FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Zimbabwe  The Jewel of Africa
Quiz about Zimbabwe  The Jewel of Africa

Zimbabwe - The Jewel of Africa Quiz


Owing to its strong economy in the 1980s, Zimbabwe was once dubbed "The Jewel of Africa". What else do you know about this nation that is best remembered as the country that appears last in the alphabetical list of all nations? Let's find out!

A photo quiz by Matthew_07. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Africa
  8. »
  9. Zimbabwe

Author
Matthew_07
Time
3 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
408,435
Updated
Mar 20 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
858
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 64 (9/10), Jorinaf (10/10), doc_astro (10/10).
-
Question 1 of 10
1. In which part of the African continent is Zimbabwe located? Hint


Question 2 of 10
2. Zimbabwe borders four African nations. Which of the following countries is NOT one of them? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following bodies of water does Zimbabwe border? Hint


Question 4 of 10
4. Zimbabwe is strategically located between which two major African rivers? Hint


Question 5 of 10
5. Zimbabwe is home to the world's largest man-made lake by volume. Which lake, located in the northern region of Zimbabwe, along the Zambian border, is being described? Hint


Question 6 of 10
6. Which large waterfall, known as Mosi-oa-Tunya (The Smoke That Thunders) in the Lozi language, is located on the Zambia-Zimbabwe border? Hint


Question 7 of 10
7. Zimbabwe is divided into ten administrative divisions - Bulawayo, Harare, Manicaland, Mashonaland Central, Mashonaland East, Mashonaland West, Masvingo, Matabeleland North, Matabeleland South, and Midlands. What are these administrative divisions called? Hint


Question 8 of 10
8. When Zimbabwe gained its independence from the UK in 1980, the then President of Tanzania, Julius Nyerere, told the first Prime Minster of Zimbabwe, "You have the jewel of Africa in your hands, now look after it." Which Zimbabwean politician, who served as the first Prime Minster of the nation, from 1980 to 1987, later served as the nation's President, from 1987 to 2017? Hint


Question 9 of 10
9. The capital of Zimbabwe, Harare, is the financial and commercial center of the nation. Named after a UK Prime Minister, what is Harare's former name? Hint


Question 10 of 10
10. Zimbabwe experienced massive economic crisis in the late 2000s. The hyperinflation had resulted in the issuance of banknotes with denominations up to 100 trillion dollars. Which intriguing geomorphological features are featured on the obverse of the banknote? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Most Recent Scores
May 14 2024 : Guest 64: 9/10
May 13 2024 : Jorinaf: 10/10
Apr 18 2024 : doc_astro: 10/10
Apr 15 2024 : Guest 201: 9/10
Apr 14 2024 : piperjim1: 6/10
Apr 02 2024 : Guest 163: 10/10
Mar 31 2024 : Rudd13: 9/10
Mar 23 2024 : Froya: 8/10
Mar 22 2024 : Guest 154: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which part of the African continent is Zimbabwe located?

Answer: Southern Africa

The African continent is geographically divided into five main regions - northern, eastern, central, southern, and western. The Republic of Zimbabwe is located in Southern Africa, or specifically, Southeast Africa.
2. Zimbabwe borders four African nations. Which of the following countries is NOT one of them?

Answer: Algeria

Zimbabwe's neighboring countries include Botswana, Mozambique, South Africa, and Zambia. Algeria is located in northern Africa. Namibia is located approximately 150 meters (492 feet) from the westernmost point of Zimbabwe.

Due to this mere 150 meters, the borders of Botswana-Namibia-Zambia-Zimbabwe, is, strictly speaking, not a quadripoint. Instead, this region contains two tripoints (Botswana-Namibia-Zambia and Botsawna-Zambia-Zimbabwe).
3. Which of the following bodies of water does Zimbabwe border?

Answer: None; it is a landlocked nation

Zimbabwe is one of the 16 landlocked African nations. The other 15, in alphabetical order, are Botswana, Burkina Faso, Burundi, Central African Republic, Chad, Ethiopia, Lesotho, Malawi, Mali, Niger, Rwanda, South Sudan, Swaziland, Uganda, and Zambia.
4. Zimbabwe is strategically located between which two major African rivers?

