Quiz about Elvis and the Colonel
Quiz about Elvis and the Colonel

Elvis and the Colonel Trivia Quiz


For all Elvis fans. Just complete each sentence.

A multiple-choice quiz by richieTCBmacca. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Elvis Presley

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
224,899
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
856
Last 3 plays: Guest 93 (4/10), Guest 142 (3/10), Guest 172 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Colonel Parker was given the honorary title of Colonel by Jimmie Davis, the governor of _________. Hint

Louisiana
Florida
Texas
Mississippi

2. Colonel Parker took full control as manager of Elvis Presley in ______. Hint

1956
1953
1954
1955

3. On __________, Elvis Presley received his draft notice for the then compulsory two year service with the United States Army. Hint

November 01, 1957
December 20, 1957
January 16, 1958
Febuary 27, 1958

4. Elvis Presley's overseas service took place in Germany from October 1, 1958 until March 2, 1960, as a member of the ____________. Hint

2nd Heavy Tank Battalion, Company A, 33rd Armor.
778th Tank Battalion.
1st Medium Tank Battalion, 32d Armor.
3d Tank Battalion.

5. Elvis Presley's sixth movie production was __________. Hint

GI Blues
Flaming Star
Wild in the Country
It Happened at the World's Fair

6. He was proud of his role in ______ because the part was originally offered to his idol James Dean. Hint

King Creole
Flaming Star
Viva Las Vegas
Girls Girls Girls

7. He was offered the lead role of Tony in the film adaptation of the Broadway musical "West Side Story" but turned it down because _________. Hint

he was on tour at the time
he was unwell
he did not like the story
the Colonel forced him to turn it down

8. Elvis won _______ Grammy awards. Hint

2
4
1
3

9. Colonel Parker died on January 21, ________. Hint

1991
1997
2001
1995

10. Elvis Presley made music history in Britain 16 Jan 05, achieving the UK's 1000th number one single with ________. Hint

Jailhouse Rock
A Little Less Conversation
Heartbreak Hotel
One Night


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Colonel Parker was given the honorary title of Colonel by Jimmie Davis, the governor of _________.

Answer: Louisiana

The Colonel was given the honorary title in 1948.
2. Colonel Parker took full control as manager of Elvis Presley in ______.

Answer: 1956

On August 15, 1955 Elvis Presley was signed by "Hank Snow Attractions", a management company jointly owned by singer Hank Snow and Colonel Tom Parker. In 1956 Colonel Parker took full control.
3. On __________, Elvis Presley received his draft notice for the then compulsory two year service with the United States Army.

Answer: December 20, 1957

Elvis received his draft notice on December 20,1957. On March 24, 1958, he was inducted into the Army at the Memphis Draft Board. Ginger Alden's (Elvis's future fiancee) father, Walter Alden was a sergeant in the Army and in charge of the PR during that time.
4. Elvis Presley's overseas service took place in Germany from October 1, 1958 until March 2, 1960, as a member of the ____________.

Answer: 1st Medium Tank Battalion, 32d Armor.

For the first five days of that period he belonged to Company D of the battalion, and thereafter to the battalion's Headquarters Company at Friedberg.
5. Elvis Presley's sixth movie production was __________.

Answer: Flaming Star

A drama with limited music. Elvis plays the son of a white father and a Native American mother, torn between the two cultures in the 1800's. The film co-stars Barbara Eden. It is my favourite Elvis movie.
6. He was proud of his role in ______ because the part was originally offered to his idol James Dean.

Answer: King Creole

Elvis considered it his best work.
7. He was offered the lead role of Tony in the film adaptation of the Broadway musical "West Side Story" but turned it down because _________.

Answer: the Colonel forced him to turn it down

Col. Parker forced Elvis Presley to turn it down as non-commercial despite Elvis' arguments it would legitimize his acting career. The film won ten Academy Awards including Best Picture.
8. Elvis won _______ Grammy awards.

Answer: 3

All for his gospel recordings. These were for the 1967 "How Great Thou Art" LP, for the 1972 LP, "He Touched Me" and, in 1974, for the song "How Great Thou Art" (live).
9. Colonel Parker died on January 21, ________.

Answer: 1997

Colonel Parker died in Las Vegas, Nevada.
10. Elvis Presley made music history in Britain 16 Jan 05, achieving the UK's 1000th number one single with ________.

Answer: One Night

A re-release of Elvis Presley's 1959 hit "One Night" soared straight to number one just a week after his 1957 classic "Jailhouse Rock" held the same position - "One Night" also gives Elvis his 20th UK number one. In total Elvis has now had 21 UK number ones. His last was "Its Now or Never" 05 Feb 05.
Source: Author richieTCBmacca

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 03 2023 : Guest 93: 4/10
Jan 18 2023 : Guest 142: 3/10
Jan 18 2023 : Guest 172: 3/10
Jan 17 2023 : Guest 73: 5/10
Jan 15 2023 : Bourman: 3/10
Jan 14 2023 : Guest 24: 6/10
Jan 14 2023 : Guest 188: 5/10
Jan 13 2023 : Guest 98: 10/10
Jan 12 2023 : Guest 70: 3/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us