FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Precious Asian Art Terms
Quiz about Precious Asian Art Terms

'P'recious Asian Art Terms Trivia Quiz


Perhaps you aren't familiar with Asian related art terms? If not, take a look at these pearls of the Orient...and if you are an expert, this should prove a treat. Either way, I wish you luck!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art
  8. »
  9. Art Terms

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
110,974
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
410
- -
Question 1 of 10
1. In Chinese art and literature which fruit is used to symbolize immortality?
Hint


Question 2 of 10
2. A 'pyathat' is a tower with an odd number of roofs, five or seven, to be found in which of these countries?
Hint


Question 3 of 10
3. What is the ancient, sacred language of Theravada Buddhism?
Hint


Question 4 of 10
4. The art of Asia is not reserved for the visual or the performance, it also includes the art of gamesmanship. What is the Korean version of traditional game of 'Weiqi' (Chinese), otherwise known as 'Go' (Japanese)?
Hint


Question 5 of 10
5. The term 'Patola' refers to which of these items, produced in India?
Hint


Question 6 of 10
6. The 'corncob' shaped tower of the ancient Khmer Empire was known by which of the following names?
Hint


Question 7 of 10
7. These very common structures of Buddhist architecture are called 'zaydi' in Burma, 'chaitya' in Nepal, 'cedi' in Thailand and 'dagoba' in Sri Lanka. In the West, we commonly refer to these structures by what 'P' term?

Answer: (You may have seen this word in the name of some Chinese or Japanese restaurants...)
Question 8 of 10
8. A figure of Chinese Buddhist art, he is a bodhisattva who is believed to be the 'bringer of good fortune'. What is his Mandarin Chinese name?
Hint


Question 9 of 10
9. True or false: The pearl is a symbol of purity in Chinese art and literature.


Question 10 of 10
10. True or false: Chinese porcelain is quite fragile, with a degree of hardness of three on the Mohs Scale.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In Chinese art and literature which fruit is used to symbolize immortality?

Answer: Peach

The peach (taozi) tree is a very popular motif in painting, as is the peach blossom. Some famed works of literature that include the name peach include the 'Peach Blossom Spring' and the 'Peach Blossom Fan'. Traditionally, it is also thought that the peach blossom could ward off evil spirits, but I don't think it has ever been proven effective in this regard.

As for its qualities of extending longevity, we'll have to wait and see what experimentation confirms!
2. A 'pyathat' is a tower with an odd number of roofs, five or seven, to be found in which of these countries?

Answer: Burma

Like many towers inspired by Buddhist precepts, pyathats are designed to resemble the 'center of the universe'. Pyathat towers can be quite lofty, some over a couple hundred feet, and function to help funnel spirituality into the monks who meditate and pray inside. The roofs of these towers can be quite decorative, as you might have guessed...but they are not funnel shaped!
3. What is the ancient, sacred language of Theravada Buddhism?

Answer: Pali

Pali is an Indo-Aryan language, related to Sanskrit (and Hindi), which was spoken in South Asia during ancient times. Most of the key early writings of Buddhism were written using the Pali language, and it retains its sacred stature among Buddhist traditionalists even today.
4. The art of Asia is not reserved for the visual or the performance, it also includes the art of gamesmanship. What is the Korean version of traditional game of 'Weiqi' (Chinese), otherwise known as 'Go' (Japanese)?

Answer: Paduk

The game called 'Paduk' in Korea (also called Weiqi or Go) is played on a hollow wooden board with wires that resonate each time the small, stone pieces of each player are moved. The game is played between two people and the pieces are black and white, kind of like Othello. The boards, called padukp'an, are quite beautiful when crafted by an expert.
5. The term 'Patola' refers to which of these items, produced in India?

Answer: Tie-dyed fabric

The Indian state of Gujarat is famous for producing this fabric using the double 'ikat' technique. If you are curious about what 'ikat' means, please try my I/J Asian art terms quiz, but I will say that it is a tie-dyeing technique!
6. The 'corncob' shaped tower of the ancient Khmer Empire was known by which of the following names?

Answer: Prang

A Khmer-style Prang was a tower shrine (stupa) which became common during the reign of the Khmer empire in what is now modern Cambodia during the 11th-13th centuries. The architectural techniques behind the creation of Prangs were quite sophisticated, with highly decorative arches, domes and columns all employed. Typically, within these sorts of structures relics of the Buddha would be placed.
7. These very common structures of Buddhist architecture are called 'zaydi' in Burma, 'chaitya' in Nepal, 'cedi' in Thailand and 'dagoba' in Sri Lanka. In the West, we commonly refer to these structures by what 'P' term?

Answer: Pagoda

Like the Prang of the ancient Khmer, a pagoda is a shrine in which sacred relics of Buddhism might be kept. Apparently, the term 'pagoda' was first popularized in the West by Portuguese traders, but the term could have been derived by the Portuguese from the Sinhalese language of Sri Lanka.
8. A figure of Chinese Buddhist art, he is a bodhisattva who is believed to be the 'bringer of good fortune'. What is his Mandarin Chinese name?

Answer: Puxian

Puxian is not originally Chinese, but rather was borrowed by early Chinese Buddhist scholars from South Asia, where his Sanskrit name is Samanthabhadra. Puxian has an elephant for his steed and is symbolized by a small bottle, the sun and a lotus flower. Bodhisattvas are human beings who have reached enlightenment, but have compassion for human beings so remain on Earth to help others along the path to Nirvana.
9. True or false: The pearl is a symbol of purity in Chinese art and literature.

Answer: True

The pearl is considered to be the perfect jewel, according to Chinese tradition, because of its spherical shape and pure white color. Pearls were also used to symbolize a dragon, along with a wreath of fire. Mother-of-pearl is a substance used in the creation of lacquer-ware in both China and Vietnam, but pearls themselves are rarely used in Asian art.
10. True or false: Chinese porcelain is quite fragile, with a degree of hardness of three on the Mohs Scale.

Answer: False

Though it's true that porcelain can be broken by an angry person with a sledgehammer, true Chinese porcelain is quite sturdy, ranking a seven on the Mohs Scale. I wouldn't suggest testing this theory with your priceless Ming vase though, like I said...a good sledgehammer can do miracles when in the wrong hands! Thank you for giving this quiz a try, I hope you enjoyed it!
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us