FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Wizards First Rule  Who Says What Part II
Quiz about Wizards First Rule  Who Says What Part II

"Wizard's First Rule" - Who Says What Part II Quiz


How well do you know the things people say in "Wizard's First Rule" by Terry Goodkind? Take this quiz to find out! WARNING: SPOILER ALERT!

A multiple-choice quiz by ELFlaura17. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors D-G
  8. »
  9. Terry Goodkind

Author
ELFlaura17
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
353,679
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
206
- -
Question 1 of 15
1. Richard and Kahlan have reached Richard's brother's house, but on their way inside, someone stops them, asking: "Invitation, sir?" Who was this? Hint


Question 2 of 15
2. At Michael's party, Richard gives Kahlan some ribs, and then some sausages, and with both, Kahlan asks him: "What creature's meat is this?"


Question 3 of 15
3. Richard and Kahlan have reached Zedd's house, and Zedd is frantic because he hadn't seen Richard since his father's death. Someone comments: "I can find a lost bug in a barn easier than I can find you when you get into your head not to be found!" Who was this? Hint


Question 4 of 15
4. Darken Rahl is coming, but Zedd doesn't want to leave without his rock, even though Richard thinks it is too big and heavy for him to carry. Where does Zedd say he put it, when Richard asks? Hint


Question 5 of 15
5. Zedd is explaining to Richard something something that Panis Rahl did in the last war. What does Zedd say died a lot in those times? Hint


Question 6 of 15
6. Richard is talking to Bill, the innkeeper of the inn in Southaven he and Kahlan are staying at for the night. What does Bill say when Richard asks him why he is helping them? Hint


Question 7 of 15
7. Richard and Kahlan are going through the pass to the Midlands, and Richard spies a shadow thing in the trees. What does Kahlan say when Richard suggests that it may be one of the beasts Adie warned them about? Hint


Question 8 of 15
8. Zedd has finally awakened from the injuries his sustained at the boundary, and Adie asks him if he would like some soup. What is it that Zedd says that makes him pause even before he takes a second bite? Hint


Question 9 of 15
9. Richard is trying to explain to the elders that he is not actually a spirit as they thought, and trying at the same time to impress upon them the danger they are in. While Richard is talking about Darken Rahl, which one of the elders says: "Then he sends fools to be our masters."? Hint


Question 10 of 15
10. Darken Rahl wishes to make sure he has Carl's undying loyalty before he travels to the underworld, otherwise he might not be able to come back. Several times he asks the boy: "Are you sure about this, Carl?" What does Carl answer on the last time this is asked? Hint


Question 11 of 15
11. Savidlin has been made an elder and has demanded that Kahlan and Richard be made Mud People. Which of the other elders speaks first, saying: "Please, Savidlin, allow us to speak from our hearts, not from the point of an arrow." Hint


Question 12 of 15
12. Richard has left the banquet and Kahlan finds him in the spirit house. What is the first thing she says to him? Hint


Question 13 of 15
13. Rachel has come upon Giller in the halls and he asks her what she is doing. What does she answer? Hint


Question 14 of 15
14. Rachel and Giller are talking about Darken Rahl and the way that he is. One of them mentions Queen Milena and Princess Violet and the way they are compared to Darken Rahl. One says: "She doesn't like them to know she's really mean". Who are they talking about? Hint


Question 15 of 15
15. Kahlan has finally told Richard what she is, and he wants to know how much time it takes for her to recover her power. What does she answer? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Richard and Kahlan have reached Richard's brother's house, but on their way inside, someone stops them, asking: "Invitation, sir?" Who was this?

Answer: Chase

While Richard and Kahlan are walking up towards the house, Chase stops them. They don't need an invitation to go to Michael's party, and Richard knows this, but Chase is a friend of Richard's, so they talk for a moment, and Richard explains about the men who attacked him and Kahlan. Chase tells them that if they need a place to stay, they could always stay with him for a while, and later Richard assures Kahlan that Chase has been keeping a protective eye on them since they told him about the men.
2. At Michael's party, Richard gives Kahlan some ribs, and then some sausages, and with both, Kahlan asks him: "What creature's meat is this?"