Answer: Limpopo and Zambezi

Located along the border of Zambia and Zimbabwe, the Zambezi River, also spelled Zambesi, flows into the Indian Ocean. The Limpopo River, which originates in South Africa, also flows into the Indian Ocean.
5. Zimbabwe is home to the world's largest man-made lake by volume. Which lake, located in the northern region of Zimbabwe, along the Zambian border, is being described?

Answer: Lake Kariba

The construction of the Kariba Dam began in 1955, and the work completed in 1959. The dam created Lake Kariba.

Lake Victoria is Africa's largest lake. Lake Baikal is located in Russia, whereas Lake Titicaca is located in South America.
6. Which large waterfall, known as Mosi-oa-Tunya (The Smoke That Thunders) in the Lozi language, is located on the Zambia-Zimbabwe border?

Answer: Victoria Falls

Scottish explorer David Livingstone sighted the magnificent Victoria Falls in 1855. He named the waterfall after Queen Victoria.

The waterfall has a combined width of 1,708 meters (5,604 feet), and a maximum height of 108 meters (354 feet). The site has been inscribed as a UNESCO World Heritage Site in 1989.
7. Zimbabwe is divided into ten administrative divisions - Bulawayo, Harare, Manicaland, Mashonaland Central, Mashonaland East, Mashonaland West, Masvingo, Matabeleland North, Matabeleland South, and Midlands. What are these administrative divisions called?

Answer: Provinces

Zimbabwe is divided into ten provinces. Out of these ten provinces, two of them are cities, namely Bulawayo and Harare. The provinces are further divided into districts, and subsequently, wards.
8. When Zimbabwe gained its independence from the UK in 1980, the then President of Tanzania, Julius Nyerere, told the first Prime Minster of Zimbabwe, "You have the jewel of Africa in your hands, now look after it." Which Zimbabwean politician, who served as the first Prime Minster of the nation, from 1980 to 1987, later served as the nation's President, from 1987 to 2017?

Answer: Robert Mugabe

Robert Gabriel Mugabe (1924 - 1992) was born in Kutama, Southern Rhodesia. He was a prominent political figure in Zimbabwe for almost four decades. "The Black Scholar" described him as "either one of the world's great tyrants or a fearless nationalist who has incurred the wrath of the West."
9. The capital of Zimbabwe, Harare, is the financial and commercial center of the nation. Named after a UK Prime Minister, what is Harare's former name?

Answer: Salisbury

Harare was known as Salisbury prior to 1982. The city was named after Lord Salisbury, who served as the Prime Minister of the UK from 1895 until 1902.
10. Zimbabwe experienced massive economic crisis in the late 2000s. The hyperinflation had resulted in the issuance of banknotes with denominations up to 100 trillion dollars. Which intriguing geomorphological features are featured on the obverse of the banknote?

Answer: Balancing rocks

The Chiremba Balancing Rocks are featured on the obverse of the 100 trillion (100,000,000,000,000) Zimbabwean dollar banknote, issued by the Reserve Bank of Zimbabwe.

Another famous balancing rocks called the Mother and Child inselberg, are located in the Matopos National Park.
Source: Author Matthew_07

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Alphabetical Countries:

My FT goal is to write a geography quiz for each of the 195 countries in the world. I humbly present you - an epic world tour visiting all the countries in the world. Enjoy the educational and scenic tours!

  1. Belize - Hidden Jewel of Central America Easier
  2. Brunei - The Green Heart of Borneo Easier
  3. Cambodia - The Land of Khmers Easier
  4. Costa Rica - The Rich Coast Easier
  5. Dominican Republic - The Nation That Has It All Easier
  6. DR Congo aka Congo-Kinshasa Easier
  7. El Salvador - The Land of Volcanoes Easier
  8. Eritrea - Land of the Sea Very Easy
  9. Eswatini - Land of the Swazis Easier
  10. Federated States of Micronesia - The FSM Easier
  11. Gabon - Africa's Last Paradise Easier
  12. Guatemala - The Land of Eternal Spring Easier

5/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us