FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Wizards First Rule  All About the Details
Quiz about Wizards First Rule  All About the Details

Wizard's First Rule : All About the Details Quiz


These questions will be taken from Terry Goodkind's first book in the "Sword of Truth" series: "Wizard's First Rule".

A multiple-choice quiz by chaughna. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors D-G
  8. »
  9. Terry Goodkind

Author
chaughna
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
253,701
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
12 / 20
Plays
1046
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 20
1. What color was the message jar that Richard's father would leave things in for him?
Hint


Question 2 of 20
2. Where did the Snake Vine bite Richard? Hint


Question 3 of 20
3. What is the name of the cliff Kahlan and Richard defeated the first Quad at? Hint


Question 4 of 20
4. How many Wizards cast spells over Kahlan's tracks when she left the Midlands? Hint


Question 5 of 20
5. How did Richard know someone had been up the trail to his house earlier? Hint


Question 6 of 20
6. What color glowing eyes did the first Gar have that Richard saw? Hint


Question 7 of 20
7. What color is the door on Zedd's house? Hint


Question 8 of 20
8. How long did Richard's father leave the 'book' hidden to test if Richard had it memorized? Hint


Question 9 of 20
9. What type of Gar did Zedd instruct to kill the next Quad? Hint


Question 10 of 20
10. What color is the Sword of Truths scabbard and 'Truth'? Hint


Question 11 of 20
11. What type trees did Zedd demonstrate the Sword of Truth on? Hint


Question 12 of 20
12. What trail did Chase say was the way to Southhaven? Hint


Question 13 of 20
13. What is the name of the place Chase tells them they must reach before nightfall? Hint


Question 14 of 20
14. Who did Adie NOT name as keeping a secret? Hint


Question 15 of 20
15. How many vases were set in the wall in Panis Rahl's crypt?
Hint


Question 16 of 20
16. What food did Carl say he wanted and was fed down the feeding horn?
Hint


Question 17 of 20
17. How many days had Zedd and Chase been in Adie's care when Zedd awoke?
Hint


Question 18 of 20
18. Who does Richard show the most 'strength' too? Hint


Question 19 of 20
19. What bird was Richard trying to call during his lesson with the Birdman? Hint


Question 20 of 20
20. What color spirit frogs do the Mud Peolpe use at a gathering? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What color was the message jar that Richard's father would leave things in for him?

Answer: Blue

This was just about the only thing not destroyed when Darken Rahl ransacked his house.
2. Where did the Snake Vine bite Richard?

Answer: Left hand

Darken Rahl had left a twig in his message bowl for him to find.
3. What is the name of the cliff Kahlan and Richard defeated the first Quad at?

Answer: Blunt

Richard had just met Kahlan and decided right then that he would help her.
4. How many Wizards cast spells over Kahlan's tracks when she left the Midlands?

Answer: 5

There were seven, one sold his services to a Queen and one was the great Wizard Kahlan was looking for.
5. How did Richard know someone had been up the trail to his house earlier?

Answer: No spiderwebs

As the stories progress, he comes to think of spiders as guardians during his journeys.
6. What color glowing eyes did the first Gar have that Richard saw?

Answer: Green

Short tailed gars have green eyes.
7. What color is the door on Zedd's house?

Answer: Blue

Kudos to you if you get this right the first time without looking it up, even I didn't remember this little gem.
8. How long did Richard's father leave the 'book' hidden to test if Richard had it memorized?

Answer: 3 years

Even after that length of time, Richard could still write it cover to cover without hesitation.
9. What type of Gar did Zedd instruct to kill the next Quad?

Answer: Short tailed

Short tailed gars are the smartest, as they count their flies.
10. What color is the Sword of Truths scabbard and 'Truth'?

Answer: Silver scabbard and gold Truth

I can only imagine how elegant this sword must truly look.
11. What type trees did Zedd demonstrate the Sword of Truth on?

Answer: Maple

Kahlan actually cut down the first tree and Richard the second. They were Zedd's memorial trees to his wife and daughter.
12. What trail did Chase say was the way to Southhaven?

Answer: Hawker's Trail

It's a good thing Chase told them this before he and Zedd were knocked out, otherwise our story would be quite different.
13. What is the name of the place Chase tells them they must reach before nightfall?

Answer: Skow Swamp

The Heart Hounds would not cross the water and the snakes would not come out of the water, so they were safe for the night.
14. Who did Adie NOT name as keeping a secret?

Answer: Chase

Zedd's was that he is Richard's grandfather, Kahlan's was that she is the Mother Confessor and Richard's was that he had memorized the Book of Shadows.
15. How many vases were set in the wall in Panis Rahl's crypt?

Answer: 57

Again, kudos if you remembered this without looking it up.
16. What food did Carl say he wanted and was fed down the feeding horn?

Answer: Blueberry pie

Even when I first read this I said yuck. Warm blueberry pie mush.
17. How many days had Zedd and Chase been in Adie's care when Zedd awoke?

Answer: 7

Zedd woke before Chase did and left through the passage the next day.
18. Who does Richard show the most 'strength' too?

Answer: Savidlin

By almost knocking out his teeth and breaking his jaw, he made a friend for life.
19. What bird was Richard trying to call during his lesson with the Birdman?

Answer: Hawk

The Birdman said that even a child could learn to call a specific bird within a few minutes, but Richard could only call every type at the same time.
20. What color spirit frogs do the Mud Peolpe use at a gathering?

Answer: Red

After being painted with mud, they are to rub the frogs on their chest where there is no paint.
Source: Author chaughna

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us