario is Canadian Shield country -- more suitable for mining than farming -- it is the beginning of a small patch of rich, northern farm land in the middle of the hardrock area.
15. Staying north, this city is called The Gateway to the North. What city is it?

Answer: North Bay

North Bay also features an intersection of two TransCanada Highways -- Highways 11 and 17.
Source: Author NorthernTorch

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us