Quiz about Lets Get Sauced
Quiz about Lets Get Sauced

Let's Get Sauced! Trivia Quiz


Test your sauce acumen by correctly identifying these sauces or condiments from various regions and culinary styles.

A multiple-choice quiz by TelegramSam1. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink

Author
TelegramSam1
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
282,013
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
9765
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 106 (2/10), Guest 173 (6/10), Guest 185 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What sauce consists of white wine, shallots, peppercorn, and tarragon reduced together and sieved into Hollandaise sauce? Hint

Lyonnaise
Roux
Bearnaise
Bechamel

2. Served as an appetizer with bread or as a condiment, what Mediterranean sauce consists of yogurt pureed with cucumbers, garlic, salt, and olive oil? Hint

Tzatziki
Khaballah
Pilafi
Anjeliki

3. Similar in consistency to jelly or relish, what sauce consists of fruit, sugar, vinegar, and sometimes onion, mixed together and simmered slowly, resulting in a fragrant, sweet and sour taste? Hint

Wasabi
Mole
Tandoori
Chutney

4. What type of sauce, French in origin, derives its body from pureed fruits or vegetables simmered down? Hint

Creme Anglais
Coulis
Bourgenonne
Chateaubrionne

5. What sauce, consisting of mayonnaise, anchovy paste, mustard, capers, and chopped pickles, is pureed and served as a dressing for cold meats, poultry, or seafood? Hint

Tartar
Tancerre
Remoulade
Picante

6. Technically more an appetizer than a sauce, what spread consists of pureed olives, capers, and olive oil? Hint

Tahini
Olio e Aglio
Moussaka
Tapenade

7. Derived from the Italian word for "in an angry mood", what tomato-based sauce is spiked with pancetta, garlic, and a generous portion of crushed red pepper flakes? Hint

Enojado
Barracia
Pistoffo
Arrabiata

8. Though it literally translates to "seafood", this sauce actually contains no fish. Ingredients include soybeans, white vinegar, water, rice, salt, flour, red chiles, garlic, and, often, sweet potatoes. What Asian sauce is this? Hint

Shiso
Soy
Hoisin
Teriyaki

9. What is a thick, smooth heavy creme widely used in France as a thickening agent in soups or a topping for desserts? Hint

Demi-Glaze
Beaujolais
Mascarpone
Crème Fraîche

10. Most often used in the cuisine of the Provence, what type of sauce consists of olive oil with bread crumbs, garlic, saffron, and chile peppers? Hint

Pauillac
Pomerol
Rouille
Moulis


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What sauce consists of white wine, shallots, peppercorn, and tarragon reduced together and sieved into Hollandaise sauce?

Answer: Bearnaise

Bearnaise is an excellent companion to beef tenderloin or shellfish.
2. Served as an appetizer with bread or as a condiment, what Mediterranean sauce consists of yogurt pureed with cucumbers, garlic, salt, and olive oil?

Answer: Tzatziki

Tzatziki is most commonly served in the U.S. with gyros or souvlaki, and may often include dill or mint.
3. Similar in consistency to jelly or relish, what sauce consists of fruit, sugar, vinegar, and sometimes onion, mixed together and simmered slowly, resulting in a fragrant, sweet and sour taste?

Answer: Chutney

Originating in India, chutney was imported to Western Europe in the 17th century. Though many variations exist, mango is the most common style of this accompaniment, often served with seafood or pork.
4. What type of sauce, French in origin, derives its body from pureed fruits or vegetables simmered down?

Answer: Coulis

Due to its versatility, a coulis can be a delicious companion to anything from salmon to ice cream!
5. What sauce, consisting of mayonnaise, anchovy paste, mustard, capers, and chopped pickles, is pureed and served as a dressing for cold meats, poultry, or seafood?

Answer: Remoulade

Though French in origin, remoulade is popular in Northern Europe and the U.S., particularily in Creole cuisine.
6. Technically more an appetizer than a sauce, what spread consists of pureed olives, capers, and olive oil?

Answer: Tapenade

Often served spread over baguette slices, olive tapenade is also an excellent accompaniment to lamb skewers.
7. Derived from the Italian word for "in an angry mood", what tomato-based sauce is spiked with pancetta, garlic, and a generous portion of crushed red pepper flakes?

Answer: Arrabiata

A recent survey taken of Britons revealed that nearly two-thirds of them think that "arrabiata" is a sexually transmitted disease of some kind.
8. Though it literally translates to "seafood", this sauce actually contains no fish. Ingredients include soybeans, white vinegar, water, rice, salt, flour, red chiles, garlic, and, often, sweet potatoes. What Asian sauce is this?

Answer: Hoisin

Hoisin sauce, also called suckling pig sauce, is Chinese in origin and utilized in many Chinese barbecue and stir fry dishes, including Peking duck.
9. What is a thick, smooth heavy creme widely used in France as a thickening agent in soups or a topping for desserts?

Answer: Crème Fraîche

Wonderfully versatile, crème fraîche works with vegetables and starches as well as fruit, cakes, or cobblers.
10. Most often used in the cuisine of the Provence, what type of sauce consists of olive oil with bread crumbs, garlic, saffron, and chile peppers?

Answer: Rouille

Rouille is served as a garnish with fish and fish soup, notably Bouillabaise. The other three choices are red wines.
Source: Author TelegramSam1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Leau before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 106: 2/10
Today : Guest 173: 6/10
Dec 01 2022 : Guest 185: 7/10
Dec 01 2022 : Guest 24: 9/10
Nov 30 2022 : Guest 86: 9/10
Nov 30 2022 : Guest 75: 7/10
Nov 30 2022 : Guest 216: 8/10
Nov 28 2022 : Guest 96: 4/10
Nov 27 2022 : Guest 90: 8/10

Score Distribution

quiz
12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us