FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Be a Clown Be a Clown
Quiz about Be a Clown Be a Clown

Be a Clown, Be a Clown Trivia Quiz


So, you're going to run away from home and be a clown for the circus? Here is a quiz on some clown history.

A multiple-choice quiz by mlcmlc. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Performing Arts

Author
mlcmlc
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
334,694
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1434
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: PurpleComet (7/10), Guest 50 (5/10), Hayes1953 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. A 1910 arrangement of a piece, composed by Czech Julius Fučík, was titled "Thunder and Blazes" by Louis-Phillipe Laurendeau and sold in North America. This arrangement soon became associated with the entrance of the clowns. What is the name of the original tune composed in 1897? Hint


Question 2 of 10
2. Clowns were usually located in close proximity to the performance area to apply makeup, don costumes and be available for their next performance. Which of these is the traditional name of that area? Hint


Question 3 of 10
3. The costume should reflect the character of the clown. The tramp is usually attired in worn out and patched clothes, and character clowns, such as rodeo clowns, are usually in bright, exaggerated cowboy clothes. Which buffoon character is associated with a tri-corner cap, usually adorned with bells? Hint


Question 4 of 10
4. Learning to be a clown could well include researching the man credited with being the first whiteface clown, a performer who was active from 1780-1823. This man is still honored with an annual memorial service attended by clowns in full costume from all over the world. Who is so honored every February in a suburb of London, England?
Hint


Question 5 of 10
5. One skill that many clowns use to captivate an audience is juggling, either alone, or with others. The humor can arise from the objects, the characters, the style or other attributes. Most jugglers learn the basics with which juggling form? Hint


Question 6 of 10
6. This American clown was the first to include a mix of animals, acrobats and clowns. He was well known for his comic versatility. Can you identify which of these clowns was used for inspiration in the creation of "Uncle Sam"? Hint


Question 7 of 10
7. There is a clown tradition that each face's makeup must be unique and not copied from another. In 1946 Stan Bult, a member of the International Circus Clowns Club, began recording the different clown faces. What medium was used to record these images? Hint


Question 8 of 10
8. Though clowns ride cycles with one, two and three wheels, they can often be found exiting a small car in large numbers. Which circus first performed this clown gag in the 1950s? Hint


Question 9 of 10
9. A clown often uses props during a performance. Props could include a water emitting flower, balloons, puppets, etc. Which of these ugly, yellow props is often used for comic effect? Hint


Question 10 of 10
10. One performance art that a clown might add to their repertoire is mime. A mime performance generally tells a story, by one or more performers, in silence. The character of Bip the Clown, complete with striped shirt, top hat and red carnation, was created by which famous mime? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 21 2024 : PurpleComet: 7/10
May 18 2024 : Guest 50: 5/10
Apr 12 2024 : Hayes1953: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A 1910 arrangement of a piece, composed by Czech Julius Fučík, was titled "Thunder and Blazes" by Louis-Phillipe Laurendeau and sold in North America. This arrangement soon became associated with the entrance of the clowns. What is the name of the original tune composed in 1897?

Answer: Entrance of the Gladiators

Julius Fučík composed this piece while in the Czech army. He is also famous for composing over 300 marches, polkas and waltzes. The "Barnum and Bailey's Favorite" was composed specifically for that circus in 1913 by Karl King. "Over the Waves" was composed by Juventino Rosas and was sometimes used with the trapeze act. "Stars and Stripes Forever" was usually only played in emergencies to announce to the performers that something was wrong, and to draw the audience attention away from the problem.
2. Clowns were usually located in close proximity to the performance area to apply makeup, don costumes and be available for their next performance. Which of these is the traditional name of that area?

Answer: Clown Alley

Clowns were required to be close to the performing area as they were often used as a bridge from act to act, or to distract the audience in case of a problem. This term has now evolved to include any area where clowns congregate.
3. The costume should reflect the character of the clown. The tramp is usually attired in worn out and patched clothes, and character clowns, such as rodeo clowns, are usually in bright, exaggerated cowboy clothes. Which buffoon character is associated with a tri-corner cap, usually adorned with bells?

