Quiz about Liqueur
Quiz about Liqueur

Liqueur Trivia Quiz


Liqueur is technically a sweetened (and flavoured) Liquor - the origins of some of them are quite interesting, to say the least.

A multiple-choice quiz by ace_sodium. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Beers and Spirits Wines

Author
ace_sodium
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
126,676
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
8197
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Flyingbustub (6/10), Guest 83 (8/10), Guest 24 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. This liqueur was invented in 1797; it soon gained popularity amongst the fairer sex. It was also one of the first liqueurs to be advertised. However its manufacture was always shrouded in controversy due to one of its ingredients, wormwood to be precise. It was subsequently banned in many countries. Which 'Green Fairy' am I talking about? Hint

Pernod
Absinthe
Brandy
Cognac

2. The liqueur gets its name from a Jamaican 'Aunt Maria'. It is the one of the most popular coffee liqueurs in the world. What is this liqueur known as? Hint

Mia Maya
Tia Maria
Mia Mary
Kahlua

3. This liqueur was similar to the 'Green Fairy' liqueur but it didn't have the wormwood. Picasso's painting 'The Glass and the Bottle' featured this liqueur's bottle in cubist mode. Which liqueur am I referring to? Hint

Tuaca
Sambuca
Pernod
Galliano

4. This liqueur has been a rich history. Created in 1880, it is one of the most popular liqueurs of all time. Escoffier used it as an ingredient for his culinary masterpiece Crepe Suzette. Cesar Ritz was so impressed with this liqueur that he was among the first to introduce it at his hotels. It is mostly drunk as an after-dinner drink or is used as an ingredient for premium cocktails. Which Cognac based liqueur am I talking about? Hint

A J
Grand Cognac
Grand Marnier
Champagne

5. The liqueur with a unique heritage; this liqueur, made by monks, has seen through many a rough period including an attempt by Napoleon to manufacture the liqueur himself. It was also the preferred drink of the nobility (even the Tsar Nicholas II was said to be an addict of this liqueur). Which herb based drink am I talking about? Hint

Patricks
Benedictine
Chartreuse
Fuylkia

6. This liqueur (now generic) was made popular because of its presence in a cocktail called 'Kir' and 'Kir Royale'. The most famous brand of these liqueurs is made by the house of Legay -Legoute. Which crème liqueur is being mentioned here? Hint

Creme de Chocalat
Creme de Menthe
Creme de Cassis
Creme de Mocha

7. The quest for an herbal medicine led Dr. J.G.B Siegert (an army surgeon) to Venezuela, enrolled under Simon Bolivar. He ended up creating one of the world's leading aromatic bitters, a must-have in all bars. Which bitter is this? Hint

Underberg
Bolivar Bitters
Kalian
Angostura Bitters

8. One of the relatively new liqueurs, this Japanese product was launched in the U.S.A at Studio 54 (NY). It was associated with the movie 'Saturday Night Fever'. Which green liqueur is this? Hint

Meloni
Midori
Absinthe
Julitre

9. This liqueur has a rich and colourful history - it was the personal 'eau de vie' of Bonnie Prince Charles, who gave it to one John MacKinnon to thank the latter for the support he gave to the Prince in his war against George I (Jacobite Rebellion). The first bottles of this exquisite Liqueur went into sale in 1908 and weathered many an immediate storm including the then Prime Minister Lloyd George's move to increase tax on whisky products. What is the name of this 'drink that satisfies'? Hint

Glenmorangie
Drambuie
Baileys
Sheridans

10. Time for one more Monk's liqueur! This liqueur toasts to the good and great God. This liqueur was made during the Renaissance by a Venetian monk (using 27 herbs) - it gained instant popularity amongst the French nobility. However during the French revolution and its aftermath, the recipe was thought to have been lost forever. It was, by chance, that Alexandre Le Grand, found the recipe book in the Fecamp library in 1863. There has been no looking back since. Which liqueur has this unique heritage? Hint

Benedictine
Sevilleuse
Chartreuse
Julitre


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This liqueur was invented in 1797; it soon gained popularity amongst the fairer sex. It was also one of the first liqueurs to be advertised. However its manufacture was always shrouded in controversy due to one of its ingredients, wormwood to be precise. It was subsequently banned in many countries. Which 'Green Fairy' am I talking about?

Answer: Absinthe

Absinthe (invented by Dr. Pierre Ordinaire) was called the 'La fee verte' because of its colour. It gained instant notoriety because of the 'Absinthe murder' (One Mr. Lanfray, supposedly after having two shots of Absinthe, become so intoxicated and killed his wife). It was banned in the U.S of A in 1912 and this ban was followed by many other countries.
2. The liqueur gets its name from a Jamaican 'Aunt Maria'. It is the one of the most popular coffee liqueurs in the world. What is this liqueur known as?

Answer: Tia Maria

According to legend, a young girl was separated from her family during the colonial wars. Her maid Maria managed to save some of her possessions, one of which was a small treasure box which contained the secret recipe of the liqueur.
3. This liqueur was similar to the 'Green Fairy' liqueur but it didn't have the wormwood. Picasso's painting 'The Glass and the Bottle' featured this liqueur's bottle in cubist mode. Which liqueur am I referring to?

