Quiz about Lewis Carroll
Quiz about Lewis Carroll

Average Lewis Carroll Quiz | 10 Questions | Literature


Lewis Carroll has written many poems, his most popular ones are from his "Alice" books. I'll write a verse and you name the poem.

A multiple-choice quiz by Spikesgrl1. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. Lewis Carroll

Author
Spikesgrl1
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
135,363
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
711
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. "The sun was shining on the sea, shining with all his might: He did his very best to make the billows smooth and bright -- and this was odd, because it was the middle of the night. Hint

"The White Knight's Ballad"
"The Walrus and the Carpenter"
"Turtle Soup"
"Phantasmagoria"

2. "They sought it with thimbles, they sought it with care; They persued it with forks and hope; They threatened its life with a railway-share; They charmed it with smiles and soap."

Answer: (4 Words or 5 words)
3. "One winter night, at half-past nine, cold, tired, and cross, and muddy, I come home, too late to dine, and supper, with cigars and wine, Was waiting in the study." Hint

"Jabberwocky"
"Phantasmagoria"
"How Doth..."
"A Sea Dirge"

4. "Twas brillig and the slithy toves did gyre and gimble in the wabe; All mimsy were the borogoves and the mome raths outgrabe."

Answer: (One Word)
5. "Will you, won't you, will you, won't you, will you join the dance?" Hint

"The Mad Hatter's Song"
"The Mouse's Tale."
"The Duchess's Lullaby"
"The Lobster Quadrille"

6. "Speak roughly to your little boy, and beat him when he sneezes: He only does it to annoy, Because he knows it teases." Hint

"The Mock Turtle's Song"
"Turtle Soup"
"The Mad Hatter's Song"
"The Duchess's Lullaby"

7. "I have a fairy by my side which says I must not sleep, when once in pain I loudly cried it said 'You must not weep.'"

Answer: (Two Words)
8. "All in the golden afternoon full leisurely we glide; For both our oars, with little skill, by little arms plied, While little hands make vain pretence our wanderings to guide." Hint

"Dedication"
"Lays of Sorrow"
"Phantasmagoria"
"The Mad Gardener's Song"

9. "How cheerfully he seems to grin, How neatly spreads his claws, And welcomes little fishes in with gently smiling jaws!"

Answer: (five words)
10. "In winter, when the fields are white, I sing this song for your delight." Hint

"The White Knight's Ballad"
"Humpty Dumpty Recitation"
"Hiawatha's Photographing"
"The Mad Gardener's Song"


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "The sun was shining on the sea, shining with all his might: He did his very best to make the billows smooth and bright -- and this was odd, because it was the middle of the night.

Answer: "The Walrus and the Carpenter"

"The Walrus and the Carpenter" was a story told to Alice by Tweedle Dee and Tweedle Dum in "Through the Looking Glass."
2. "They sought it with thimbles, they sought it with care; They persued it with forks and hope; They threatened its life with a railway-share; They charmed it with smiles and soap."

Answer: The Hunting of the Snark

"The Hunting of the Snark" is about a group of guys hunting an animal called a Snark that sometimes turns out to be a dangerous animal called a Boojum. Boojums can take somebody with out leaving a trace.
3. "One winter night, at half-past nine, cold, tired, and cross, and muddy, I come home, too late to dine, and supper, with cigars and wine, Was waiting in the study."

Answer: "Phantasmagoria"

"A Sea Dirge" is from "Phantasmagoria."
4. "Twas brillig and the slithy toves did gyre and gimble in the wabe; All mimsy were the borogoves and the mome raths outgrabe."

Answer: Jabberwocky

Two beasts that are mentioned in "Jabberwocky" appear again in "The Hunting of the Snark." They are the Bandersnatch and the Jubjub Bird.
5. "Will you, won't you, will you, won't you, will you join the dance?"

Answer: "The Lobster Quadrille"

The Mock Turtle was singing about dancing lobsters and all that good stuff.
6. "Speak roughly to your little boy, and beat him when he sneezes: He only does it to annoy, Because he knows it teases."

Answer: "The Duchess's Lullaby"

This Lullaby had a chorus written into it: "Wow, wow, wow."
7. "I have a fairy by my side which says I must not sleep, when once in pain I loudly cried it said 'You must not weep.'"

Answer: My Fairy

This poem had a moral: "You mustn't." This was one of Carroll's earliest poems.
8. "All in the golden afternoon full leisurely we glide; For both our oars, with little skill, by little arms plied, While little hands make vain pretence our wanderings to guide."

Answer: "Dedication"

"Dedication" is in fact the dedication to "Alice's Adventures in Wonderland."
9. "How cheerfully he seems to grin, How neatly spreads his claws, And welcomes little fishes in with gently smiling jaws!"

Answer: How Doth

"How Doth..." was said by the Caterpiller in "Alice's Adventure's in Wonderland."
10. "In winter, when the fields are white, I sing this song for your delight."

Answer: "Humpty Dumpty Recitation"

Humpty Dumpty was in "Through the Looking Glass." He was the one who interpreted the first verse of "Jabberwocky" to Alice.
Source: Author Spikesgrl1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us