Answer: jester

Jesters were often employed by royal courts at the pleasure of the royal family. The jester costume would often be created with opposing colors on each side and often included a mock scepter.
4. Learning to be a clown could well include researching the man credited with being the first whiteface clown, a performer who was active from 1780-1823. This man is still honored with an annual memorial service attended by clowns in full costume from all over the world. Who is so honored every February in a suburb of London, England?

Answer: Joseph Grimaldi

Clowns are still referred to as a "Joey", a clown character created and performed by Joseph Grimaldi. Due to health issues, he retired at age 45 and died in 1837 aged 58. "Grimaldi is dead and hath left no peer", said the London Illustrated News.
5. One skill that many clowns use to captivate an audience is juggling, either alone, or with others. The humor can arise from the objects, the characters, the style or other attributes. Most jugglers learn the basics with which juggling form?

Answer: toss juggling

A depiction of juggling circa 1994-1781 BC was found in an Egyptian tomb. It is believed that juggling became associated with the circus and clowning when the first modern circus was opened in 1768 by Philip Astley in London. The Juggling Information Service Committee on Numbers Juggling (JISCON) maintains the world juggling records.
6. This American clown was the first to include a mix of animals, acrobats and clowns. He was well known for his comic versatility. Can you identify which of these clowns was used for inspiration in the creation of "Uncle Sam"?

Answer: Dan Rice

Dan Rice was said to be a friend to President Lincoln and Jefferson Davis. The expression "to jump on the bandwagon" originated when Rice campaigned for Zachary Taylor as president.
7. There is a clown tradition that each face's makeup must be unique and not copied from another. In 1946 Stan Bult, a member of the International Circus Clowns Club, began recording the different clown faces. What medium was used to record these images?

Answer: chicken eggs

Most of the original eggs were lost in 1965. Today the faces are painted on china-pot eggs, and many of the lost eggs have been reproduced. The faces created are not only representative of the makeup used, but wigs and hats are added as well.
8. Though clowns ride cycles with one, two and three wheels, they can often be found exiting a small car in large numbers. Which circus first performed this clown gag in the 1950s?

Answer: Cole Brothers Circus

How do they put so many clowns in the car? All of the interior is removed including the dashboard and trunk. The windows are painted except for a small spot for the driver to see through. The driver generally sits on a small stool and the clowns crowd with props.
9. A clown often uses props during a performance. Props could include a water emitting flower, balloons, puppets, etc. Which of these ugly, yellow props is often used for comic effect?

Answer: rubber chicken

It's believed that the rubber chicken was created in the 1930s by Loftus Novelty. However, the plucked, dead chicken has a longer history, possibly as a talisman or warning. There are several theories on how this came into comedic avenues.
10. One performance art that a clown might add to their repertoire is mime. A mime performance generally tells a story, by one or more performers, in silence. The character of Bip the Clown, complete with striped shirt, top hat and red carnation, was created by which famous mime?

Answer: Marcel Marceau

There are several anecdotes about how and when Marcel Marceau began miming. One story says that he began miming while protecting and quieting children from German soldiers. One story says that he began when confronted by German soldiers. Yet another story claims that he did not begin until he was enrolled in a school of dramatic arts. Whatever the truth may be, he brought the art of mime to a pinnacle of performance.
Source: Author mlcmlc

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series A Few in Humanities #1:

Some of my quizzes in the 'Humanities' category

  1. Gershwin: Name that Show Average
  2. So Hush Little Baby: A Musical Lullaby Quiz Average
  3. Unrequited Love, Musically Average
  4. Be a Clown, Be a Clown Average
  5. Same Gender Duets Average
  6. Opposing Gender Duets Average
  7. Social Critique, Musically Average
  8. Oh, What a Night! Easier
  9. Ten Clues to Ten Treasures Average
  10. Death, Musically Average

5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us