Answer: True

When Richard gives her some ribs, she is immediately suspicious. She doesn't know what kind of meat they eat in Westland, so to make sure she's not eating people's flesh like some eat in her home of the Midlands, she asks Richard to tell her what type of meat he's giving her.
3. Richard and Kahlan have reached Zedd's house, and Zedd is frantic because he hadn't seen Richard since his father's death. Someone comments: "I can find a lost bug in a barn easier than I can find you when you get into your head not to be found!" Who was this?

Answer: Zedd

Zedd knew Richard was coming, by the cloud that seemed to have been following him since his father's death. While Richard seemed to think that it was only the last few days that it had been following him, Zedd went on a little bit of a rant that it had been following him for three weeks, how he had not seen Richard since his father's death, and that he could find a lost bug in a barn easier than he could find Richard.
4. Darken Rahl is coming, but Zedd doesn't want to leave without his rock, even though Richard thinks it is too big and heavy for him to carry. Where does Zedd say he put it, when Richard asks?

Answer: "In my pocket"

The rock that Zedd goes back for is what Richard knows as his "Cloud Rock", but what Zedd later explains is his "Wizard's Rock". It was given to him by his father a long time ago. Richard sees him use it whenever he sees a cloud that he finds interesting, but it is normally used when he wants to talk to his parents from the dead, or when he needs to relax.
5. Zedd is explaining to Richard something something that Panis Rahl did in the last war. What does Zedd say died a lot in those times?

Answer: "A lot of children"

While Richard is keeping watch, Zedd comes to talk to him, and Richard explains to Zedd that he offered Kahlan a red apple. Zedd then has to explain to Richard that Panis Rahl got his hands on a magic that was specific to colour, and he chose to use it on red fruit so that all red fruit was poisonous. A lot of children liked red fruit, so a lot of children died.
6. Richard is talking to Bill, the innkeeper of the inn in Southaven he and Kahlan are staying at for the night. What does Bill say when Richard asks him why he is helping them?

Answer: "Let's just say I'm doing this for the warden"

Bill was a friend of the Chase, and when he realized that the he had been struck down by the underworld, he and his son brought him and Zedd up the back way, and then he told them how to find the bone woman, Adie. He also told Richard to make sure Chase knew that it was Bill who helped him, because he knows how the warden will feel about being helped.
7. Richard and Kahlan are going through the pass to the Midlands, and Richard spies a shadow thing in the trees. What does Kahlan say when Richard suggests that it may be one of the beasts Adie warned them about?

Answer: "Beasts have bones"

While going through the pass that would lead them through the boundary and into the Midlands, they see several shadows like the first, but they don't start moving until Richard takes out the night stone at the Narrows, a place where the two sides of the boundary almost touch. Later, they realize that the night stone has the ability to summon the shadow things.
8. Zedd has finally awakened from the injuries his sustained at the boundary, and Adie asks him if he would like some soup. What is it that Zedd says that makes him pause even before he takes a second bite?

Answer: "Richard made this soup"

Making Zedd pause before he has even a second bite is a hard thing to do because Zedd loves to eat. Very few things would make him stop until he'd had his fill.
9. Richard is trying to explain to the elders that he is not actually a spirit as they thought, and trying at the same time to impress upon them the danger they are in. While Richard is talking about Darken Rahl, which one of the elders says: "Then he sends fools to be our masters."?

Answer: Toffalar

The elders of the Mud People think Richard is a spirit because the clouds that were hooked to him had rain, but Richard doesn't want them to think he is a spirit because he doesn't know what will happen if he calls a gathering.
10. Darken Rahl wishes to make sure he has Carl's undying loyalty before he travels to the underworld, otherwise he might not be able to come back. Several times he asks the boy: "Are you sure about this, Carl?" What does Carl answer on the last time this is asked?