Answer: Pernod

Pernod was created by Henri Louis Pernod. Initially it contained wormwood (so it is technically absinthe then) which was later removed because of wormwood's depressant properties.
4. This liqueur has been a rich history. Created in 1880, it is one of the most popular liqueurs of all time. Escoffier used it as an ingredient for his culinary masterpiece Crepe Suzette. Cesar Ritz was so impressed with this liqueur that he was among the first to introduce it at his hotels. It is mostly drunk as an after-dinner drink or is used as an ingredient for premium cocktails. Which Cognac based liqueur am I talking about?

Answer: Grand Marnier

Grand Mariner was created by Alexandre Marnier-Lapostolle. Escoffier created the dish in honour of then Prince of Wales (and future King) Edward VII.
5. The liqueur with a unique heritage; this liqueur, made by monks, has seen through many a rough period including an attempt by Napoleon to manufacture the liqueur himself. It was also the preferred drink of the nobility (even the Tsar Nicholas II was said to be an addict of this liqueur). Which herb based drink am I talking about?

Answer: Chartreuse

Chartreuse, initially manufactured as a medicine, is now sold in two major varieties - Green and Yellow. Napoleon tried to seize the recipe by claiming it for the 'Secret Recipes Commission'. However the recipe was found to be too complicated for the latter and was endorsed 'refused'. Chartreuse is one of the very few products in which the CEO of the company has no knowledge of the ingredients, the manufacturing process and has no control over the work force!
6. This liqueur (now generic) was made popular because of its presence in a cocktail called 'Kir' and 'Kir Royale'. The most famous brand of these liqueurs is made by the house of Legay -Legoute. Which crème liqueur is being mentioned here?

Answer: Creme de Cassis

Crème de Cassis is a blackcurrant flavored liqueur. The 'Kir' cocktail was named after Canon Felix Kir, priest/mayor/French resistance fighter from Dijon.
7. The quest for an herbal medicine led Dr. J.G.B Siegert (an army surgeon) to Venezuela, enrolled under Simon Bolivar. He ended up creating one of the world's leading aromatic bitters, a must-have in all bars. Which bitter is this?

Answer: Angostura Bitters

Contrary to popular belief, Angostura bitters get its name from a town in Venezuela and not from the Angostura bark. Incidentally there is no Angostura bark in the recipe.
8. One of the relatively new liqueurs, this Japanese product was launched in the U.S.A at Studio 54 (NY). It was associated with the movie 'Saturday Night Fever'. Which green liqueur is this?

Answer: Midori

Midori is manufactured by the Suntory group and it was launched in U.S.A in 1978. It has featured in many official cocktails of prestigious events like the 1984 Olympics, various IBA (International Bartenders Association) meets etc.
9. This liqueur has a rich and colourful history - it was the personal 'eau de vie' of Bonnie Prince Charles, who gave it to one John MacKinnon to thank the latter for the support he gave to the Prince in his war against George I (Jacobite Rebellion). The first bottles of this exquisite Liqueur went into sale in 1908 and weathered many an immediate storm including the then Prime Minister Lloyd George's move to increase tax on whisky products. What is the name of this 'drink that satisfies'?

Answer: Drambuie

Drambuie gets its name from the Gaelic 'An Dram Buidheach' or 'the drink that satisfies'. It is generally referred underneath a Drambuie advertisement - 'prepared from a recipe of the " '45".
The '45 refers to the fact that Bonnie Charles (who had the initial recipe) came to Scotland (from Italy) in 1745. Drambuie is basically whisky and heather honey. It was in 1914 that the Drambuie Liqueur Company was formed (before that it was sold by W. Macbeth & sons).
10. Time for one more Monk's liqueur! This liqueur toasts to the good and great God. This liqueur was made during the Renaissance by a Venetian monk (using 27 herbs) - it gained instant popularity amongst the French nobility. However during the French revolution and its aftermath, the recipe was thought to have been lost forever. It was, by chance, that Alexandre Le Grand, found the recipe book in the Fecamp library in 1863. There has been no looking back since. Which liqueur has this unique heritage?

Answer: Benedictine

The book containing the recipe was by a Benedictine monk in 1791 however he was oblivious to its contents. You will find the sign "DOM" in every Benedictine bottle - what this means is "Deo Optimo Maximo" or "to God, Most Good, Most Great".
Warning: Drinking of alcohol may be injurious to health but studying or reading its history is NOT.
Source: Author ace_sodium

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : Flyingbustub: 6/10
Jan 29 2023 : Guest 83: 8/10
Jan 28 2023 : Guest 24: 4/10
Jan 20 2023 : mandy2: 7/10
Jan 19 2023 : Guest 86: 3/10
Jan 18 2023 : Guest 178: 8/10
Jan 13 2023 : Guest 217: 5/10
Jan 13 2023 : GoodVibe: 8/10
Jan 11 2023 : Tanda717: 5/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. What's In That Liqueur? Average
2. Spirits of the World Average
3. Potent Potables Easier
4. Drinks Tough
5. Adult Beverages I Tough
6. Booze 'N' Snacks Very Difficult
7. Alcoholic Drink Brands Very Difficult
8. Drinking All Over The World Tough
9. Down the Hatch Average
10. I Drink, Therefore I Am Average
11. Goldilocks and the Free Beers Average
12. Beers of Belgium Tough

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us