FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Washington DCThe Nations Capital
Quiz about Washington DCThe Nations Capital

Washington D.C.--The Nation's Capital Quiz


Welcome to America's capital city!

A multiple-choice quiz by Morrigan716. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. USA
  8. »
  9. D.C. Washington

Author
Morrigan716
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
96,847
Updated
Apr 12 23
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
4027
Last 3 plays: Guest 66 (8/15), Guest 32 (9/15), Guest 5 (8/15).
- -
Question 1 of 15
1. In what year did Washington become the nation's capital? Hint


Question 2 of 15
2. What does D.C. stand for?

Answer: (Three Words)
Question 3 of 15
3. True or False: Washington D.C.'s motto is "Equal Rights".


Question 4 of 15
4. What is Washington DC's official bird? Hint


Question 5 of 15
5. What is the official tree? Hint


Question 6 of 15
6. What is Washington's flower? Hint


Question 7 of 15
7. True or False: There are no skyscrapers in Washington DC.


Question 8 of 15
8. True or False: The Washington Monument is taller than any buildings in Washington D.C.


Question 9 of 15
9. Washington's geographic center is at Fifth and L Streets?


Question 10 of 15
10. Washington's highest point is Tenleytown at the Reno Reservoir?


Question 11 of 15
11. Washington D.C. was named for President George Washington?


Question 12 of 15
12. Who was the architect that designed the White House? Hint


Question 13 of 15
13. The Old Stone House is the oldest house still standing in Washington?


Question 14 of 15
14. In what year did the Smithsonian celebrate its 150th birthday? Hint


Question 15 of 15
15. On what street is the White House?

Answer: (Two Words)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 24 2024 : Guest 66: 8/15
Feb 14 2024 : Guest 32: 9/15
Jan 23 2024 : Guest 5: 8/15
Jan 14 2024 : aquamatt6571: 8/15
Jan 14 2024 : Guest 49: 8/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what year did Washington become the nation's capital?

Answer: 1790

Washington D.C. is one of the few large cities in the world that was designed before it was built.
2. What does D.C. stand for?

Answer: District of Columbia

Washington is the only city in the nation that is not part of any state. The capital lies within a segment of land that is administered by a city council and called the District of Columbia.
3. True or False: Washington D.C.'s motto is "Equal Rights".

Answer: False

The motto is "Justia Omnibus" or "Justitia Omimbus", translated as "justice to all" or "justice for all". "Equal Rights" is the state motto of Wyoming.
4. What is Washington DC's official bird?

Answer: Wood Thrush

Thoreau wrote of the wood thrush, "Whenever a man hears it, he is young, and nature is in her Spring; Whenever he hears it, it is a new world and a free country, and the gates of heaven are not shut against him."
5. What is the official tree?

Answer: Scarlet Oak

The scarlet oak is a very pretty tree that grows throughout the eastern United States.
6. What is Washington's flower?

Answer: American Beauty Rose

The American beauty rose is a favorite of Washington gardeners, and is given a prized place in many District gardens.
7. True or False: There are no skyscrapers in Washington DC.

Answer: True

It is believed by many that this is due to a law stating that no building can be taller than the Capitol. I actuality, it is due to the fire department putting limits on building heights in 1894 because their equipment didn't reach high enough to keep the tall buildings safe.

The Height of Buildings Act was passed in 1989, stating that the city skyline could not dominated by skyscrapers.
8. True or False: The Washington Monument is taller than any buildings in Washington D.C.

Answer: True

The Washington Monument is an obelisk, weighing in at 81,120 tons. At 555 feet and 5 1/8 inches tall, it is taller than the Capitol Building. The cornerstone for it was laid in 1848, and it was officially opened to the public in 1888.
9. Washington's geographic center is at Fifth and L Streets?

Answer: False

It is actually near Fourth and L Streets, NW.
10. Washington's highest point is Tenleytown at the Reno Reservoir?

Answer: True

Tenleytown is 410 feet above sea level.
11. Washington D.C. was named for President George Washington?

Answer: True

Washington was founded in a wooded and marshy area between Maryland and Virginia.
12. Who was the architect that designed the White House?

Answer: James Hoban

Hoban modeled the White House after the large manor houses that were popular in Britain and Ireland.
13. The Old Stone House is the oldest house still standing in Washington?

Answer: True

The Old Stone House was built by a cabinetmaker named Christopher Layman in 1764. The White House is the oldest public building and no longer considered a house.
14. In what year did the Smithsonian celebrate its 150th birthday?

Answer: 1996

The Smithsonian includes 16 museums and galleries in Washington.
15. On what street is the White House?

Answer: Pennsylvania Avenue

Pennsylvania Avenue has always been Washington's main street.
Source: Author Morrigan716

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ballykissangel before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Fifty Nifty States:

Here are all my state quizzes in one place.

  1. Alabama--The Yellowhammer State Average
  2. Alaska--The Last Frontier Tough
  3. Arizona--The Grand Canyon State Tough
  4. Arkansas-Land of Opportunity Average
  5. California--The Golden State Average
  6. Colorado--The Centennial State Average
  7. Connecticut--The Constitution State Average
  8. Delaware-The First State Average
  9. Florida--The Sunshine State Tough
  10. Georgia - The Peach State Average
  11. Hawaii--The Aloha State Tough
  12. Idaho--The Gem State Average

3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us