FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about States with Amnesia
Quiz about States with Amnesia

States with Amnesia Trivia Quiz


If you've tried the quiz "Countries with Amnesia", try this new quiz on US states.

A multiple-choice quiz by pennie1478. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. USA

Author
pennie1478
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
314,136
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
6967
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (9/10), kkt (10/10), sam388 (10/10).
Question 1 of 10
1. I am the only US state to have different designs on each side of my flag. I have many "ghost towns". Two of my cities are named Brothers and Sisters, respectively. Who am I? Hint


Question 2 of 10
2. I was named after Queen Mary, wife of Charles I. I have three nicknames: Chesapeake State, Old Line State, and Free State. I have the honor of having the first railroad in the United States. Who am I? Hint


Question 3 of 10
3. I was created out of the territory that later became Illinois, Minnesota, and Wisconsin. One of my cities is named Santa Claus and I was the home of Elvis Presley's last concert. Who am I?

Answer: (seven letter state)
Question 4 of 10
4. Thanks to George Washington, I was the first capital of the United States under the Constitution. There are many sites to see when you vacation here. I was named after a duke. Who am I? Hint


Question 5 of 10
5. My river borders six states. I am nicknamed the Buckeye State. Who am I? Hint


Question 6 of 10
6. I share the same name as one of the longest rivers in the United States, which borders me. I am the birthplace of the King of Rock and Roll. Who am I? Hint


Question 7 of 10
7. I am the only single syllable US state. I was named by King Charles and my nickname is the Pine Tree state. Who am I?

Answer: (5 letter state)
Question 8 of 10
8. A mining lobbyist called me the "gem of the mountains". I am famous for a purple gem called the star garnet. People everywhere enjoy my spuds. Who am I? Hint


Question 9 of 10
9. I was named after an English king. The king hoped that the new state would help South Carolina from being overrun by Spanish people. Who am I? Hint


Question 10 of 10
10. Before my name was shortened, I was known as "The US territory south of the Ohio River". I am now known as the Volunteer State because my people will come if anyone calls. My football team is named for Greek gods. Who am I? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 25 2024 : Guest 172: 9/10
May 23 2024 : kkt: 10/10
May 23 2024 : sam388: 10/10
May 23 2024 : Guest 68: 8/10
May 22 2024 : lance23: 9/10
May 21 2024 : Guest 136: 1/10
May 20 2024 : Guest 98: 7/10
May 16 2024 : Nicobutch: 9/10
May 13 2024 : Guest 88: 0/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I am the only US state to have different designs on each side of my flag. I have many "ghost towns". Two of my cities are named Brothers and Sisters, respectively. Who am I?

Answer: Oregon

The Oregon shield is on one side and a beaver is on the other side.
Oregon became a state on Valentine's Day (February 14) in 1859. Crater Lake, located in Oregon, is the deepest lake in the United States and the ninth deepest lake in the world. The American beaver that brought trappers to the state also gave the state the nickname of Beaver State.
2. I was named after Queen Mary, wife of Charles I. I have three nicknames: Chesapeake State, Old Line State, and Free State. I have the honor of having the first railroad in the United States. Who am I?

Answer: Maryland

Maryland was referred to as the Old Line State by George Washington. He referred to the state as such in honor of the troops who fought during the Revolutionary War. After Maryland was accused of not having a prohibition law, a Maryland newspaper editor suggested the state should be known as the Free State. Baltimore, Maryland was the site of the first railroad station built in 1830. Maryland became the seventh state to join the union on April 28, 1788.
3. I was created out of the territory that later became Illinois, Minnesota, and Wisconsin. One of my cities is named Santa Claus and I was the home of Elvis Presley's last concert. Who am I?

Answer: Indiana

Congress passed the resolution for the Indiana territory in 1800. When the Indians moved or were forcibly moved from the area, Indiana retained the same name. On December 11, 1816, Indiana became the nineteenth state to enter the union.
4. Thanks to George Washington, I was the first capital of the United States under the Constitution. There are many sites to see when you vacation here. I was named after a duke. Who am I?

Answer: New York

New York became the eleventh state of the union on July 26, 1788. The English took over the state from the Dutch and named New York after the Duke of York, James II. The world's oldest cattle ranch is in Montauk, NY.
5. My river borders six states. I am nicknamed the Buckeye State. Who am I?

Answer: Ohio

Although Ohio was granted statehood in 1803, it was not officially granted statehood until 1953 due to a bill oversight. The Ohio River borders Pennsylvania, West Virginia, Ohio, Kentucky, Illinois, and Indiana. The name Ohio comes from the Iroquois word meaning "large".
6. I share the same name as one of the longest rivers in the United States, which borders me. I am the birthplace of the King of Rock and Roll. Who am I?

Answer: Mississippi

Mississippi became the twentieth state in December 1817. It is known as the Magnolia state. Mississippi became the first state to have a successful heart transplant surgery conducted at the University of Mississippi Medical Center. The Missouri River is the longest river in the United States with a length of 2540 miles.

It empties into the Mississippi River, the second longest river in the United States.
7. I am the only single syllable US state. I was named by King Charles and my nickname is the Pine Tree state. Who am I?

Answer: Maine

Maine joined as the twenty-third state of the union on March 23, 1820. Its official tree is the white pine. Over 90% of the state is covered in forest and 3,500 miles of coastline. Mainers are the first people to see the sun rise in the United States.
8. A mining lobbyist called me the "gem of the mountains". I am famous for a purple gem called the star garnet. People everywhere enjoy my spuds. Who am I?

Answer: Idaho

Idaho was a word made up by George Willing. The state became the forty-third state to join the union on July 3, 1890.
9. I was named after an English king. The king hoped that the new state would help South Carolina from being overrun by Spanish people. Who am I?

Answer: Georgia

Georgia produces over two billion pounds of peanuts a year and holds the record for the world's largest peach cobbler. Georgia became the fourth state to enter the union on January 2, 1788.
10. Before my name was shortened, I was known as "The US territory south of the Ohio River". I am now known as the Volunteer State because my people will come if anyone calls. My football team is named for Greek gods. Who am I?

Answer: Tennessee

Tennessee became the sixteenth state to join the union in June of 1796. An Indian village called Tanasqui took residence in the area now known as Tennessee, which is where the name may have originated. In 1750, Governor James Glen of South Carolina gave the state the official name of Tennessee.
Source: Author pennie1478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series The Amnesia series:

This quiz list consists of my "Amnesia" series of quizzes.

  1. Bones With Amnesia Very Easy
  2. Countries with Amnesia Easier
  3. People With Amnesia Easier
  4. States with Amnesia Average
  5. Candy With Amnesia Easier

5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us