Quiz about AfroAmerican History in PG County MD
Quiz about AfroAmerican History in PG County MD

Afro-American History in P.G. County, MD Quiz


What do you know about Afro-American history in this county near Washington, DC?

A multiple-choice quiz by severnriver. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. African-American

Author
severnriver
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
275,539
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
668
Awards
Top 20% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Prince George's County, Maryland, is a very important county to the African-American community. Which of these is NOT a factor in it being important? Hint

Prince George's County is one of the most affluent African-American counties in the US.
Prince George's County has had several African-American school superintendents.
Prince George's County has had an African-American county commisioner.
Prince George's County is home to a major African-American art museum.

2. Which famous boxer grew up in Prince George's County? Hint

Muhammad Ali
Larry Holmes
Mike Tyson
Sugar Ray Leonard

3. Which presidential candidate spoke in Laurel, Maryland, and almost caused a race riot with his segregationist rhetoric? Hint

Al Sharpton
Lyndon LaRouche
George Wallace
Richard Nixon

4. What university started in a church in Baltimore, serving freed slaves, and later moved to a site in Prince George's County? Hint

Upper Marlboro University
Bowie State University
University of Maryland at Laurel
Riverdale State University

5. What famous entertainer spoke in Prince George's County in November, 2007, urging the attendees to fight for racial progress in the United States? Hint

Denzel Washington
Eddie Murphy
Patti LaBelle
Harry Belafonte

6. What is the largest African-American church in Prince George's County? Hint

Evangelical Temple
Glenarden Baptist Church
AME Mount Oak Church
Jericho CIty of Praise

7. Unfortunately, the institution of slavery existed in Prince George's County. What type of farm was a slave in Prince George's County most likely to work on? Hint

a cotton farm
a corn farm
a tobacco farm
a dairy farm

8. What important event happened in Prince George's County in 1973? Hint

the first African-American county commissioner was elected
schools were desegregated by busing
the first African-American school superintendent was chosen
the University of Maryland was desegregated

9. What school is named after a WWII African- American aviator? Hint

Curtis Robinson Middle School
James Allison Middle School
Charles Flowers H.S.
Thomas Harris Sr., H.S.

10. What is the oldest planned African-American community in the Washington area? Hint

Fairmont Heights
Laurel
Greenbelt
Glenarden


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Prince George's County, Maryland, is a very important county to the African-American community. Which of these is NOT a factor in it being important?

Answer: Prince George's County is home to a major African-American art museum.

Although Prince George's County does not have a major African-American art museum, the Smithsonian National Museum of African Art museum is in nearby Washington, DC. The other answers are all true.
2. Which famous boxer grew up in Prince George's County?

Answer: Sugar Ray Leonard

Sugar Ray Leonard grew up in Palmer Park, Maryland, which still had a boxing studio in 2007. Leonard was a talented boxer as a teenager, and he earned a Golden Gloves championship before entering Parkdale High School in the mid-1970s.
3. Which presidential candidate spoke in Laurel, Maryland, and almost caused a race riot with his segregationist rhetoric?

Answer: George Wallace

The ex-governor of Alabama, George Wallace, spoke at a rally to a crowd of both whites and blacks. His words were inflammatory, and some people in the crowd grew angry. In fact, he was shot at that rally, but the gunman (Arthur Bremer) was motivated not by politics but by personal ego, according to Wikipedia.
4. What university started in a church in Baltimore, serving freed slaves, and later moved to a site in Prince George's County?

Answer: Bowie State University

After moving to Prince George's County, this school specialized in training African-American students to be teachers. It is situated on approximately 187 wooded acres in Bowie, Maryland, and it now offers many different degrees to a diverse student population.
5. What famous entertainer spoke in Prince George's County in November, 2007, urging the attendees to fight for racial progress in the United States?

Answer: Harry Belafonte

According to the Washington Post, Belafonte decried the fact that "there are more jail cells than classrooms" in the United States.
6. What is the largest African-American church in Prince George's County?

Answer: Jericho CIty of Praise

Jericho City of Praise was built on land given by the Redskins organization prior to the Redskins' building their new FedEx stadium. The church complex is huge.
7. Unfortunately, the institution of slavery existed in Prince George's County. What type of farm was a slave in Prince George's County most likely to work on?

Answer: a tobacco farm

Tobacco was a big crop in Prince George's County, especially in the southern part of the county. One southern Prince George's County town, Upper Marlboro, was a major tobacco trading center.
8. What important event happened in Prince George's County in 1973?

Answer: schools were desegregated by busing

Court-ordered busing to desegregate the county public schools began in 1973. Schoolchildren, both white and black, were bused from their neighborhood schools in order to change the same-race composition of many schools.
9. What school is named after a WWII African- American aviator?

Answer: Charles Flowers H.S.

Charles Herbert Flowers, Jr. was a Tuskegee airman who lived in Prince George's County. The school, named in his honor, has a science and technology program and an Air Force ROTC program.
10. What is the oldest planned African-American community in the Washington area?

Answer: Fairmont Heights

According to a Prince George's County board of education publication, Fairmont Heights was started in the early 1900s by two men who purchased 50 acres and laid them out in lots for African-Americans to buy. The town was later incorporated in 1935.

I hope you enjoyed this quiz- and please leave a rating (at the bottom right of the screen). Thanks!
Source: Author severnriver

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : Guest 83: 4/10
Jan 03 2023 : Guest 173: 0/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us