FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Presley Quiz Book
Quiz about The Presley Quiz Book

The Presley Quiz Book


Let's see how much you know about Elvis.

A multiple-choice quiz by firequeen. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Elvis Presley

Author
firequeen
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
350,287
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
489
Last 3 plays: Guest 198 (9/10), Guest 86 (6/10), Guest 74 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. Name the recording studio where Elvis cut that first record for his mother for her birthday. Hint


Question 2 of 10
2. What were the titles of both sides of the first record Elvis cut - the one for his mother's birthday? Hint


Question 3 of 10
3. Give the name of the recording studio office manager that discovered Elvis. Hint


Question 4 of 10
4. Name the recording company also owned by a man connected with the recording service that cut Elvis' very first recording. Hint


Question 5 of 10
5. Elvis had a two member back up group at the very beginning of his career. What was the backing group known as? Hint


Question 6 of 10
6. What was the name of the drummer who joined Elvis and his band in 1955? Hint


Question 7 of 10
7. What was the inscription on a stone near the original grave site of Elvis's mother? Hint


Question 8 of 10
8. Name the label of the recording service that released Elvis' grandfather's record. Hint


Question 9 of 10
9. What was the maiden name of Elvis mother? Hint


Question 10 of 10
10. What was the name of Elvis paternal grandfather? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 13 2024 : Guest 198: 9/10
Jun 13 2024 : Guest 86: 6/10
Jun 12 2024 : Guest 74: 2/10
Jun 11 2024 : Guest 76: 3/10
Jun 10 2024 : Guest 24: 7/10
Jun 07 2024 : Guest 71: 3/10
Jun 06 2024 : Guest 162: 9/10
Jun 04 2024 : Guest 63: 8/10
Jun 04 2024 : Guest 107: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Name the recording studio where Elvis cut that first record for his mother for her birthday.

Answer: The Memphis Recording Service

It changed to Sun Studios after Elvis had cut that first record. This was at the beginning of his career. The record was not released as a hit for Elvis at this time; it cost him four dollars.
2. What were the titles of both sides of the first record Elvis cut - the one for his mother's birthday?

Answer: "My Happiness" and "That's When Your Heartache Begins"

He had to make another record for the other side of his first proper record in order for it go out on the Southern record charts.
3. Give the name of the recording studio office manager that discovered Elvis.

Answer: Marion Keisker

While Elvis waited nervously to record the record for his mother's birthday, this person asked him who he sounded like. He replied "I do not sound like anybody, ma'am".
4. Name the recording company also owned by a man connected with the recording service that cut Elvis' very first recording.

Answer: Sun Records

"That's All Right" was recorded there also; it was connected with The Memphis Recording Service. The owner was Sam Phillips.
5. Elvis had a two member back up group at the very beginning of his career. What was the backing group known as?

Answer: Blue Moon Boys

Scotty Moore, Bill Black, and Elvis made up the Blue Moon Boys. They went on tour with Elvis before he was internationally known.
6. What was the name of the drummer who joined Elvis and his band in 1955?

Answer: D.J. Fontana

Then a fourth member was added to the Blue Moon Boys, a drummer that joined Elvis' backing group on tour in the southern states of the U.S.A.
7. What was the inscription on a stone near the original grave site of Elvis's mother?

Answer: "She Was The Sunshine Of Our Home"

Placed in the Meditation Garden in Graceland, the home of Elvis.
8. Name the label of the recording service that released Elvis' grandfather's record.

Answer: Legacy Records

This I do not know a great deal about, but his grandfather did in fact record with this recording service many years before Elvis found his fame.
9. What was the maiden name of Elvis mother?

Answer: Smith

They ran away to marry. Vernon was younger than Gladys - they lied about their ages in order to marry.
10. What was the name of Elvis paternal grandfather?

Answer: Jesse

Elvis' paternal grandfather was Jesse. Elvis' twin brother who died at birth was named after their grandfather.
Source: Author firequeen

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us