Answer: "I swear my loyalty to you, Father Rahl"

Darkn Rahl is excited about going to the underworld, but to make sure that he can come back, he needs the undying loyalty of the boy. When the ritual is done, Carl has changed into the underworld beast of the Shinga, which would take him to the underworld and back.
11. Savidlin has been made an elder and has demanded that Kahlan and Richard be made Mud People. Which of the other elders speaks first, saying: "Please, Savidlin, allow us to speak from our hearts, not from the point of an arrow."

Answer: Caldus

Richard and Kahlan rescued Savidlin's young son, Siddin, from the shadow things when they realized he had gotten hold of the night stone. Because the rescue gained them nothing and because it was Savidlin's own son, he wanted them named Mud People, and threatened the elders that if they did not agree, they would have new elders who would. Richard doesn't know if he should kill them or not, but when he brings the Sword of Truth to them, he and everyone else is surprised when the sword stops dead only inches away.

He gives them back their honour.
12. Richard has left the banquet and Kahlan finds him in the spirit house. What is the first thing she says to him?

Answer: "Your guide wishes to speak with you"

To become one of the Mud People, two things must happen. For the first one, they have to eat the flesh of a human to gain their knowledge. Kahlan did not have to do this because she was a woman and because she did not eat meat, but Richard had no choice.

He tested her while he was eating the meat to see if she would tell him the truth. For the second thing they had to do, they had to marry one who was already one of them. Kahlan did not have to do this because she was a Confessor, but once more Richard had no choice until he tricked them into letting him out of that as well.
13. Rachel has come upon Giller in the halls and he asks her what she is doing. What does she answer?

Answer: "Errands"

Rachel is Princess Violet's playmate, but Princess Violet is really mean to her. While she sends poor Rachel out at night, Rachel actually enjoys it because it means she doesn't have to sleep in a box. Most often she is seen running errands for the princess or doing something for Giller until she runs away with one of the Boxes of Orden to stop Darken Rahl.
14. Rachel and Giller are talking about Darken Rahl and the way that he is. One of them mentions Queen Milena and Princess Violet and the way they are compared to Darken Rahl. One says: "She doesn't like them to know she's really mean". Who are they talking about?

Answer: Rachel is talking about Princess Violet

Giller tries to get Rachel to help him hide the Box of Orden that belongs to Queen Milena. At first Rachel isn't sure what he's talking about when he tells her that Darken Rahl is a mean man because Princess Violet says he is the nicest man in the whole world, but Princess Violet also says she doesn't spill gravy on her dress when she does.

He convinces her to help him and explains that Darken Rahl is much like Princess Violet when she is nice in front of other people, but then she turns around and hits Rachel when they are alone.
15. Kahlan has finally told Richard what she is, and he wants to know how much time it takes for her to recover her power. What does she answer?

Answer: "About two hours"

After seeing Shota, the witch woman, and hearing what she would tell them, Kahlan is upset because she thinks she will end up using her power on Richard. She doesn't want to and tries to kill herself because Richard won't do it. He names her a traitor and tells her to do what she wants, and that he hopes she will go back to where they saw the gars and let them kill her. Sometime before morning, she returns and tells him that she hates that he thought those things of her and she would finally like to tell him what she is.

She asks him not to judge her until he's heard everything.
Source: Author ELFlaura17

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. "Wizard's First Rule" - Who Says What? Average
2. Blood of the Fold Average
3. Confessor Average
4. Debt of Bones Average
5. Do you know the "Wizard's First Rule"? Average
6. Facts from "Stone of Tears" Easier
7. Faith of the Fallen Tough
8. Faith of the Fallen Average
9. House of Rahl Easier
10. Phantom Average
11. Soul of the Fire Average
12. Soul of the Fire Tough

3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us