Quiz about Know Your Board Games
Quiz about Know Your Board Games

Know Your Board Games? Trivia Quiz


There are lots and lots of board games to choose from to relieve the boredom of those long dark winter evenings, so let's see how much notice you take when playing them, and how much you know about them!

A multiple-choice quiz by skyvet. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Games & Toys

Author
skyvet
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
316,992
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1178
Last 3 plays: Guest 204 (0/10), Guest 174 (4/10), Guest 95 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In the standard UK version of Monopoly, how many properties could you buy, but never build houses or hotels on? Hint

2
6
4
8

2. In the game of Scrabble (standard English language edition), how many tiles in total are available to choose from at the start of a game? Hint

120
150
110
100

3. Back to Monopoly now. In the UK version of the game, how much money does each player receive from the bank to start the game with? Hint

1000 pounds
2000 pounds
500 pounds
1500 pounds

4. At the start of a game of American Checkers (or English Draughts), how many squares are unoccupied by playing pieces, INCLUDING the white squares which are not used in the game? Hint

36
40
38
42

5. Enough of the numbers for now - let's move on to Cluedo (Clue in the USA). There are four secret passages on the board, each leading to another room in the mansion. Where does the secret passage lead to from the study? Hint

The conservatory
The kitchen
The lounge
The dining room

6. In the game of Chess, the Castle is the alternate name for which piece? Hint

Knight
Rook
Bishop
Pawn

7. In the Milton Bradley variant of the Battleship game, 5 "hits" by your opponent are required to sink which class of ship in your fleet? Hint

Aircraft Carrier
Submarine
Battleship
Destroyer

8. Back to the UK version of Monopoly now - which of the following railway stations does NOT feature on the board? Hint

Kings Cross
Fenchurch Street
Marylebone
St. Pancras

9. Which board game for two players involves army officers and men attempting to capture the enemy's flag in order to win the game? Hint

Colour Quest
Assault Troop
Stratego
Guerrilla Tactics

10. Originally called Chutes and Ladders, the popular children's board game Snakes and Ladders was first introduced into the UK in the 19th century. In which country did the game originate? Hint

Persia
Turkey
India
China


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the standard UK version of Monopoly, how many properties could you buy, but never build houses or hotels on?

Answer: 6

You cannot build on either of the two utilities, nor on the four railway stations.
2. In the game of Scrabble (standard English language edition), how many tiles in total are available to choose from at the start of a game?

Answer: 100

E is the most populous letter, with 12 available at the start of the game. The letters Q, X, and Z have only one of each, but are worth the most points when played, and there are 2 blank tiles, which a player can nominate to represent any letter of the alphabet, although they do not score any points when played.
3. Back to Monopoly now. In the UK version of the game, how much money does each player receive from the bank to start the game with?

Answer: 1500 pounds

Each player receives 2x500 notes, 4x100, 1x50, 1x20, 2x10, 1x5, and 5x1. The American version of the game now has the same amount of notes issued to players, but of course they're in $ US instead of Sterling.
4. At the start of a game of American Checkers (or English Draughts), how many squares are unoccupied by playing pieces, INCLUDING the white squares which are not used in the game?

Answer: 40

There are 64 squares on a Draughts/Chess board. Each player starts a game of Draughts with 12 pieces, so 2x12=24, 64-24=40! And I worked that out without using a calculator!
5. Enough of the numbers for now - let's move on to Cluedo (Clue in the USA). There are four secret passages on the board, each leading to another room in the mansion. Where does the secret passage lead to from the study?

Answer: The kitchen

The four rooms situated at the corners of the board each have a secret passage. The lounge and the conservatory are also connected. The dining room was the red herring, as it does not have a secret passage.
6. In the game of Chess, the Castle is the alternate name for which piece?

Answer: Rook

Chess as we know it today is thought to date from 15th century Europe, although it is believed that it actually based on a game devised in India even longer ago than that! It is a great game of strategy once you've mastered the basics!
7. In the Milton Bradley variant of the Battleship game, 5 "hits" by your opponent are required to sink which class of ship in your fleet?

Answer: Aircraft Carrier

In a variation of the game, the Destroyer is replaced by a Cruiser, but it still takes 5 hits to sink an Aircraft Carrier in either version.
8. Back to the UK version of Monopoly now - which of the following railway stations does NOT feature on the board?

Answer: St. Pancras

Liverpool Street is the 4th correct station in the game. The real life station of St.Pancras is the London terminus for the Eurostar train service to France and Belgium via the Channel Tunnel.
9. Which board game for two players involves army officers and men attempting to capture the enemy's flag in order to win the game?

Answer: Stratego

The game is played on a board of 100 squares, although there are 8 "unplayable" squares in the center of the board, depicted as lakes, to make play more difficult. As neither player can see their opponent's pieces, it really is a game of strategy!
10. Originally called Chutes and Ladders, the popular children's board game Snakes and Ladders was first introduced into the UK in the 19th century. In which country did the game originate?

Answer: India

It's good to land on a ladder, as you go up, but bad to land on a snake, which you slither down!
Source: Author skyvet

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 23 2023 : Guest 204: 0/10
Jan 08 2023 : Guest 174: 4/10
Dec 07 2022 : Guest 95: 3/10

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us